28/04/2020 | Yazar: Kaos GL

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan Diyanet’in nefret söylemini Meclis’e taşıdı.

“Diyanet İşleri Başkanı'nın sözleri; anayasamıza aykırı değil midir?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Berge Arabian / AGOS

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemini Meclis’e taşıdı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesinde, “Diyanet İşleri Başkanı'nın sözleri; anayasamıza, yasalarımıza, ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı değil midir” dedi ve LGBTİ+ yurttaşlara yönelik nefret suçlarının nasıl engelleneceğini sordu.

Paylan’ın soru önergesinin tamamı şöyle:

“Diyanet İşleri Başkanı; anayasamıza, yasalarımıza ve imzaladığımız uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde, LGBTİ+ yurttaşları hedef gösteren, nefret söylemi içeren ifadelerde bulunmuştur.

“Bu nedenle; İnsan Hakları Derneği, Ankara Barosu ve Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundular. Buna karşılık, Cumhurbaşkanı, “Diyanet İşleri Başkanlığı devletin bir kurumudur” diyerek, insan hakları örgütlerine ve Ankara Barosu’na “had bildirmeye” kalkmıştır.

“Siz ise Adalet Bakanı olarak, insan haklarını savunanları ve nefret suçunu kınayan söylemleri “faşizanlık”la itham eden bir açıklama yaptınız. Diyarbakır ve Ankara Baroları hakkında soruşturma başlattırdınız.”

1. Bir devlet memuru, LGBTİ+ vatandaşları hedef göstererek nefret suçu işleyebilir mi?

2. Diyanet İşleri Başkanı'nın sözleri; anayasamıza, yasalarımıza, ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı değil midir?

3. Nefret söylemine sahip çıkarak, LGBTİ+ yurttaşlara yönelik nefret suçlarını nasıl engelleyeceksiniz?

4. Türkiye'nin bir 'hukuk devleti' olduğunu hatırladığınız oluyor mu?

Paylan: #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır

HDP Vekili Garo Paylan dün sosyal medyada TT olan #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır etiket çalışmasına da destek verdi. Paylan Twitter hesabındaki paylaşımında: “Lgbti’lere karşı her nefret söylemi, nefret suçlarına yol açmıştır. Diyanet işleri başkanı bir devlet memurudur. Ve nefret söylemi suçtur” dedi.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
nefret