06/12/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Nobel Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, Uganda’nın tartışmalı yasa tasarısından vazgeçilmesi için baskı yaptı

Nobel Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, Uganda’nın tartışmalı yasa tasarısından vazgeçilmesi için baskı yaptı. Kamuoyunda “Eşcinselleri Öldürün” adıyla bilinen tasarıya göre gey ve lezbiyenler hapse atılacaklar ve kesinleşmeyen bilgilere göre idam edilme riskiyle karşılaşacaklar.
 
Meclis Başkanı Rebecca Kadaga’nın tasarının Ugandalılara “Noel hediyesi” olacağını açıklamasının ardından Eşcinsellik Karşıtı tasarının yasalaşması bekleniyor. Uluslararası baskının ardından tasarıdan ölüm cezası maddesinin çıkarılacağı düşünülse de eşcinsel hakları savunucuları tasarının her halükarda korkunç olacağını söylüyorlar.  
 
Tutu, Pan-Afrika Kiliseler Konferansı toplantısında gazetecilere şu açıklamayı yaptı: “Ayrımcılığa karşıyım, bu hakkaniyetsiz bir durum ve keşke Uganda’daki yasa yapıcıların bu tasarıdan vazgeçmesini sağlayabilsem; çünkü bu hiç adil değil.”
 
Aparthayd (ırk ayrımı) karşıtı hareketin kahramanı, Güney Afrika’nın Cape Town kentinin eski Anglikan başpiskoposu Tutu hem kilisede, hem de Afrika çapında eşcinsellere destek veren öncü bir ses haline geldi.
 
Afrika’nın dinî önderleri eşcinselliğin günah olduğuna dair hararetle vaaz verirken, Tutu kilisenin azınlıkların yanında durması gerektiğini söyledi.
 
 “Kardeşlerim, sizler ten renginden ötürü baskılanan insanların yanında durdunuz. Eğer inandığınız Tanrı’ya sadık kalacaksanız, değiştiremeyecekleri bir şey yüzünden, cinsel yönelimleri yüzünden baskılanan insanlar için de hazır bulunacaksınız.”
 
Tutu, insanların cinsel yönelimlerini kendilerinin seçmediğini, “bu kadar nefret ve hatta öldürülme tehlikesiyle karşı karşıyayken” eşcinselliği seçmenin çılgınca olacağını söyledi. 
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam