31/07/2008 | Yazar: Kaos GL

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı "Cenaze Hizmetleri Rehberi"nde, "Cinsel organı kesilmiş ya da yumurtalıkları alınmış erkeklerin de erkekler tarafından yıkanması gerekir" değerlendirmesine

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı "Cenaze Hizmetleri Rehberi"nde, "Cinsel organı kesilmiş ya da yumurtalıkları alınmış erkeklerin de erkekler tarafından yıkanması gerekir" değerlendirmesine Saim Yeprem yorumu: ‘Transeksüelleri kadınlar, travestileri erkekler yıkamalı.’

ANKARA - Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı "Cenaze Hizmetleri Rehberi"nde, "Cinsel organı kesilmiş ya da yumurtalıkları alınmış erkeklerin de erkekler tarafından yıkanması gerekir" değerlendirmesi yapıldı.

Bu değerlendirme, cerrahi operasyonla cinsiyetini değiştirmiş olan transeksüellerin ölmeleri halinde kimler tarafından yıkanacağı sorusunu akla getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem ise bu görüşe katılmadığını söyledi. Yeprem, "Rehbere konulan cümle, yanlış anlamalara yol açabilecek gibi görünüyor. Tıp ve biyoloji, bir kişinin cinsel kimliğiyle ilgili en son vardığı noktada ne derse, o kişinin ölümü sonrası yapılması gerekenler de bu karara göre uygulanır. Transeksüeller de belli bir konuma ulaşmış kişilerdir. Ölümleri halinde kadınlar tarafından yıkanırlar" diyerek, rehberdeki görüşü onaylamadığını vurguladı.

Prof. Yeprem, travestilerin ise ameliyat olmadıkları için erkeklerce yıkanması gerektiğini söyledi.

Rehberdeki cümlenin, "Amacının dışında ve yanlış yorumlanabileceği"ni dikkate alan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda inceleme başlattı.


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam