24/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Avukat Yalçın Koçak: ‘Devletin seks işçisiyle ilk karşılaşması ekonomik şiddet uygulamak üzerine oluyor’

Dava gözlem, soruşturma aşamasını da kapsamalı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Yalçın Koçak: “Devletin seks işçisiyle ilk karşılaşması ekonomik şiddet uygulamak üzerine oluyor”

.

                                                 Fotoğraflar: Yıldız Tar

Kaos GL, LGBTİ’lerin tarafı olduğu davaları gözlemlemek, duruşma salonlarından haber yazmak, yargı sürecindeki insan hakları ihlallerini izleyip raporlamak isteyen LGBTİ aktivistleri ve KaosGL.org gönüllü muhabirleri için Dava Gözlem Atölyesi yapıyor.

Dört günlük program 22 Mayıs Ankara Neva Palas Otel’de İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan Dicle Çakmak’ın “İnsan haklarına ilişkin temel kavramlar” ve “Ayrcımcılık ve nefret” sunumuyla başladı. Dün (23 Mayıs) ise Av. Kerem Dikmen; davalarda sık yaşanan ihlalleri, ceza soruşturma ve kovuşturmalarda sivil toplumun rolünü ve yargılama süreci bittikten sonraki aşamaları anlattı.

Dava Gözlem Atölyesinde bugün, Pembe Hayat Derneği Avukatı Rıza Yalçın Koçak ceza davaları, translara yönelik hak ihlallerini anlattı. Avukat Koçak konuşmasına, hukukun işlediği ülkelerde dava gözlemin çok işlevsel olduğunu ancak Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durumdan ötürü dava gözlemin hukukun işler hale getirilmesi için önemli bir baskı ortamı olduğunu ifade etti.

"Devletin seks işçisi ile ilk karşılaşması hak ihlali üzerine gerçekleşiyor"

Konuşmasını daha çok trans seks işçilerinin yaşadığı hukuki süreç üzerine kurduğunu ifade eden Koçak, “kolluk seks işçisi ile karşılaştığında ‘çalışma hakkını kullanmıyorsun, mal ve hizmet satıyorsun, kabahat işliyorsun’ diyerek 105 lira para cezası kesiyor. Devletin karşılaşması ekonomik şiddet uygulamak üzerine oluyor” diyerek seks işçilerinin çalışma hayatı hak ihlali üzerine karşılaşıyor

Seks işçilerine hiç bir hukuki desteği olmamasına rağmen, çalıştıkları alandan zorla arabaya bindirilip, adli tıbba dahi götürmeden yasadışı gözaltında tutulduklarını ve ardından kabahatler kanununa göre para cezası kestiğini hatırlatan Avukat Koçak, haksız yakalamaya dair dava açılabildiklerini ifade etti.

Cadde üzerinde transların yaşadığı saldırı durumlarında kolluk güçlerinin ve yetkililerin seks işçilerini suça yatkın olarak tanımladıkları için şikâyetin kayıt alınmasında dahi sorun yaşandığını belirten Koçak, delil toplama aşamasının dahi avukatların zorlamasıyla yapılabildiğini belirtiyor.

Kolluk kuvvetlerinin, öldürme kastıyla hareket ettiği kanıtlanan saldırgan ile seks işçisini uzlaştırma çabalarının, saldırganların nezarete alınmamasının saldırıya uğrayan seks işçisini zor durumda bıraktıklarını ifade etti.

Avukat Yalçın Koçak, trans seks işçilerinin şikâyetlerinin birçoğunun takipsizlikle sonuçlandığını ifade etti. Trans seks işçilerinin sanık olarak yargılandığı davalarda ise iyi halden yararlanamadıklarını, LGBTİ’lerin konu olduğu davalarda da transfobik bakış açısından ötürü tarafsız yargılamanın olmadığına dikkat çekerek konuşmasına stratejik davalarla devam etti.

"Zirve Soylu davasında hâkim adil bir sorgulama yürüttü"

Pembe Hayat Derneğinin trans seks işçilerinin hukuki desteğini daha çok transfobik nefret saldırıları ve çeteleşmeye karşı sürdüğünü belirten Avukat Koçak, olumlu ve olumsuz dava süreçleri hakkında bilgilendirdi.

Avukat Koçak, çeteleşmeye karşı açtıkları Zirve Soylu davasında, kadın hâkiminin muazzam bir pratik sergilediğini, müştekinin asla kimlik ismini söylemediğini ve sözünü asla kesmediğini ayrıca sanıklara sahiplenici yaklaşmadığını, adil bir yargılama süreci yürüttüğünü ve nihayetinde karşı tarafa üst sınırdan ceza verdiğini hatırlattı.

Avukat Koçak’ın verdiği bir diğer örnek, Antep’te fuhuşu kolaylaştırma suçlaması açılan bir davaydı. Bu davanın savcısının, sanıkların anal muayenesini istendiğini, sanıkların eşcinsel olup olmadığının anlaşılmasını talep etmesini hukuki sürecin bir ihtiyacı olmadığını pornografik bir merak olduğunu belirten Avukat Koçak, “Fuhuşu kolaylaştırmak suçu cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine bakılmadan herkesin faali olabileceği bir suç olmasına rağmen anal muayene talebi homofobik, transfobik bir talepti. Biz bu davada müvekkilimize anal muayene yapılmasını kabul etmedik, müvekklimiz bu davadan beraat etti ve bu muayene işkencesine maruz kalmadı” dedi.

Takipsizlikle sonuçlanan davaların da hak ihlali yarattığını hatırlattığını belirten Avukat Yalçın Koçak konuşmasını dava gözlemin, soruşturma aşamasını da kapsaması gerektiğini düşündüğünü belirterek sona erdirdi.

Atölyeler nasıl devam edecek?

22-25 Mayıs tarihleri arasında insan haklarına ilişkin temel kavramlardan adli olay, soruşturma ve kovuşturmalarda taraflara; davalarda sık yaşanan ihlallerden LGBTİ hareketini ilgilendiren emsal davalara dava gözleme ilişkin farklı oturumlar yapılacak.

Atölyeler şöyle devam edecek:

 

22 MAYIS PAZARTESİ

10.00 – 12.30: İnsan haklarına ilişkin temel kavramlar: Dicle Çakmak, İnsan Hakları Ortak Platformu

12.30 – 13.30: Öğle yemeği

13.30 – 15.15: Ayrımcılık, nefret söylemi, nefret suçları, hak ihlalleri: Farklar, benzerlikler – Kavram atölyesi Dicle Çakmak, İnsan Hakları Ortak Platformu

15.30- 17.00: Dava Gözlem Kılavuzu tanıtımı: Av. Kerem Dikmen

 

23 MAYIS SALI

10.00 – 11.15: Adli olayın soruşturmaya, soruşturmanın kovuşturmaya dönüşmesi; Ceza soruşturma ve kovuşturmasında taraflar: Av. Kerem Dikmen

11.30 – 13.00: Davalarda sık yaşanan ihlaller: Av. Kerem Dikmen

13.00 – 14.00: Öğle yemeği

14.00 – 15.30: Ceza soruşturma ve kovuşturmalarında sivil toplumun rolü: Av. Kerem Dikmen

15.45 – 17.00: Yargılama süreci bittikten sonra dosyanın geçirdiği aşamalar: Av. Kerem Dikmen

 

24 MAYIS ÇARŞAMBA

10.00 – 11.15: Ceza davaları, translara yönelik hak ihlalleri, Pembe Hayat deneyimi, stratejik davalar: Av. Yalçın Koçak

11.30 – 12.30: Ceza davaları, translara yönelik hak ihlalleri, Pembe Hayat deneyimi, stratejik davalar: Av. Yalçın Koçak

12.30 – 13.30: Öğle yemeği

13.30 – 14.45: Göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin karşılaştıkları hak ihlalleri – Hukuk ve insan hakları açısından LGBTİ mülteciler: Av. Hayriye Kara & Av. Faika Deniz Paşa

15.00 – 16.30: Göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin karşılaştıkları hak ihlalleri – Hukuk ve insan hakları açısından LGBTİ mülteciler: Av. Hayriye Kara & Av. Faika Deniz Paşa

 

25 MAYIS PERŞEMBE

10.00 – 11.30: Dava gözlem deneyimi – Adliye koridorlarından duruşma salonlarına neyi gözlemliyoruz? Dicle Çakmak

11.45 – 12.30: Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan LGBTİ hareketini ilgilendiren emsal davalar: Av. Hayriye Kara & Av. Faika Deniz Paşa

12.30 – 13.30: Öğle yemeği

13.30 - 14.45: Tutanaktan haber çıkarmak – Soruşturma ve kovuşturma sürecinde haber nasıl yazılır? – Yıldız Tar

15.00 – 17.00: Kapanış ve değerlendirme – Moderatör: Ali Özbaş

*Bu etkinlik Rosa Lüksemburg Stiftung (RLS) tarafından desteklenmektedir. Bu durum RLS’nin etkinlik içeriğine katıldığı anlamına gelmemektedir.

 

İlgili haber:

Sıradan olaydan adli soruşturmaya yargı sürecinde neler yaşanıyor?

Dava Gözlem Atölyesi başladı: Hiçbir hak ihlali münferit değildir!

Dava Gözlem Atölyesi’nde ayrımcılık ve nefret tartışıldı

‘Dava Gözlem Kılavuzu’ yayınlandı!
 


Etiketler: insan hakları
nefret