09/07/2013 | Yazar: Murat Köylü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün parti genel merkezinde görüşen Denge ve Denetleme Ağı (DDA) heyeti, 2011 seçimlerinde siyasi partilerin verdiği yeni anayasa sözünü hatırlattı.

Denge ve Denetleme Ağı Kılıçdaroğlu ile Görüştü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün parti genel merkezinde görüşen Denge ve Denetleme Ağı (DDA) heyeti, 2011 seçimlerinde siyasi partilerin verdiği yeni anayasa sözünü hatırlattı. Heyet, yeni anayasa sürecinin uzlaşmacı, şeffaf ve katılımcı şekilde devam etmesi yönündeki talebi yineledi. Görüşmede CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekilleri Rıza Türmen, Atilla Kart ve Süheyl Batum da yer aldı.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelen DDA, CHP’ye de anayasal denge ve denetleme sisteminin ancak katılım için gerekli olan mekanizmaların kurulup işletilmesi ve karar verme süreçlerinde tam şeffaflığın sağlanması ile mümkün olabileceğini vurguladı.

DDA heyeti sözcülerinden Marmara Grubu Vakfı’ndan Müjgan Suver, çoğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na görüş veren 99 sivil toplum kuruluşundan oluşan Denge ve Denetleme Ağı’nın, hangi siyasal sistem ve siyasal iktidar olursa olsun, etkili bir denge ve denetleme sisteminin sağlanmasını talep ettiğini ifade etti.  

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci, yeni anayasa sürecinin, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları dâhil olmak üzere tüm yasama mevzuatının, hukukun üstünlüğü ve katılımcı demokrasinin ilkelerine dayalı yeniden yapılandırılması gerekliliğinin altını çizdi. DDA olarak yaşamın tüm alanlarında siyasi reform istediklerini vurgulayan Kendirci “Yeni anayasa süreci şeffaf ve sivil toplumun katılımına açık şekilde devam etmelidir.” dedi.  

Kaos GL temsilcisi Murat Köylü, sivil anayasa sürecinin demokrasinin kurumsallaşması ve demokrasi kültürünün içselleştirilmesi için büyük fırsat olduğunu söyledi. Köylü “Bu yüzden süreç sadece mecliste grubu bulunan siyasi partilerin değil, tüm toplumsal kesimlerin ve bireylerin diyalogu ile yürütülmelidir. Yeni anayasa süreci, Türkiye’de siyasetin sosyalleşmesi ve sosyal alanın siyasileşmesi önündeki engelleri bertaraf etmek için elverişli ortamı sağlamalıdır. Denge ve denetlemenin en temel gerekliliklerinden biri de aktif yurttaşlıktır.” dedi. Köylü, hem LGBT’lerin hem tüm kesimlerin kendilerini güvende hissedeceği anayasanın özlemini duyduklarını vurguladı.  

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Denge ve Denetleme Ağı heyetini kabul etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Kılıçdaroğlu, yasama, yürütme ve yargı erklerinin denge ve denetleme mekanizmalarını güvence altına alan bir anlayış ile çalışması gerektiğini söyledi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Atilla Kart, Komisyon’un çalışmalarına dair mevcut durumu aktardı. Kırmızı çizgiler yerine uzlaşılan ve uzlaşma olasılığı yüksek olan konuların gündeme getirilmesini istediklerini belirten Kart, yeni anayasanın toplumsal barışa katkı sunacağını belirtti. CHP Milletvekili Süheyl Batum, Cumhuriyet Halk Partisi’nin anayasa yapım süreci ile ilgili görüşlerini ifade ederek, sürecin sivil toplumun da katkısına açık olması gerektiğini belirtti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Rıza Türmen ise yeni anayasa yapım sürecinde katılımcı demokrasi ilkelerinin ve uzlaşmanın ancak halkın katılımı ile sağlanabileceğini ifade etti. Türmen, DDA da dahil olmak üzere sivil toplum bileşenlerinin anayasa yapım sürecinde alınan görüşlerin takipçisi olması gerektiğini belirtti. Türmen “İlk toplanan görüşler genel ilkelere dairdir. Oysa anayasa taslağı netleştikçe, maddeler üzerine tek tek görüş oluşturulmalı ve TBMM’ye aktarılmalıdır.” dedi.


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam