12/06/2014 | Yazar: Loren Elva

Homofobi ve transfobi karşıtları Pazar günü Dersim’de nefret cinayetlerini protesto etti.

Dersim’de nefret cinayetlerine karşı yürüyüş: Bize bir yasa lazım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi ve transfobi karşıtları Pazar günü Dersim’de nefret cinayetlerini protesto etti.
 
Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, Demokratik Kadın Hareketi aktivistleri, Partizen ve Yeni Demorkat Kadın temsilcileri nefret cinayetlerini protesto etmek için Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.
 
Trans X İstanbul ekibine nefret saldırısı!
 
Burada kitle adına açıklama yapan Ebru Kırancı, 2002 yılından bu yana Türkiye’de 70 trans kadının öldürüldüğünü söyledi. Translara karşı oluşan nefret kültürüne Dersim’de de maruz kaldıklarını ifade eden Kırancı, “Yayılan bu nefret kültürü sadece sistemin egemen olduğu alanlarda değil, LGBTİ bireylere umut veren, demokrasi kültürün en yaygın olduğu şehirlerimizden biri olan Dersim’de de ne yazık ki yaşandı. Trans X İstanbul ekibinin yaşadığı 2 ayrı nefret saldırısı bunun en bariz örneklerinden biri olarak karşımızda duruyor. Geldiğimiz ilk gün yaşadığımız bıçaklı saldırı ve İstanbul LGBTİ aktivisti bir arkadaşımızın eşcinsel olduğu gerekçesiyle Dersim merkezde şiddete maruz kalması yayılan nefret kültürünün ne boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor,” dedi.
 
Translar için yasal güvence istediklerini dile getiren Kırancı, “Eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslere yönelen nefret suçları ile mücadelede, ‘cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği’ ibarelerini de bünyesinde barındıran bir nefret suçları mevzuatı oluşturulmalıdır. Trans seks işçilerini güvenliksiz çalışma alanlarına iten ve bizzat şiddetin mağduru olmalarına vesile olan ‘fuhuş’ ile ilgili mevzuat değiştirilmelidir. Herkesin istediği işi yapabildiği bir hayat garanti edilmeli ve LGBTİ bireylerin istihdamıyla ilgili iyileştirici uygulamalar yapılmalıdır. Kolluk kuvvetleri ve yargı birimlerinin trans bireylere yönelik önyargılı ve ayrımcı tutumuyla mücadele edilmeli; katillerine ‘haksız tahrik’ veya ‘iyi hal’ gerekçeleriyle verilen ceza indirimleri derhal son bulmalıdır. Cinayetlerin nefret boyutuna mutlaka vurgu yapılmalıdır’’ diye konuştu.
 
Diren Lice, translar seninle!
 
Kırancı açıklamanın sonunda, “Translara yönelen şiddet, kadınlara, engellilere, Kürtlere, Ermenilere, Alevilere yönelen şiddetin bir başka yüzüdür. Bu hukuksuzluğu ve katliamı sadece transların yaşamadığını biliyoruz. Gezi Parkı Direnişi başladığı günden beri kaybettiğimiz 8 canı, Lice’de karakol yapımına karşı çıktığı için katledilen 2 canımızı, Dersim’de Yeni Demokrasi mücadelesi verirken tutuklanan ve onlarca yıl hapis cezasına çarptırılan Evrimlerin, Muratların, onlarca tutuklunun, kaybın ve gözaltının da takipçisiyiz. Sisteme karşı mücadele ederken tutuklanan, uydurma iddianamelerle ceza yağdırılan Yeni Demokrasi tutsakların takipçisiyiz’’ diye ekledi.
 
“Bize Bir Yasa Lazım - Transfobiye ve Homofobiye Karşı Yürüyoruz” pankartı arkasında bir araya gelen kitle sık sık “Nefrete inat, yaşasın hayat”, “Lice’de düşene, dövüşene bin selam”, “Diren Lice, translar seninle” sloganlarını attı.   
 
İlgili haber:
 

Etiketler: yaşam
İstihdam