01/06/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

İstanbul Onur Yürüyüşü’ne geçen yıl olduğu gibi bu yıl da katılacak olan şarkıcı, son klibi ve ötekileştirme hakkında kaosGL.org’a konuştu.

Deha Bilimlier son klibiyle homofobiye karşı isyanda: Homofobi bir insanlık suçudur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Deha Bilimlier’in tabulara ve homofobiye karşı durduğu “Alayına İsyan” klibi yarın ilk kez Netd Müzik’te yayınlanacak. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne geçen yıl olduğu gibi bu yıl da katılacak olan şarkıcı, son klibi ve ötekileştirme hakkında kaosGL.org’a konuştu.
 
Bilimlier, son klibinde kendisinin en çok rahatsızlık duyduğu konu olan ötekileştirmeyi ele almak istediğini anlatıyor:
 
“Din, dil, ırk ve cinsel yönelime göre toplumun birbirini ötekileştirmesi Batı’da azaldıkça ülkemizde arttı. Diğer taraftan, bir sanatçı olarak bu rahatsızlığımı sanatım aracılığıyla göstermek istedim.”
 
“Gezi direnişi birbirlerini ötekileştiren grupları bir araya topladı”
 
Şarkıcı, ötekileştirmeye karşı bir dönüm noktası olarak dün yıldönümü kutlanan Gezi direnişini hatırlatıyor:
 
“Türkiye, fazlasıyla kozmopolit bir coğrafyada birbirinden zorla farklılaştırılan, birbirini ötekileştiren yaşam biçimlerine ev sahipliği yapan bir ülke. Tarihte yaşanan acı olayların günümüze yansıması ile git gide birbirini ötekileştiren bir toplum haline geldik. Kendinden farklı olana duyulan önyargı sebebiyle mutsuz, stabil ve sıkıcı hayatlara sahip olmaktaydık, ta ki Gezi direnişine dek. Gezi direnişi farklı yaşam biçimlerine sahip, birbirlerini ötekileştiren grupları bir araya topladı, ortak amaçta birleştirdi diyebilirim.” 
 
Bu fotoğrafta sahte kürk kullanılmıştır.
 
Bilimlier, modern insanın isyanlarını anlatan şarkısında da bu isyanın olmazsa olmazları arasında homofobi karşıtlığının yer aldığının belirtiyor:
 
“Alayına İsyan şarkısını görsele dökme fikri doğunca ekip olarak bu isyanın neleri kapsaması gerektiğini düşündük. Homofobiye karşı isyanın da bu video içerisinde kesinlikle olması gerektiği bir gerçek.” 
 
“Homofobi bir insanlık suçudur!”
 
Homofobi karşıtı mücadelenin yalnızca eşcinsellerin değil, herkesin meselesi olduğunu göstermek açısından Bilimlier’in son klibi önemli bir yerde duruyor. Şarkıcı, neden homofobiye karşı durduğunu şu sözlerle ifade ediyor:
 
“Bir şeye karşı gelmek için illa sizin canınızın yanması mı gerekiyor? Ne yazık ki insanoğlu kendisine dokunmadığı zaman bazı şeyleri görmezden gelebiliyor. Sanatçılar olarak bizim en büyük görevlerimizden biri aslında toplumun genelinin dertlerini yansıtmak olmalı.
Bu fotoğrafta sahte kürk kullanılmıştır.
 
"Ben eşcinsel olmayabilirim ve homofobiye maruz kalmıyor olabilirim ama bu insanlık suçuna maruz kalan bireyleri görmemezlikten gelmeyeceğim anlamına gelmiyor. Sadece homofobi için de değil, genel anlamda daha mutlu bir toplum haline gelmemiz için tüm fobi, tabu ve önyargılara karşı bilgilendirilmeye ihtiyacımız var.”
 
“Can yakma isteği insanoğlunu kendi kıyametine götürüyor”
 
Klipte yer alan dinî öğelerin daha hoşgörülü bir din anlayışına dair bir arayışı anlatıp anlatmadığını sorduğumuzda ise Bilimlier’in yanıtı şöyle oluyor:
 
“Videoda anlatmak istediğimiz aslında insanların bahane sayılabilecek sebeplerle, dini inançları da bu konuya alet ederek birbirlerinin canını yakma isteğinin insanoğlunu kendi kıyametine götürmekte oluşudur. 
 
“Gökkuşağı bayrağının arkasında birbirine bağlanmış iki erkek figürü, yalnızlığından şişme bebek diken biri, ya da petrole bulanmış güreşen iki insan. Bunların hepsi yaşadığımız ve bir şekilde isyan ettiğimiz şeyler. Bunun yanı sıra İsa’nın tekrardan uyanışı mitolojide kıyamet alametlerinin en belirgini. Sema gösterisi ise aslında dinin en temel ve en temiz hoşgörüsünü temsil ediyor.” 
 
İlgili haber:
 

Etiketler: kültür sanat
nefret