26/07/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Çalışanına eşcinsel olduğu için mobbing uygulayan tekstil firması GAP’ın Türkiye şubesine açılan dava reddedildi.

“Davayı kazansaydık emsal bir karar almış olacaktık” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çalışanına eşcinsel olduğu için mobbing uygulayan tekstil firması GAP’ın Türkiye şubesine açılan dava reddedildi.

Tekstil firması GAP’in Türkiye şubesinin, eşcinsel çalışanı M.G.’yi istifaya zorlamakla suçlandığı davanın dokuzuncu duruşması dün (25 Temmuz) görüldü. İstanbul 9. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmada hâkim davanın reddine karar verdi.

Dava reddedildi ancak Uluslararası Çeşitlilik Politikaları’nda cinsel yönelim ayrımcılığına karşı mücadele edeceğini duyuran GAP’ın Türkiye şubesinde yaşanan mobbinge ilişkin 19 Ocak 2017 tarihinde çıkan Adli tıp raporu ve diğer tanık beyanları M.G.’nin yaşadığı ruhsal zorlukların, iş yerinde yaşadığı olay ve sonuçlarla bağlantılı olduğunu doğruluyordu.

Dava avukatlarından Eren Keskin, KaosGL.org’a hukuki süreci anlattı.

Avukat Eren Keskin, mobbing davalarının yargıda çok sık yer almadığına dikkat çekti.  Av. Keskin: “Mobbing, yargıda çok karşılaşılan bir konu değil ne yazık ki çünkü mobbinge dair hukuki başvuru sık yapılmıyor. Bunun en önemli sebebi mobbingin ispatının zor olması. Yani mobbinge maruz kalındığına dair ya çok açık bir tanığınız olacak ya da psikolojik bir raporla bu durumu belgeleyeceksiniz. Biz bu sebeple GAP davası için, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan bir rapor aldık. Müvekkilimle tıbbi araştırma ve görüşmeler yapıldı. Bu araştırmaların sonucunda müvekkilimin geçirdiği psikolojik travmanın tamamen mobingle ilgili olduğuna dair raporu verildi. Bu raporla birlikte manevi tazminat davası açtık.”

“Savunma avukatlarından duruşmada dahi homofobik bir takım ibareler duyduk”

Davanın iptal edildiği ancak gerekçeli kararın henüz açıklanmadığını belirten Av Keskin, “Mahkeme tanıkları dinledi, yargılmayı bitirdi, davayı reddetti. Gerekçeyi henüz yazmadı. Ancak savunma avukatlarından duruşmada dahi homofobik bir takım ibareler duyduk. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından İstinaf Mahkemesi’ne başvuracağız. Oradan da olumsuz bir sonuç çıkarsa Anayasa Mahkemesine gideceğiz” dedi.

Dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidebilir

“Asıl tartışılması gereken resmi devlet politikalarının erkek egemen, transfobik ve homofobikliği ve bu algının yargıda da var olması” diyen Avukat Keskin, Anayasa Mahkemesi’nden de adil bir karar çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

“Davayı kazansaydık emsal bir karar almış olacaktık”

Eşcinsel olduğu gerekçesiyle istifaya zorlanan çalışan M.G, KaosGL.org’a 10 yıl çalıştığı şirkette hiçbir sorun yaşamazken personel müdürü değişikliği ile birlikte mobbinge uğradığını aktarmıştı.

Davanın reddi üzerine M.G.’ye yeniden ulaştık ve hukuki süreci kendi açısından değerlendirmesini istedik. M.G. “Mobbing aslında daha çok kimsenin olmadığı yerde yapılan ya da kişiyi yok sayan bir baskı. Yani ispatı oldukça zor olan bir ayrımcılık türü. Buna rağmen lehimizde şahitlik eden kişiler oldu, Adli tıp raporu da lehimizeydi, yine de dava reddedildi” dedi.

M.G. sözlerini şöyle sürdürdü: “Davayı kazansaydık emsal bir karar almış olacaktık. Cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği nedeniyle mobbinge maruz kalan LGBTİ+’lar ve kadınlar hukuki süreç başlatma konusunda daha kararlı olacaklardı. Benzer şekilde işyerleri de bu kişilere ayrımcılıktan kaçınacaktı. Ama bu karar mobbinge maruz kalan kadın ve LGBTİ+’ların karar almasını zorlaştıracak. Çünkü Adli tıp raporuna rağmen iptal edilen bir dava oldu.”

“Korkularım arttı”

M.G., devam etmekte olan LGBTİ+ etkinlik yasakları ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminin arttığı günümüzde hakimin red kararının şaşırtmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu davanın reddi ile her şey bitmiyor. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz, olayı duyurmaya ve haklarımızı talep etmeye devam edeceğiz.”

Davanın 3 yıldır sürdüğünü ve sonunda reddedildiğini, tüm bu hukuki süreci ve süreçte yapılan basın açıklamalarını anaakım medyanın görmezden geldiğini de belirten M.G. dava sürecinde açılmak zorunda kaldığını ve davanın reddedilmesiyle korkularının daha da arttığını söyledi.

İşyerinde zorbalık ve mobbingle ilgili daha fazla bilgi almak için Kaos GL Derneği'nin broşürünü inceleyebilirsiniz.

İlgili haberler:

Eşcinsel çalışana mobbing davası bir kez daha ertelendi

Eşcinsel çalışana mobbing davası Haziran’a ertelendi

Eşcinsel çalışana mobbing davası ertelendi

Eşcinsel çalışana mobbing davası 9 Kasım’da

‘Bu dava mobbinge uğrayan bütün LGBTİ’lerin davası’

Homofobik GAP davası yarın görülecek

Homofobik GAP davası ertelendi

Homofobik GAP’a açılan davanın ikinci duruşması yarın

Homofobik GAP’a açılan davanın ilk duruşması görüldü

GAP eşcinsel çalışanını istifaya zorladı


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam