28/09/2007 | Yazar: KAOS GL

Bir televizyon programında "Cinsel yönelimleri yüzünden bir kimse suçlanabilir mi?" sorusuna "Na

Dodik’e protesto Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Bir televizyon programında "Cinsel yönelimleri yüzünden bir kimse suçlanabilir mi?" sorusuna "Nasıl suçlanamaz! Ben, açıkça, kendi kabineme ibnelerin girmesine izin vermem" yanıtını veren Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Milorad Dodik'e eşcinsel örgütü Q’dan tepki geldi.

13 Eylül 2007 Perşembe günü, Bosna Hersek Televizyonu’nun (BHT) akşam haberlerinde, Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska) başbakanı Milorad Dodik'in homofobik beyanatlarını yayınladı. BHT haber gazetesinin Dodik'e "Cinsel yönelimleri yüzünden bir kimse suçlanabilir mi?" sorusunu yönlendirmesi üzerine Dodik, "Nasıl suçlanamaz! Ben, açıkça, kendi kabineme ibnelerin girmesine izin vermem" yanıtını verdi.

Bu türden kamusal açıklamalar, nefret konuşmasının açık bir örneği olup, eşcinsellere, eşcinsel olduğu varsayılanlara ve de tüm LGBTIQ topluluğuna karşı nefret ve hoşgörüsüzlüğü teşvik edici nitelik taşımaktadır. Eylemleri ve beyanatlarıyla konumunu kötüye kullanan, eşcinsel nüfusa karşı hoşgörüsüz olduğunu toplum önünde sergilemekten kaçınmayan Milorad Dodik’in, Bosna-Hersek yaslarına karşı gelmek, kamu güvenliği ve başkalarının hak ve özgürlüğünü ihlal etmekten sorumlu tutulması gerekmektedir.

Bu vesileyle, Milorad Dodik ve Sırp Cumhuriyeti Hükümeti’ne, cinsiyet/toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim bazında ayrımcılık yapmanın, yasalara aykırı olduğunu ve Bosna ve Hersek yasalarının Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili maddelerince (Madde 2) olduğu gibi, halihazırda yürürlükte olan dört Ceza Yasası (Bosna-Hersek, Bosna Hersek Federasyonu, Sırp Cumhuriyeti, Brçko bölgesi) uyarınca da suç teşkil ettiğini hatırlatırız. Bosna ve Hersek, gerek kendi yasaları, gerekse imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerle, tüm vatandaşlarının güven ve saygınlığını teminat altına almış bir devlettir.

Sırp Cumhuriyeti Anayasası’nın 68.maddesinde, insan hakları ve özgürlüklerinin anayasa ve yasalar uyarınca (4) hayata geçmesi ve korunmasının (5) teminat altında olduğunu belirtir. Milorad Dodik’in eşcinsel karşıtı bu beyanatı, Bosna-Hersek vatandaşlarının insan hakları ve özgürlüklerinin tesis ve korunması ilkesine ters düşmesi sebebiyle, Bosna Hersek yasalarına ve Sırp Cumhuriyeti anayasasına riayet edilmediğini göstermektedir.

Milorad Dodik'in nefret konuşması ve ayrımcılığını kınamak ve konuyla ilgili gerekli önlemleri almak üzere tüm kişi ve organizasyonları bize katılmaya davet ediyoruz.

Saygılarımla.

Svetlana Curkoviç - Organizasyon Q

Etiketler: insan hakları
nefret