05/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Adli Tıp Kurumu kapısından beş ay ö

Devlet Hasta Tutsakları Öldürmeye Devam Ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Adli Tıp Kurumu kapısından beş ay önce ‘Şimdi git, daha sonra gel’ denilerek geri çevrilen ve doktorların ’6 aylık ömrü kaldı’ dediği lenf kanseri hükümlü Nurettin Soysal, ölüme terk edildi. Şuan yoğun bakımda olan ve durumu giderek ağırlaşan Soysal ile birlikte, cezaevlerinde toplam 104 ağır hasta tutuklu ve hükümlü tedavi edilmeyi beklerken, doktorlar, cezaevlerinin tedaviye elverişli olmadığını, hatta bazı tutukluların tedavi edilmesi durumun dahi kurtulma şanslarının olmadığını belirtiyor.

16 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan ve tedavisi yapılamayınca ölüm eşiğine gelen lenf kanseri hükümlü Nurettin Soysal’ın ağırlaşan hastalığı karşısında sessiz kalan yetkililer, Soysal’ın ölümüne onay veriyor. Son ümidi olan Adli Tıp Kurumu kapısından ‘Şimdi git, daha sonra gel’ denilerek geri çevrilen Soysal, dün akşam kaldığı Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde fenalaşarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yoğun bakıma alındı. Kan yetmezliği ve enfeksiyon kaptığı belirtilen Soysal’ın cezaevinde tedavi görülmesine doktorlar imkansız gözüyle bakarken, doktorların ’6 ay ömrü var’ dediği Soysal, her gün biraz daha ölüme yaklaşıyor.
 
Cezaevinde işkence gördü
Aslen Bingöl Solhanlı olan, ancak Malatya’nın bir köyünde çiftçilik yaparak yaşamını sürdüren Nurettin Soysal’ın Babası Ömer Soysal, 1996 yılında alacağını almak için gittiği Solhan’da uzman çavuş Kenan Özdemir ve iki korucu tarafından gözaltına alınır. 18 gün ağır işkencelere maruz kalan Soysal’ın babası Ömer Soysal’a göre oğlunun hastalığının sebebi, o zaman yapılan ağır işkencelerdir. Yargılama sonucu müebbet hapis cezasına çarptırılan PKK hükümlüsü Soysal, önce Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konur, ardından da Muş E Tipi Kapalı Cezaevine gönderilir. 13 yıldır cezaevinde olan Soysal, bu yıl Şubat ayında, boynunda hafif şişkinlik nedeniyle Muş Devlet Hastanesi’ne gitti. Ancak buradaki doktorlar, kendisine ‘Bu tükürük bezinden dolayı şişmiş. Ciddi bir şey yoktur, iyileşeceksin’ der ve herhangi bir tedavi uygulanmadan Soysal cezaevine gönderilir. Gün geçtikçe Soysal’ın boynundaki şişkinlik daha da artmaya başlıyor. Durumu giderek ağırlaşan ve ölüm döşeğine düşen Soysal tüm girişimlere rağmen hastaneye götürülmez.
 
Adli Tıp ölüme onay verdi
Soysal ölüm döşeğinde Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırılır. Baba Soysal, ‘Bir hemşire beni aradı ve oğlumun öleceğini söyleyerek, acilen gelmemi istedi. Hastaneye gittiğimde, oğlumun doktoru Onkoloji Uzmanı Orhan Ayyıldız da bana ‘Senin çocuğun ölüyor’ dedi. Bana lenf kanseri olduğunu ve 6 ay ömrünün olduğunu söyledi. Yani 6 ay içerisinde hastalık iyileşmezse oğlum ölecekti’ diyor. 7 Mart 2009′da Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde tedavisine başlanan Soysal’a yapılan ilaç tedavisinin sonuç vermemesi üzerine 6 seanslık kemoterapi uygulanmaya başlandı. Ancak Soysal’ın kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve hastalığının ölüm riski olan kanser türü olduğu nedeniyle Dicle Üniversitesi doktorları tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmek üzere rapor yazılır. Soysal’ın doktoru Prof. Dr. Orhan Ayyıldız, hastanın kara yoluyla götürülmesinin riskli olduğunu belirtmesi üzerine, Soysal’ın babası Ömer Soysal, oğlunun uçakla götürülmesi için Diyarbakır Cezaevi Savcılığı’na başvuruda bulunur. Ancak savcılık, yönetmelikte hastanın uçakla götürülmesi gibi bir maddenin olmadığını, dolayısıyla kendilerinin yol masraflarını karşılamayacağını belirtir. Bunun üzerine baba Soysal, 4 asker, bir astsubay ile kendisi ve oğluyla birlikte 7 kişilik uçak geliş gidiş biletlerini almak zorunda kalır. Soysal, 9 Eylül 2009′da İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülür. Ancak aynı gün içerisinde Soysal’ı hiçbir tetkik yapmadan geri gönderen Adli Tıp Kurumu, Soysal’ın gördüğü altı seanslık kemoterapi tedavisinin sonuçlanmasının beklenmesi yönünde bir de rapor yazıp, savcılığa gönderir. Rapor 5 ayrı daldan doktor tarafından imzalanmış, ancak patoloji uzamının imzası raporda bulunmamaktadır.
 
Kamuoyundaki sessizlik kaygı verici
Cezaevlerinde bulunan çok sayıda tutuklu ve hükümlü de Soysal ile aynı kaderi paylaşıyor. 2009 yılında cezaevlerinde 37 kişinin yaşamını yitirdiğini ve cezaevlerinde hala 104 ağır hasta tutuklu ve hükümlü belirten İHD, MAZLUMDER, TUHAD-FED, DTO, BDP, Mavi Terazi Hukukçular, bölge baroları konuya ilişkin defalarca yaptıkları çağrılar, girişimler ve başvurular sonuçsuz bırakılarak, hasta tutuklu ve hükümlüler ölüme terk edildi. Söz konusu hasta ve tutuklular içinde tedavi edilse bile yaşama şansı olmayanların da olduğu belirtiliyor. Yaşanan durumun ciddiyeti karşısında kamuoyundaki sessizlik ise kaygı uyandırıyor.
 
TİHV: Cezaevlerinde 97 ağır hasta tutuklu ve hükümlü var
TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin 2010 yılının ilk 6 ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı rapora göre, cezaevlerinde 97 ağır hasta tutuklu ve hükümlü tedavi bekliyor. Raporda Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin savcılığın talebi doğrultusunda Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı Mehmet Haberal’ın tutukluluk halinin devamına kara veren dokuz yargıcı mahkum ettiği hatırlatıldı. Raporda, ‘Daire, her bir yargıcın Haberal’a bin 500 TL tazminat ödemesine karar verdi. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı tarafından cezanın kalan kısmının kaldırılması uygulaması sadece hükümlüler için geçerlidir. Bu kararın emsal oluşturması ve kanun önünde eşitlik ilkesi gereği tüm ağır hasta tutuklular için uygulanması gerekir’ denildi.
 
TİHV’in listesinde yer alan hasta tutsakların isimleri ve hastalıkları ise şöyle:
*A. Hakim Eşiyok: Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde yatmakta olan A. Hakim Eşiyok’un, 1994 yılından beri kafasından aldığı bir darp sonucu 1.8 mm demir parçasıyla yaşamakta olduğunu ve bu demir parçasının ameliyat ile alınabilecek durumdayken cezaevi idaresinin Eşiyok’un tedavi edilmesini engellediğini; sürekli ilaç tedavisi alması gereken Eşiyok’un, aynı zamanda mide ülseri rahatsızlığı da var.
* A. Kahar Aksoy: Bolu F Tipi Cezaevi, ciddi diyabet hastası.
* A. Rahman Yıldırım: Bolu F Tipi Cezaevi, Başında şarapnel parçası var; en ufak bir sarsıntıda merkezî sinir sistemine ilişkin belirtilerin ortaya çıktığı ifade
* Abdurrahman Yıldırım: Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Kafatasındaki şarapnel beyne doğru ilerliyor ve zaman zaman hafıza kaybı yaşıyor.
* Abdulsamet Çelik: Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi, 2007 yılında kemik iliğine bağlı bir çeşit kanser olan Myelodisblastik Sendrom (MDS) hastalığı tanısı konuldu. Rahatsızlığı nedeniyle sürekli kan ve kan ürünleri nakline ihtiyaç duyulmaktadır. 2007 yılından beri sürekli kan ve kan ürünleri nakli nedeniyle, vücutta sürekli demir biriktirdiğinden bir zaman sonra kimi organları işlevsiz bırakabileceği belirtiliyor.
*Aygül Kapçak: 21 Nisan 20092da yayınlanan bir habere göre Sincan F Tipi Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunan Aygül Kapçak’ın annesi Fatma Kapçak, İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi’ne (İHD) yaptığı başvurarak kızının sağlına önem verilmediğini; yaklaşık 13 yıldır omurgasında şarapnel parçası yaşamaya çalıştığını belirtti. Ayrıca Kapçak’ın kalp çarpıntısı ve şarapnelin yerleştiği bölgede iltihap oluşması sorunlarının olduğu da ifade edildi.
* Ağa Sağlık: Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde ‘yasadışı örgüt üyeliği’ suçlamasıyla yaklaşık 5 yıldır tutuklu bulunan Ağa Sağlık adlı kişinin hayatî tehlikesinin bulunmasına rağmen tedavi edilmediği iddia edildi. Kardeşinin aşırı kilo kaybı yaşadığını ifade eden ağabey Ahmet Sağlık, ‘kardeşim bir deri bir kemik kalmış. Yerinden kalkmakta bile ciddi zorluk yaşıyor. Bütün çabalarımıza rağmen cezaevi yönetimi tedaviye götürmüyor. Kardeşime bir şey olmasından korkuyoruz. Yetkililerin konuya el atmasını istiyoruz’ dedi.
* Ali Teke: Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi, ölüm orucuna bağlı hastalıklar, hafıza kaybı.
* Aslan Karslı: Silifke M Tipi Cezaevi, İleri derecede Wernicke Korsakoff hastası, tahliye edilmesine ilişkin 5 kez rapor verilmesine rağmen hâlâ cezaevinde.
* Avni Uçar: Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi, böbrek kanseri, sağ böbreği alınmış.
: Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi, ileri derecede siroz, tek gözünü kaybetmiş.
* Aynur Epli: Siirt Cezaevi, bağırsak kanseri.
* Behçet Yılmaz: Tekirdağ 1 Nolu F tipi Cezaevi, ağır astım hastası, tekli hücrede tek başına kaldığında ve gece kriz geldiğinde ilacını bile kullanmayacak kadar etkisiz hale geliyor.
* Bekir Şimşek: Edirne F Tipi Cezaevi; Wernicke-Korsakoff hastası. Cezaevinde tutulamayacağına fakat hastanede infazının tamamlanacağına dair rapor verilmiştir.
* Bülent Özdemir: Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası; bacağında mermi var.
* Cemil Erdem: Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi. Diyabet Tip 2 ve hipertansiyon hastası.
* Cengiz Eker: Erzurum H tipi Cezaevi, 3 kalp damarı tıkalı tedavi edilmiyor.
* Cengiz Kahraman: Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası. Yemeğini ve ilaçlarını almakta zorlanmaktadır.
* Cengiz Karakaş: Trabzon E Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası ve ölüm orucuna bağlı fizikî sorunlar.
* Deniz Yıldız: Adana Karataş Cezaevi, Kanser hastası kemoterapi tedavisi görüyor.
* Deniz Selçuk: Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi, Kriptojenik makronodüler karaciğer sirozu.
* Doğan Karataştan: Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası. Raporu var.
* Emrah Alişan: Adana adlî; belden aşağısı felç. Adlî Tıp Kurumu, belden aşağısı tutmayan ve yatağa mahkûm olan hükümlü Emrah Alişan’ın, cezaevi ortamında yaşayabileceği yönünde karar verdi. Raporda şu ifade kullanıldı: ‘Cezaevinde revir ortamında bakımı sağlanarak infazına devam edebilir’.
* Emrah Kaçar: Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Hodgkin Lenfoma.
* Erkan Nasıroğlu: Trabzon Cezaevi, kısmi felç ihtiyaçlarını karşılayamıyor, psikolojik sorunları var.
* Erol Zavar: Sincan 1 Nolu F tipinde Cezaevi, mesane kanseri. Otuza yakın tıbbî müdahale ya da ameliyat geçirdi. Tecrit koşulları hastalığını ölümcül düzeye taşıdığı gibi hastalık ve rahatsızlıklarla da tanışmasına neden oldu. Cezaevinde bulunduğu sırada başlayan migren ve safra kesesi ağrıları, daha önce geçirdiği tüberküloz, gözaltı sırasında gördüğü işkenceyle dizlerinde oluşan menüsküs bunların en başta gelenleridir. Mart 2007′de safra kesesi alındı. Halen kanama ve ağrılarının devam etmesi nedeniyle tetkikleri yapılmaktadır.
* Ersin Vural: Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi, oryantasyon bozukluğu, paranoya. Mutlak tecrit koşullarında tutuluyor ancak aynı cezaevindeki tutuklular ve hükümlüler, Vural’ın ‘beni öldürecekler!’ diye bağırdığını sık sık duyduklarını belirtiyor.
* Divali Kaya: Sağ kaburgada kitle.
* Fatma Tokmak: Kalp hastası.
* Gazi Dağ: Antalya E Tipi Cezaevi, belden aşağısı felçli, iyileşme şansı bulunmuyor.
* Gülay Çetin: Antalya Cezaevi, mide ve sol yumurtalık kanseri.
* Gülezar Akın: Adıyaman E Tipi Cezaevi, hipofizde tümör var. Üç yıldır tedavi oluyor. Yumurtalıklarda kist, belde fıtık, belde yırtılma ve düzleşme ve mide ülseri var.
Görgin Oktar: Muş E Tipi Cezaevi, Pnömotoraks (akciğer sönmesi) hastası.
* Halil GüneşDiyarbakır, D Tipi Cezaevi, kemik kanseri, PET-BT osteosarkom (kemik kanseri) rapor sonucu sol yedinci kaburgada genişleme ve sklerotik değişiklikler gözlenmiştir.
* Halil Yıldız: Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi, 82 yaşında, yaşlılıktan kaynaklı ve sağlık sorunları olduğunu, arkadaşlarının yardımı olmadan yaşamını sürdüremediğini belirtmiştir.
* Hasan Tahsin Akgün: Tekirdağ F Tipi Cezaevi, ağır tecrit koşullarının yol açtığı psikolojik sorunlar nedeniyle yaşamını kendi başına sürdürebilecek durumda değildir.
* Hasan Alkış: Kırıkkale F Tipi Cezaevi, kalp, tansiyon, ülser, Behçet gibi ağır sağlık sorunları mevcuttur. Adli tıp tarafından verilen ‘içeride kalması uygun değildir’ içerikli raporu olmasına rağmen tahliyesi gerçekleşmemiştir.
* Hatice Bolat ya da Polat: Gebze M tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası. Konuşma ve yürümede zorlanıyor. Belli aralıklarla gözleri tümüyle görmüyor, kılcal damarlarından kan akıyor, yürümede ve konuşmakta zorlanıyor, vücutta uyuşmalar oluyor.
* Hayati Kaytan: Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi, beyin kanseri.
* Hazne Haykır: Midyat M Tipi Cezaevi, 70 yaşında, kalp hastası ve psikolojik durumu kötü, yemek almıyor ve geceleri uyumuyor.
* Hediye Açık: Gebze M Tipi Cezaevi, Şarapnel parçaları nedeniyle iki gözünü kaybetti. 2000 yılında tahliye edildi, 3 yıl içinde 4 ağır ameliyat geçirdi. Yeniden tutuklanarak Gebze M Tipi Cezaevi’ne konuldu. Böbrek sorunu ve geçirdiği ağır ameliyatlar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor, beslenemiyor, merdivenlerden inip çıkamıyor, yaşamını cezaevi koşullarında sürdüremiyor.
* Hulki Güneş: Muş E Tipi Cezaevi, Ankilozan spondilit hastası.
* Hüseyin Babar: Tekirdağ F Tipi Cezaevi, tüberküloz ve zatürree hastası.
* Hüseyin Özarslan: Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Karaciğerinde Hepatit B kaynaklı ciddi sorunları var.
* İnan Gök: Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası.
* İnayet MeteDiyarbakır D Tipi Cezaevi, kalp ameliyatı geçirmiş; sık sık kriz geçiriyor, ayrıca siroz hastası, sinir tahripleri, damar tıkanıklığı, bel fıtığı ve dönem dönem vücudunun her tarafında derin yaralar açılıyor.
* İsa Yağbasan: Midyat M Tipi Cezaevi, kanser hastası.
* İsmail Yavuz Gülverik (23): Silivri Kapalı Cezaevi, Hastane raporlarına göre tüberküloz hastalığı, hastanın her iki ciğerini de kaplamış durumda.
* İsmet Ayaz: Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi, yaklaşık 10 yıldır ‘Çölyak’ hastası ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor, bedeni 10 yaşında çocuk gibi.
* İsmet Demir: Boğazda kitle.
* İzzet TuranDiyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi, Ankilozan spondilit, mide ülseri, kemik erimesi, böbrek yetmezliği, bel fıtığı var.
* Kamil Turanoğlu: Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi, 2003 yılında kurşun yaralanması nedeniyle sol ayağı dizden bir karış aşağı kesilmiş ve protez kullanıyor.
* Kemal Özelmalı: Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff. Ölüm orucu eylemi nedeniyle Wernicke Korsakoff hastalığına yakalan Kemal Özelmalı, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından ‘Hastalığının organik akıl hastalığı olduğu ve süreklilik kazandığı’ yönündeki raporuna rağmen hala Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor. Cezaevinde neden bulunduğunu bile hatırlayamayan Özelmalı, birçok sağlık sorunu yaşadığını söyledi.
* Latif Badur: Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi, akciğer kanseri.
* Lokman Akbaba: Kırıkkale F Tipi Cezaevi (Sol ve bacakta güçsüzlük, incelme. ‘Dejeneratif omurga hastalığı’, ‘motor nöron hastalığı’ teşhisi, ‘hastada klinik MR ve EMG bulgularıyla motor nöron hastalığı’ vardır.
* M. Sıddık Cengiz: Siirt E Tipi Cezaevi, Kalp kapakçığında var olan bir sızmadan dolayı sürekli kriz geçiriyor.
* Mehmet Ali Çelebi: Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası. Ölüm orucunda Wernicke-Korsakoff sendromuna yakalandı; 20 yaşından sonrasını hatırlamıyor; alması gereken ilaçlar verilmediğinden ileri derecede şizofren. Tahliye edilmişti, ancak yeniden tutuklandı. Bolu F Tipi’nde müebbet hapse mahkûm.
* Mehmet Emin Özkan: Mardin Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunan Mehmet Emin Özkan’ın (74) kronik kalp, yüksek tansiyon ve zehirli guatr haslığı olduğunu ve cezaevinde yeterli derecede tedavisinin yapılmadığını belirtildi. Ağustos 2009′da 1metre 85 santimetre boyundaki Özkan’ın 50 kilogramın altına düştüğü bildirildi.
* M. Emin Akdağ: Van F Tipi Cezaevi, daha önce cezaevinde gördüğü işkence ve kötü muamele sonucu vücudunun sağ tarafı felç.
* Mehmet Tapar: Maltepe Kapalı Cezaevi, tüberküloz hastası.
* Mehmet Temiz: Tokat T Tipi Cezaevi, omuzlarından aşağısı felçli, tam teşekküllü beş hastaneden cezaevinde kalmasının uygun olmadığına dair raporu var.
* Mehmet Yeşiltepe: Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi, hidrosefali. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adlı Tıp uzmanlarından alınan ‘Bilimsel mütalaa’ başlıklı raporda Yeşiltepe’de başta hidrosefali olmak üzere birçok hastalığın mevcut olduğunun ortaya konuldu ve ‘tedavinin yapılması için bir an önce serbest bırakılması gerek’ denildi (serbest bırakıldı – 23 Şubat 2010).
* Memduh Kılıç: İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi, tüberküloz hastası ve ölüm sınırında. Kılıç’ın ötenazi hakkını kullanmak için TBMM’ye başvurduğu haberi 3 Ekim 2009′da gazetelerde yer aldı.
* Mensur Aydın: Bolu F Tipi Cezaevi, Ciddi kalp hastası.
* Mesut Deniz: Ankara Sincan 1 Nolu F tipi Cezaevi, ileri derece şizofren; yaşamının en temel gereklerini dahi yerine getiremeyecek durumda. Ağırlaştırılmış müebbette mahkûm olan ve tek kişilik hücrede bulunan Deniz, yemek yemiyor, yataktan çıkmıyor, temizliğine dikkat edemiyor.
* Metin Kara (29): 10 Haziran 2008 tarihli bir haberde, İstanbul’da Ümraniye E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ve cezaevinde bağırsak enfeksiyonu kapan Metin Kara’nın (29) babası Ahmet Kara oğlunun bir yıldır tedavi edilmediğini belirtti.
* Mustafa Gök: Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası. Uzun süre tedavi gördükten sonra tekrar cezaevine gönderildi. Raporu var.
* Naci Akyol: Sivas E Tipi Cezaevi, Akciğer kanseri.
* Nesim Özkan: Bolu F Tipi Cezaevi, kalp ve sara hastası.
* Nesimi Kalkan: Mersin Silifke M tipi Cezaevi, yakalandığı ‘Çölyak’ hastalığı nedeniyle hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamıyor.
* Nizamettin Akar: Muş E Tipi Cezaevi Labriks kanseri.
* Nurettin SoysalDiyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi, lenf kanseri.
* Remzi Aydın: Tekerlekli sandalyeye mahkûm. 9,5 yıldır cezaevinde bulunmakta, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde yatmaktadır. Tekerlekli sandalye ile hareket edebilen mahkûm için verilen 20 Şubat 2007 tarihli AHİM kararı ‘tutukluluk süresi makul süreyi aşmıştır’ yönündedir.
* Salmani Özcan: Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi. Wernicke-Korsakoff hastası ve ölüm orucuna bağlı fizikî sorunlar.
* Sedat Kartal: Kandıra F Tipi Cezaevi, Romatoid Artrit.
* Sedat Erkmen: Batman Cezaevi, %65 özürlü epilepsi hastası.
* Selim Buğrahan: Bingöl M Tipi Cezaevi, 75 yaşında idrar, böbrek, kalp hastası; yürümede zorluk çekiyor.
* Seyithan Bozdağ: Nevşehir Cezaevi, beyninde tümör var.
* Seyran Gördük: Alanya Cezaevi, Troid kanseri.
* Sevgi Saymaz: Uşak E Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası ve ölüm orucuna bağlı fizikî sorunlar.
* Sibel Kurt (24): Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi, kalp hastası. Sibel Kurt’un Avukatı Mehmet Erbil, müvekkilinin sağlık durumunun giderek ağırlaştığına dikkat çekerek, ölüm tehlikesi olduğunu belirtti. Kurt’un kullandığı ilaçların dahi ayrı bir hassasiyet gerektirdiğini vurgulayan Erbil, ‘İlaçlara ayrıca bir önem verilmesi gerekiyor. Bir tanesinin çok hassas ve dozunun iyi ayarlanması gerekiyor. Az alındığında kanda pıhtılaşmaya çok verildiğinde ise kanda sulanmaya yol açıyor’ dedi. Cezaevi idaresine ve savcılığa gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Erbil, cezaevi doktorunun savcılık onayı olduğu taktirde Gebze’de Kardiyoloji bölümü olan bir hastaneye sevk edileceğini bildirdiğini ancak sonuç alamadıklarını söyledi.
* Süleyman Erol: İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutulan Erol’un psikolojik sorunlar olduğu ve 23 Şubat 2009′da da hücresinde bileklerini keserek intihara kalkıştığı bildirildi.
* Şevket Öznur: Sakarya L Tipi Kapalı Cezaevi, hipertansiyona bağlı felç, diabet, kronik kalp yetmezliği, dördüncü evre kronik böbrek yetmezliği, her iki ayak damarlarında %90′a varan tıkanıklık. Bir gözünü kaybetmiş tedavi edilmezse diğerini de kaybetmek üzere. Sürekli sakatlık raporu var.
* Talat Şanlı: Sivas E Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası.
* Taylan Çintay: Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nden Gaziantep Cezaevi’ne nakledildi; mesane kanseri.
* Temino Baysal: Siirt Cezaevi, Diyarbakır Devlet Hastanesi’nin raporuna göre %80 özürlü. Oğlu Kurban Baysal(18), belden aşağısı felç olan baba Temino Baysal’a bakabilmek amacıyla babası ile beraber cezaevinde yatıyor.
* Veysi ÖzerDiyarbakır D Tipi Cezaevi, Kanser hastası, kemoterapi yapılmasında engeller var.
* Ufuk Keskin: Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Diyabet Tip 1, psikolojik hastalıklar da yaşıyor.
* Yaşar İnce: Sincan 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Hepatit B, kalp rahatsızlığı (Kalpte mitral yetmezliği var), bel fıtığı, böbrek taşı tanıları vardır.
* Yılmaz Çelikal<: Alanya Kapalı Cezaevi; ‘psikotik bozukluk’ tanısıyla 9 yıl Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde kaldıktan sonra, raporları gözlem dairesi ve kurul kararı ile bozuldu ve şuan kalmakta olduğu cezaevine nakledildi.
* Yusuf Kaplan: Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi, 85 yaşındaki hükümlünün vücudunun % 79′u felçli. Kaplan’ın kalp yetmezliğinden koroner arter hastalığına, görme sorunundan solunum sistemi rahatsızlığına kadar birçok hastalığı bulunduğu, vücudunun yüzde 79′unu kullanamaz olduğuna dair rapor verilmiştir.
* Yusuf Kenan Dinçer: Sivas E Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası.
* Zeliha Bulut: Sincan Kadın Kapalı Cezaevi, şizofren.
* Zeynel Abidin Şimşek: Edirne F Tipi Cezaevi, Wernicke-Korsakoff hastası.
* Zeynel Karabulut: Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi, ölüm orucu kaynaklı ayak damarlarında tıkanma nedeniyle çift koltuk değneği kullanarak günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
* Ziya Ergezer: Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi, kronik diyabet, tansiyon, bronşit, aşırı kilo kaybı, kalpte sıkışma, sürekli uyku hali.’


Etiketler: insan hakları
İstihdam