30/06/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Denizli Onur Haftası’nda queer hareket ve teorinin tarihsel gelişimi konuşuldu.

Denizli Onur Haftası: Queer hareketten teoriye… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Denizli Onur Haftası’nda queer hareket ve teorinin tarihsel gelişimi konuşuldu.

Denizli LGBTİ ve Aileleri’nin düzenlediği 2. Denizli Onur Haftası, Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu ve Anadolu LGBTİ+’dan Buruç Parlak’ın queer teori üzerine sunumuyla devam etti.

“Queer hareket, queer teoriye nasıl evrildi” sorusuyla başlayan Parlak, “ABD’de bir grup aktivist queer, yani ibne kelimesini sahiplendi. ABD’de queer kelimesinin sahiplenilmeye başlamasının Türkiye’deki karşılığı ‘Velev ki ibneyiz’ sloganı denebilir” dedi.

Homofil hareketlerden queer’e

Parlak, “İnsan hakları, eşitlikçi toplum ve herkes için özgürlük adı altında homofil hareket ABD’deki LGBTİ+ hareketinin öncülü diyebiliriz” dedi. Stonewall isyanını hatırlatan Parlak, “Stonewall ile birlikte artık hareket dünyada da duyulmaya başladı. O güne kadar hep susarken siyah, trans kadın Marsha P. Johnson’ın ilk attığı tuğla ile dünyada hareketin seyri değişti” şeklinde konuştu.

Stonewall ile birlikte homofil hareketlerin eşcinsel kurtuluş hareketine ve queer harekete dönüştüğünü söyleyen Parlak şöyle devam etti:

“1990 yılında Queer Nation grubu oluştu. ABD’de queer hareket 90’lı yıllarda bütün seksüel azınlıkları içine alan bir harekete dönüştü. Yine aynı yıllarda queer, akademide bir kurama dönüşmeye başladı.

“Türkiye’de ise queer, akademide kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmalarında ders olarak okutulabiliyor. Türkiye’deki hareket değişimler içerisinde ilerliyor. Eşcinsel, GL, LGBTT, LGBT, LGBTİ ve nihayetinde LGBTİ+ kavramsallaştırmaları kullanıldı. Queer’in şu anda bütün seksüel azınlıkları içine alan + kavramı ile yakından ilişkili olduğunu görüyoruz.”

Beden ve toplumsal kontrol mekanizmaları

Türkçe’de okunduğu şekliyle kuir kelimesinin literatüre girdiğini söyleyen Parlak, hareketten teoriye evrilirken tanım revizyonlarının olduğunu vurguladı.

Beden parçalarından hangilerinin toplumsal olarak kadınlara hangilerinin erkeklere ait olduğunun kültürel kodlarla belirlendiğini vurgulayan Parlak, “Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim dışında aslında biyolojik/atanmış cinsiyet ile toplumsal cinsiyet kavramları birbirlerine ne kadar bağımlı ya da birbirlerinden ne kadar bağımsızdır” diye sordu.

Parlak; iktidarın kendini korumak adına sürekli kişileri cinsiyetlendirdiğini ve heteroseksüelleştirdiğini ifade ederek, konuşmasının devamında queer kuramcıların çalışmaları ve fikirlerinden bahsetti. Queer kuramın arkasında LGBTİ+ hareketi ve feminist hareketin gücünün olduğunu belirtti.

Denizli Onur Haftası’nın tam programı için tıklayınız.

İlgili haberler:

Denizli Onur Haftası başladı: Beni adımla çağır!

 


Etiketler: yaşam
İstihdam