27/12/2010 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

“Demokratik Türkiye için katılın!" sloganı ile çağrı yapan Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi, dün Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası&rs

Demokratik Anayasa İçin Ankara Toplantısı Yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Demokratik Türkiye için katılın!" sloganı ile çağrı yapan Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi, dün Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda bir toplantı yaptı.

Toplumun emekçi, ezilen, dışlanan, inkâr edilen kesimlerinin yeni anayasa yapımı sürecine müdahale edebilmesi ve katılımının sağlanması için başlatılan Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi'nin bugünkü toplantısında “Katılımcı demokratik anayasa nasıl olmalı? Kimler yapmalı?” tartışıldı.

Girişim üyelerinden, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Faruk Alpkaya, açılışta yaptığı konuşmasında, “Sorunları biz konuşarak, tartışarak çözmeliyiz ve çözümleri anayasaya yansıtmalıyız. Katılımcı anayasa, demokratik anayasayı da getirecektir” dedi.
Toplantının kolaylaştırıcısı Ayhan Bilgen ise hareketin oluşum nedeni ve çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

“Anayasa oylamasındaki farklı yaklaşımlar nedeniyle ortak irade koymak mümkün olmadı, çalışmalar da tıkandı, durma noktasına geldi” diyen Bilgen, şöyle devam etti: “Aslında herkesin Demokratik Anayasa talebi, yeni bir anayasa isteği bulunuyor. Çalışmaların ortaklaşması mümkün. Girişim, her gün medyada, gazetelerde, kürsülerde, orda burada bağıra bağıra konuşan, sesini yükselterek tabanın sesini bastıran kişilerle çalışma yapmıyor, yapmayacağız. Hiyerarşik olmayan çalışmayı esas aldık. Yerellerden merkeze doğru bir irade gerçekleştirmek amacıyla harekete geçildi. Şu anda bu çalışmalar Mersin, Eskişehir, Trabzon, Denizli, Antep, İstanbul ve Malatya’da yürütülüyor.”
 
Daha sonra siyasi parti, sendika, sivil toplum kurulusu temsilcileri ile gazeteci ve hukukçular yeni ve demokratik bir anayasa için söz aldılar.
Kaos GL’den Ali Erol şunları söyledi: “Toplumun farklı kesimleri arasında 80 yılın getirdiği yabancılaşma mesafesini nasıl en aza indireceğiz? Ulus-devlet projesiyle toplumu biçimlendirme gayreti farklılıklar ve yerellikler arasındaki yabancılaşmayı kurumsallaştırdı. Yabancılaşma mesafesi açıldığı oranda Devlet kendini yeniden yeniden üretebiliyor. Kadınların, eşcinsellerin daha önceden başlayan Anayasa çalışmaları, yoğun tartışma süreçleri oldu. Bu çalışmalar, pekala girişimin kendini tanımladığı hatta dahil olabilir, kadınlar da eşcinseller de burada yerlerini alabilir. Farklılıkların yüzlerini birbirlerine döndüğünde, alt etmek için değil, birlikte ne yapabiliriz, birlikte nasıl özgürleşebiliriz düşünüldüğü takdirde çalışmalar başarılı olacaktır.”
Girişim üyesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği eski başkanı Avukat Ali Ersin ise şöyle konuştu: “Bugünkü Anayasanın temeli, devleti vatandaşa karşı güvenceye almak üzerine yapılmıştır. Biz bunu değiştirip Vatandaşı devlete karşı korumak üzerinden kurmalıyız.”
 
Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi, 29-30 Ocak 2011 tarihinde, Ankara’da, İMO Konferans Salonunda, “Merkezi Demokratik Anayasa Konferansı” düzenleyecek. 

Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
nefret