03/02/2011 | Yazar: Murat Köylü

Macaristan müziğinde önemli rol oynayan Franz Liszt Oda Orkestrası ve Türkiye’nin önde gelen solistlerinden Ulucan Kardeşler, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 16 Şub

Doğumunun 200. Yıldönümünde Liszt Konseri 16 Şubat’ta Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Macaristan müziğinde önemli rol oynayan Franz Liszt Oda Orkestrası ve Türkiye’nin önde gelen solistlerinden Ulucan Kardeşler, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 16 Şubat 2011 tarihinde birlikte sahne alacaklar.
Franz Liszt’in doğumunun 200. yıldönümünün çeşitli etkinliklerle kutlandığı bu yıla, Türkiye dinleyicisi Liszt’in adını taşıyan oda orkestrasının vereceği bir konserle giriyor. Rostropoviç, Edita Gruberova, Andras Schiff gibi sanatçıları ağırlayan Franz Liszt Oda Orkestrası, bu sefer Ulucan kardeşlerin solistliğinde İstanbul'da müzikseverlerle buluşacak.
 
Yıllardır dünya sahnelerinde konserler veren solist kardeşlerden Özcan Ulucan bu konserde keman ve viyola, ablası Birsen Ulucan piyano ve kardeşi Ayşen Ulucan da keman sololarıyla dinleyicinin karşısına çıkacak. Konser programı, müzikte üç farklı dönemi yansıtan üç eserden oluşuyor.
 
Konserin ilk eseri, Fransa geç romantik dönemine ait eserler vermiş Ernest Chausson’un keman, piyano ve yaylılar için yazdığı dört bölümden oluşan konçertosu. Piyano ve keman arasındaki diyaloğun baskın olduğu bu eser, geç romantik döneme ait eserlerin tutkulu ve iç çekişmeli karakterinin çarpıcı bir örneği.
 
İkinci eser, genç Türkiyeli bestecilerden Evrim Demirel’in keman, viyola, piyano ve oda orkestrası için hazırladığı ve dinleyiciyle ilk kez bu konserde buluşacak olan ‘Oda Konçertosu’ adlı eseri. Ulucan kardeşler için yazılan ve ilk seslendirilişi bu konserde yapılacak olan eser, Türkiye müziği öğelerini jazz tınılarıyla buluşturuyor.
 
Konserin son eseri, besteleri ve araştırmalarıyla dünya müziğini şekillendirmiş Macaristan’ın en önemli bestecilerinden, Bela Bartok’a ait. Divertimento adını taşıyan ve çingene müziğinden öğeler barındıran bu eserde, ünlü besteci, soloları ve orkestrayı sık sık birbirleriyle zıtlaştırmıştır.
 
Usta müzisyenlerin dinleyiciye alışılagelmişin dışında bir dinleti sunacağı bu konser Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda saat 20:00’de başlayacak.
 
Biletler Biletix’ten temin edilebilir.


Etiketler: kültür sanat
nefret