04/12/2014 | Yazar: Yıldız Tar

CHP’li Aykan Erdemir, Diyanet’in ‘Eşcinsellik sapıklıktır’ şeklinde fetva verdiği iddiasını Başbakan’a sordu.

Diyanet’in ‘Eşcinsellik sapıklıktır’ fetvası verdiği iddiası Meclis’e taşındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP’li Aykan Erdemir, Millî Gazete’de yer alan Diyanet’in “Eşcinsellik sapıklıktır” şeklinde fetva verdiği iddiasını Başbakan’a sordu.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Millî Gazete’nin iddiasına göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Eşcinsellik sapıklıktır” şeklindeki fetvasını Başbakan’a sordu.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen önergede, 25 Kasım 2014 tarihli Millî Gazete’de Avrupa Parlamentosu’nun lezbiyen, gey, biseksüel ve trans haklarıyla ilgili Tiran’da düzenlenen ve Türkiye’den de milletvekilleri, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Kaos GL’nin de içinde olduğu STK’ların katıldığı toplantının haberleştirildiği hatırlatılarak şöyle denildi:
 
“Söz konusu haberde, Milli Gazete çalışanlarınca Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Alo Fetva Hattı’na ‘toplantıya katılım hakkında’ soru yöneltildiği, ‘Kesinlikle sapıklıktır, dinimizde yasaklanmıştır. Böyle bir toplantıya pozitif anlamda destek verenler vebal altındadır. Bunun kötülüğünü de STK’lar aracılığıyla yaymak lazım’ yanıtının alındığı iddia edilerek bahsi geçen fetva paylaşılmıştır.”
 
Erdemir Başbakan’a şu soruları yöneltti:
 
*Söz konusu haberde iddia edildiği gibi DİB Alo Fetva Hattı’na “toplantıya katılım hakkında” başlıklı bir soru sorulmuş mudur? Sorulduysa, DİB nasıl bir yanıt vermiştir?
 
*Alo Fetva Hattı’na, eşcinsel ve trans yurttaşlar ve yakınları tarafından veya eşcinsel ve trans insanların durumuyla ilgili 2002’den günümüze kadar hangi konu başlıklarında kaç soru sorulmuştur? Bu başvurulara ne minvallerde ve içeriklerde yanıtlar verilmiştir?
 
*Alo Fetva Hattı dâhil olmak üzere, DİB’in kamuya dönük hizmetlerinin eşcinsel ve trans yurttaşlara yönelik ayrımcılık, nefret ve şiddet meselesi çerçevesinde referans aldığı ve referans gösterdiği “dini ve dini olmayan yazılı kaynaklar” hangileridir? Bunlar arasında “evrensel insan hakları beyannamesi” ve ondan türetilen diğer sözleşmeler ve belgeler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gibi insan hakları külliyatı yer almakta mıdır?
 
Millî Gazete’nin homofobisi
 
Cumhuriyet Halk Partisi’nden Milletvekili Binnaz Toprak ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Milletvekili Nursuna Memecan’ın katıldığı toplantının ardından LGBTİ’lere dönük nefret söylemi içeren haberler yapan Milli Gazete, toplantı öncesinde de nefret söyleminde bulunmuş ve milletvekillerini hedef göstermişti.
 
Millî Gazete, Avrupa Parlamentosu’nun temel haklar ve LGBTİ’lerin ayrımcılıktan korunmasına ilişkin seminerine Türkiye’den vekillerin de davet edilmesini “ahlâksızlık” olarak paylaşmıştı:
 
“AB ile ilişkilerin Cenab-ı Allah’ın lanet ettiği, kavimlerin helak olduğu nahoş bir durumla ilgili AB seminerinde Türkiye’nin temsil edilmesi talebinin tutanaklara geçmesi bile bu necip millete ve inancına yapılacak büyük bir hakaret hükmündedir.”
 
Homofobik saldırının ardından AKP’den Mehmet Metiner ile Ziver Özdemir ve MHP’den Ruhsar Demirel toplantıya katılmamış; AKP’den Nursuna Memecan ile CHP’den Binnaz Toprak toplantıyı takip etmişti.
 
Millî Gazete toplantının ardından yaptığı haberlerde ise nefret söylemini sürdürmüş ve nefretini temellendirmek için Diyanet’ten fetva aldığına dair iddiada bulunmuştu.
 
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret