21/11/2013 | Yazar: Loren Elva

Kırklar Dağı’nın düzü ziyaret çarpsın sizi: Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi ‘Hes êdî bes’ sloganıyla yürüdüler

Diyarbakır’da Doğa Katliamına Karşı Yürüdüler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi “Hes êdî bes” sloganıyla yürüyüş düzenledi.
 
Diyarbakır Dicle Vadisi’nde yapılan HES’ler, Dicle Nehri’nin satılması ve Hevsel Bahçeleri’nin yapılaşmaya açılmasına karşı Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrısıyla (19 Kasım) Dağkapı Meydanı’nda binlerce kişi bir araya geldi. Dağkapı Meydanı’ndan Kent Terası’na yapılan yürüyüşe BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Mehmet Emin Yılmaz ve Zübeyde Zümrüt katılırken HES projelerinin hayata geçirileceği bölgelerdeki köy sakinleri, eyleme aileleriyle birlikte katıldı.  
“Kırklar Dağı’nın düzü ziyaret çarpsın sizi”
Yürüyüşte, “Kırklar Dağı’nın düzü ziyaret çarpsın sizi”, “Hevsel insanlık tarihidir”, “Xwezaya azad, civaka azad, jîyana azad”, “Hayatı Eritme Santralleri HES” döviz ve “Gezi’den ODTÜ’ye, ODTÜ’den Amed’e direniyoruz”, “Kimliğimden, bedenimden, doğamdan, tarihimden, yaşamımdan uzak dur, “Tarihimize, kültürümüze, doğamıza sahip çıkıyoruz”, “Kürdistan’da doğa ve kültürel soykırıma geçit vermeyeceğiz” yazılı pankartlar taşındı.
 
Dağkapı Meydanı’ndan Fiskaya semtinde bulunan Kent Terası’na yürüyen binlerce kişi, sık sık "Dicle özgürdür özgür akacak", "Jiyan bê xweza nabe", "AKP elini doğamdan çek", "TOKİ, HES, talan êdi bes", "Dirokama rumetaye ", "Katliamcı AKP Kürdistan’dan defol" sloganlarını attı.
Yürüyüşe Keskesor LGBT Diyarbakır Oluşumu gökkuşağı bayrakları, bisikletleri ve "Hesên We Serê We Buxwe ", "Kırklar Dağının Düzü, Ziyaret Çarpsın Sizi" yazılı dövizleriyle katıldı. Yürüyüş boyunca  "Hes’lere karşı ses çıkar",  "Elektrik, Santral, Quzulkurt",  "Hes’ler yıkılsın Tayyip altında kalsın" sloganlarla kitle ile bütünleşti. Keskesor LGBT Diyarbakır Oluşumu gökkuşağı bayrakları, zılgıtları, sloganlarıyla ve bisikletleriyle büyük ilgi gördü.
 
“Dicle Nehri ile Hevsel’e ne yapılmak istendiğini biliyoruz”
Yürüyüş sonrası Kent Terası’nda bir basın açıklaması yapıldı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi adına açıklama yapan Gültekin Aydeniz, "Bizler görüyoruz, duyuyoruz, Dicle Nehri ile Hevsel’e ne yapılmak istendiğini biliyoruz" dedi, üzerine yapılacak olan HES projeleri ile Dicle Nehri’nin boğulmak istendiğini belirtti. Aydeniz, "Kadim Dicle tarih boyunca sayısız medeniyet gördü geçirdi, insanlığın tarım devrimine tanıklık etti, onu besledi ancak bugünkü iktidar kadar gaddarını görmedi ve nefessiz bırakılmak istenmedi, vücudu kum ocaklarıyla delik deşik edilmedi. Dicle sadece halklarındır ve halkların olmaya devam edecektir" dedi.
“Bizi İstanbul’da, İzmir’de yoksulluğa mahkum bırakıp ehlileştirmek istiyorlar”
BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise Mezopotamya’nın tarih boyunca tüm talanlara karşı hayatın yenide üretilen bir coğrafya olduğunu belirterek, bugün bu tarihi mirasın sahiplenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de bin 700’e yakın HES yapılmak istendiğini ancak bu oranın enerji ihtiyacının sadece yüzde 8’ini karşıladığını kaydeden Çelik, "Bir yalan, hiledir. Bizim gözümüzü boyamak istiyorlar. Kürdistan’ı insansızlaştırarak, hayvan ve bitki çeşitliliğini yok ederek bizi İstanbul’da, İzmir’de yoksulluğa mahkum bırakıp ehlileştirmek istiyorlar. Türkleştirmek, Kürt kimliğimizden doğal ekolojik kimliğimizden koparmak istiyorlar. Bu sıradan bir proje değildir. Buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam