20/09/2006 | Yazar: Kaos GL

Bursa'da iki travestinin kolluk kuvvetlerinden şiddet gördüğünü söyleyen Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren adli-idari birimlerin şiddet uygulayanlara taviz verdiği görüşünde. Evren: "Yasal başvurularımız sonuçsuz kaldı. Yasalar herkese eşit uygulanmalı."

Bursa'da iki travestinin kolluk kuvvetlerinden şiddet gördüğünü söyleyen Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren adli-idari birimlerin şiddet uygulayanlara taviz verdiği görüşünde. Evren: "Yasal başvurularımız sonuçsuz kaldı. Yasalar herkese eşit uygulanmalı."

KAOS GL

Gökkuşağı Travestileri, Transeksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme (Gökkuşağı) Derneği Başkanı Öykü Evren Bursa'da kolluk kuvvetlerinin iki travestiye saldırmasının ardından, saldıranların değil saldırıya uğrayanların suçlu bulunmasını eleştiriyor.

Evren "Şiddeti doğru bulan kişilere taviz veriliyor, hatta şiddet adli ve idari birimler tarafından onaylanıyor. Yasalar herkese eşit uygulanmalı" diyor.

"Şiddet onaylanıyor"

Evren, yaptığı yazılı açıklamada yaklaşık bir yıldır Bursa'da ve Türkiye genelinde travesti, transseksüel ve seks işçilerine karşı Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube'ye bağlı Ahlak Büro Amirliği'nde çalışan polislerce fiziki ve sözlü şiddet uygulandığını söylüyor.

Evren bu konuda yirmi kişinin Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmasına rağmen bir sonuç alınamadığına dikkat çekiyor.

"Yasal başvurulara rağmen şiddetin devam etmesi hak ihlali"

"Sebep ne olursa olsun şiddet hiçbir zaman benimsenemez" diyen Evren Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde insan hakları ihlallerinin ve azınlık haklarının son derecede önemli olduğunu ifade ediyor.

"Ne yazık ki buna rağmen kolluk kuvvetlerinin şiddeti artarak devam ediyor. Şiddeti uygulayan kolluk kuvvetleri hakkında dava bile açılmazken travesti ve transseksüeller 'memura mukavemet'ten mahkeme önüne çıkarılıyor."

Evren', yaşanan bu durumun son örneğini şöyle aktarıyor:

"Bursa'da Nazar takma isimli Muhammet Ali Aydoğan, Bulut takma isimli Burak G. herkesin gözleri önünde dövülmüş, her ikisi de fiziksel, cinsel ve sözlü hakarete maruz kalmıştır. Sistematik olarak yürütülen bu şiddet uygulamaları hiçbir zaman tasvip edilmemeli, yasalar insanların tümü için aynı uygulamalara neden olmalı."

Gökkuşağı Derneği, Bursa Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na, İçişleri Bakanlığı'na, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, Bursa İl Emniyet Müdürlüğü'ne, Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Hukuk İşleri'ne, Bursa İdare Mahkemesi'ne, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na ve bizzat İl Emniyet Müdürü Tahsin Yücel'e başvuruda bulundu

Evren "Ancak aradan geçen bir yıla rağmen şiddet artarak devam etti. Bu ciddi bir insan haklan ihlalidir" diyor.


Kaynak: BİA, 20 Eylül 2006






Etiketler: insan hakları
İstihdam