26/06/2009 | Yazar: Bawer Çakır

LGBTT Onur Haftasında konuşan Dinçdağ, "Kimsenin cinsel yönelimi nedeniyle işten atılmaması, haklarının elinden alınmaması için mücadele ediyorum" dedi.

LGBTT Onur Haftasında konuşan Dinçdağ, "Kimsenin cinsel yönelimi nedeniyle işten atılmaması, haklarının elinden alınmaması için mücadele ediyorum" dedi.

"Bazıları benim şov yaptığımı, eşcinsellik üzerinden prim kazanmaya çalıştığımı söylediler. Eşcinsellik kime reyting kazandırabilir ki?"
 
17. LGBTT Onur Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde konuşan hakem Halil İbrahim Dinçdağ kendisine yönelik eleştirilere yanıt verdi:
 
"Ben kimsenin cinsel yönelimi nedeniyle işten atılmaması için mücadele ediyorum. Kimse başına gelenlere razı olmasın ve hakkını arasın diye konuşuyorum."
 
Bianet'ten Bawer Çakır'ın kolaylaştırıcılığını yaptığı "Yeşil Sahalarda Görmek İstemediğimiz Hareketler" başlıklı panelin diğer konuşmacısı Radikal gazetesi yazarı Bağış Erten de "Futbol dünyasının homofobik, cinsiyetçi, maço ve erkek egemen bir dünya. Her türlü dışlayıcı unsuru barındırıyor. Ancak sırtımızı dönüp gitmek yerine tribünlerde kalıp orayı da dönüştürmeliyiz" dedi.
 
"Ailem ve LGBTT derneklerinin desteği bana güç verdi"

Eşcinsel hakem Dinçdağ dün (25 Haziran) X-Large Club'da yapılan etkinlikteki konuşmasında yaşadığı süreci şöyle özetledi:
 
"Bana görev verilmediği için şikâyetçi oldum. Olayı basından öğrendim. Konu eşcinsellik olunca konu manşetlere taşındı. Aslında dertleri benim yaşadığım mağduriyet değil, işin 'magazin' kısmıydı."
 
Konuyu anlatmak için çıktığı TV programında kimliğini açıklayan ve yüzüne yapılan mozaiği kaldırtan Dinçdağ şöyle devam etti:
 
"Önemli bir karardı. En çok ailemin tepkisinden korktum. Muhafazakâr bir ailem var ama annem 'Kim ne derse desin sen benim oğlumsun' diyerek arkamda durdu. Babam, imam olan ağabeyim, ilahiyatçı kız kardeşim, hepsi destekledi. Bu hem içimi rahatlattı hem de bana güç verdi."
 
"Basına çıkmam durumundaydım. Çünkü insanlar derdimi benim ağzımdan dinlemeliydi" diyen Dinçdağ, "Hürriyet gazetesinden Ayşe Arman'a verdiği söyleşinin kamuoyu desteğini de beraberinde getirdiğini" söyledi.
 
"Bu söyleşi insanların yaşadıklarımı anlamalarını sağladı. Birçok destek mesajı aldım. Hürriyet'in sitesindeki kampanyaya iki günde 30 bin kişi katıldı. Benimle ilgili LGBTT örgütleri eylem yaptı."
 
Etkinliğe çağırıldığı için organizasyon ekibine teşekkür eden Dinçdağ, "Gördüğü desteğin ardından 'demek ki ben davamda haklıyım' dedim ve bu bana haklarım için mücadele etmem gerektiğini fark ettirdi" diye konuştu.
 
"Futbolda özgürlükçü delikler açmak çok kolay"

Hakemin ardından konuşan Erten "Birçok kötü unsura rağmen futbolun hayata dair kolay bir dili var. İşçiler sendika kursun dediğinizde küfür yerken, futbolcular sendika kursun dediğinizde alkışlanıyorsunuz" dedi ve Dinçdağ'ın yaşadığı durumun kitlelerce sahiplenilmesinin de buna bağlı olduğunu belirtti:
 
"Kimse futbol dünyasında açıkça homofobik olduğunu söyleyemiyor. Çünkü evrensel kurallar var. Son iki yıldır tribünlerde yapılan homofobik tezahüratlar cezalandırılıyor."
 
Almanya'nın St. Pauli, İtalya'nın Livorno takımlarının taraftarlarından bahseden Erten, "Bu nedenle futbolda özgürlükçü delikler açmak çok daha kolay" dedi.
 
Fotoğraf: Gülce Okyay


Etiketler: yaşam
İstihdam