10/04/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Thatcher hükümetinin 1988 yılında kabul ettiği eşcinsel karşıtı yasa, İngiltere’de LGBT hareketinin seyrini belirleyen bir dönüm noktası niteliğinde.

Demir Leydi’yi Nasıl Bilirdiniz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İngiltere’nin eski başbakanı Margaret Thatcher, 2 gün önce 87 yaşında hayatını kaybetti. Ülkenin ilk ve şimdiye kadarki tek kadın başbakanı “Demir Leydi”, özelleştirmenin sert bir savunucusu olarak sosyal harcamaların kısılmasından sendikaların gücünün azaltılmasına kadar neoliberal bir politika güttü. “Maggie”nin icraatlarına hayranlık duyanların yanı sıra ölümünü sokak partileriyle kutlayanlar da oldu. O kadar ki, Thatcher’ın 17 Nisan’da St. Paul Katedrali’nde düzenlenecek cenaze töreni öncesinde protestoların önüne geçmek için polis yoğun güvenlik önlemleri almaya başladı.
 
Demir Leydi Eşcinsel Haklarını Tanımadı
Thatcher hükümetinin 1988 yılında kabul ettiği İngiltere’nin ilk eşcinsel karşıtı yasası, İngiltere’de LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) hareketinin seyrini belirleyen bir dönüm noktası niteliğinde. Yerel Hükümet Yasası’nın 28. Paragrafı, yetkililerin eşcinsellikle ilgili bilgilendirici materyal basmasını ve okullarda eşcinselliğin kabul edilebilir olduğuna dair bilgi verilmesini yasaklıyordu. Yasa ilk olarak 2000 yılında İskoçya’da, ardından 2003 yılında Birleşik Krallık’ın geri kalanında yürürlükten kaldırıldı.
 
“Thatcher Döneminde Eşcinsellere Yönelik Şiddet Vakaları Fırladı”
İngiltere’nin en önemli hak savunucularından Peter Tatchell, Thatcher yönetiminin eşcinselleri dışlamasına dair kendi internet sitesinde şu satırlara yer verdi:
 
“Thatcher, 1987’de Muhafazakâr parti konferansında eşcinsel olma hakkını savunanlarla dalga geçip öyle bir hakkın olmadığını demeye getirdi. Onun yönetiminde rızaya dayalı eşcinsel ilişkilere yönelik tutuklama ve suçlamalar ile eşcinsellere karşı şiddet ve cinayet vakaları fırladı. Eşcinsel erkekler AIDS salgınının günah keçisi ilan edilip şeytanlaştırıldı, Thatcher bu iftiralara karşı hiçbir şey yapmadı.”
 
Her Şeye Rağmen Teşekkürler, Maggie!
Amerikalı gey aktivist ve blog yazarı Dan Savage da bloğunda Thatcher’ın eşcinsel karşıtı yasasını ele aldı:
 
“AIDS salgınının zirvede olduğu bir dönemde 28. Paragraf panik yarattı. Bu yasa başka pek çok eşcinsel karşıtı yasanın ilki olacak sanıldı. Aksine, 28. Paragraf Birleşik Krallık’ta siyasî homofobinin sonu oldu. Çünkü yasayı protesto etmek için açılan tek eşcinsel McKellen değildi. Ve eşcinseller açıldığında ne olur bilirsiniz.
 

Bunun için teşekkürler, Maggie.” 


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam