17/05/2020 | Yazar: Kaos GL

“Pek çok ülkede çoğulculuğun ve hoşgörünün bir parçası olarak kutlanan 17 Mayıs’ın, LGBTİ+ haklarının korunması ve LGBTİ+lara yönelik ayrımcılıkla mücadele edilmesiyle gerçekleştiğini biliyoruz.”

Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu’ndan 17 Mayıs kutlaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla açıklama yayınladı. Açıklamanın tam metni şöyle:

17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği ‘hastalık’ listesinden çıkarmasıyla birlikte 17 Mayıs tarihi her yıl Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün olarak dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. O günden bu yana 17 Mayıs nefretle mücadele de hak savunusu için önemli bir yere sahip olmuştur. Mücadele edilmesi gerekenin homofobi, bifobi ve transfobi olduğu anlaşılarak nefretin hak ihlallerine yol açacak pratiklere dönüşmesinin engellenmeye başlanması LGBTİ+ların insan hakları mücadelesini ileri bir noktaya taşımıştır.

Pek çok ülkede çoğulculuğun ve hoşgörünün bir parçası olarak kutlanan 17 Mayıs’ın, LGBTİ+ haklarının korunması ve LGBTİ+lara yönelik ayrımcılıkla mücadele edilmesiyle gerçekleştiğini biliyoruz. Türkiye’ de ise LGBTİ+ eylem ve etkinliklerinin “genel ahlak” ve  “kamu düzeni” gibi soyut ibareler gerekçe gösterilerek yasaklandığı, onur yürüyüşlerinin engellendiği ve orantısız müdahale edildiği, cezasızlık politikaları ve kamu makamlarının tutumları nedeniyle LGBTİ+ların adalete erişiminin zorlaştığını görmekteyiz.

Pandemi sürecinde de kamu makamları tarafından LGBTİ+ların hedef gösterildiğine şahitlik etmiş bulunmaktayız. Bu hedef göstermelerin sonucu olarak LGBTİ+ların yaşam hakkı başta olmak üzere hak ve özgürlüklerine saldırıların artabileceğini ve sağlığa erişimlerinin engellenebileceğini endişe içinde belirtmek isteriz. Türkiye’de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını önleyecek kapsamlı ayrımcılıkla mücadele yasasının çıkarılması, nefret söylemi ve nefret suçlarıyla etkili mücadele edilmesi hak ihlallerinin önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu olarak LGBTİ+ların hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmediği ve adalete erişimde ayrımcılığa maruz kalmadığı 17 Mayısları görmek dileğiyle 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı günü kutluyoruz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam