24/11/2018 | Yazar: Kaos GL

“Dilek İnce Ödülü”, sanatçı Ayta Sözeri ve LADEG’ten Sema Yakar’a verildi.

Dilek İnce Ödülü Ayta Sözeri ve Sema Yakar’a verildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat’ın her yıl nefret suçları ile mücadele eden hak savunucularına verdiği “Dilek İnce Ödülü”, Boysan’ın Evi’nde düzenlenen resepsiyonla sanatçı Ayta Sözeri ve LADEG’ten Sema Yakar’a verildi.

Fotoğraf: Nalan Aşkın / Pembe Hayat

Her yıl “20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma Günü” etkinlikleri kapsamında, nefret ile mücadele eden ve görünürlük için emek harcayan hak savunucularına verilen “Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülleri” bu yıl Boysan’ın Evi’nde düzenlenen resepsiyonla Ayta Sözeri’ye verildi.

“Umudumuzla buradayız”

Pembe Hayat’ın haberine göre ödül töreni, 2015 yılında aramızdan ayrılan LGBTİ+ hak savunucusu Boysan Yakar’ın fotoğrafının altında Pembe Hayat Derneği’nden Çayan Azadi’nin konuşması ile başladı.

2008 yılında nefret cinayeti ile aramızdan ayrılan, Pembe Hayat Derneği kurucularından Dilek İnce’nin adını mücadelede yaşatmak için her yıl bu ödülü nefret ile mücadele eden aktivistlere verdiklerini söyleyen Azadi, aynı zamanda Pembe Hayat’ın mahpus translarla dayanışmak için kurduğu Dilek İnce Giysi Bankasından bahsetti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün 20 Kasım olmasının ve katledilen arkadaşlarımızı anmamızın yanında, tarihimiz için de önemli bir gün. Bir trans öz örgütü olarak ilk kez Ankara’da varoluşumuzun yasaklanmasının öfkesiyle etkinliklerimizi İstanbul’a taşıdık. Yaşadığımız, evlerimizin olduğu yerde etkinlik yapamıyoruz, arkadaşlarımızı anamıyoruz. Tarihin unutmayacağı bu zalimliği, bizler de unutmayacağız. Ancak unutmayacağımız bir şey daha var ki; bu süreç de yaşadığımız dayanışma hali ve Türkiye’nin her yerinden kurumların 20 Kasım etkinliklerimizi sahiplenmiş olması. Boysan’ın fotoğrafı altında verdiğimiz bu ödülü hepimiz kazandık. Tıpkı Ankara’yı kazandığımız gibi. Elimizden almaya çalışanların, size etkinlik yaptırmayacağız diyenlerin inadına, umudumuzla buradayız!”

“Çok ödül aldım ama bu bambaşka”

Azadi sözlerinin devamında 20 Kasım’a destek veren bütün kurumlara, aktivistlere ve etkinliklerin İstanbul’a taşınmasına destek olan ve ortaklaşan SPoD LGBTİ+’ye teşekkür etti.

Bu yıl “Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülleri” iki isime gitti. Trans aktivist, oyuncu ve şarkıcı aynı zamanda Pembe Hayat geçmiş dönem yönetim kurulu üyesi, Ayta Sözeri. Ödülünü LGBTİQ+ Aileleri ve Yakınları Destek Grubu (LADEG)’den Sema Yakar’ın elinden alan Sözeri, ödül için teşekkür etti ve şunları söyledi:

“Bu sene çok fazla ödül aldım ve hepsi değerliydi ama bu tabiki bambaşka bir ödül. Hayatta bütün marifetler iltifata tabidir ve bu ödülü de bir iltifat olarak kabul edip daha marifetli olacağıma söz veriyorum.”

“İyi ki varız!”

Bu yıl “Dilek İnce Nefret Suçları ile Mücadele Onur Ödülü”ne sahip olan diğer isim ise, Boysan’ın Evi Kültür Merkezi’ni kuran ve trafik kazasında kaybettiğimiz LGBTİ+ hak savunucusu Boysan Yakar’ın anısını yaşatıp, evini LGBTİ+’ların dayanıştığı, etkinliklerini düzenledikleri bir nefes alma mekanına çeviren Sema Yakar. Ödülünü Ayta Sözeri’nin elinden alan ve Yakar şunları söyledi:

“Bu bitmeyen bir mücadele, güzel şeyler yapmak, üretken olmak, giden dostlarımızın adını yaşatmak çok önemli. Çok zor zamanlar yaşıyoruz ama yine de bir araya gelebiliyoruz. İyi ki davamız var, iyi ki mücadele ediyoruz ve iyi ki varız.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam