31/03/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Nora anlatıyor: “‘Dönme’ derler ya hani, evet öyleyim, dönmeyi seviyorum. Umarım her daim dönmeye devam ederim.”

“Döne döne yaşıyorum” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nora anlatıyor: “‘Dönme’ derler ya hani, evet öyleyim, dönmeyi seviyorum. Umarım her daim dönmeye devam ederim.”

Nora, 20 yaşında İzmir’de yaşayan bir LGBTİ+ hakları aktivisti. “Sabit” olmadığını düşünüyor ve şöyle diyor:

“Bu duruma (aslında durumsuzluğa) inanılmaz aşığım. Değişimi seviyorum. ‘Dönme’ derler ya hani, evet öyleyim, dönmeyi seviyorum. Umarım her daim dönmeye devam ederim. Döne döne yaşıyorum.”

 “Şimdi bedenimi sevdiğimi herkese göstermek istiyorum”

Biz de 31 Mart Trans Görünürlük Günü’nde; İzmir Feminist Gece Yürüyüşü’nde bu sene “Gelecek ikili değil, gelecek trans” pankartıyla yürüyen Nora’ya nasıl bir gelecek hayal ettiğini sorduk, şöyle yanıtladı:

“Moda her zaman ilgimi çekmiştir. Renklerle kumaşlarla, formlarla oynamak beni farklı bir evrene götürürdü. Hala böyle. Gelecekte tasarımlarımı hayata geçirmeyi çok istiyorum. ‘Cisseksizme uymayan’ bedenleri kapsayan koleksiyonları hayata geçirmek istiyorum. Bu sanırım istemekten de öte, sanki içimden bir ses ‘Nora bunu yapmalısın, bunu kesinlikle yapmalısın, gizli gizli üzerine doladığın kumaşların, sürdüğün rujların bir anlamı olmalı’ diyor. Umarım bu ses susmaz ahah.”

“Bunun dışında model olmak da başka bir hayalim aslında. Bedenimi sevmeyi çok zor öğrendim çünkü. Üzerime kumaşları dolayıp ayna karşısına geçtiğim zamanları hatırlıyorum. Hep bir başkasını hayal ederdim yansımamda. Artık bunu yapmıyorum. Bedenimi sevmeyi çok zor öğrendim. Şimdi bedenimi sevdiğimi herkese göstermek istiyorum.”

“Trans deneyimli kişilerin podyumda yürümesi bir dönem için hayaldi ama şimdi birçok trans deneyimli model büyük markalarla çalışıyorlar. Ben çocukken böyle bir örnek yoktu. Trans deneyimli bir çocuk için bu anlara şahit olmak inanılmaz güçlendirici olmalı. Bunları gerçekleştirmek istiyorum çünkü çoğu zaman toplumun ve sistemin bize verdiği zarardan çok biz kendimize zarar veriyoruz. Bir insanın kendi bedenini sevmemesi (burada bahsettiğim beğenmemekten öte kendinizle özdeşleşmediğine inandırıldığınız bir görünümünüzün olması, bu yabancılaşma kaldırması zor bir deneyim) kendine verebileceği en büyük zarar bence. Bu değişsin istiyorum. Artık hiçbir çocuk aynadaki yansımasında başka birini hayal etmesin istiyorum. Bedenlerimiz cinsiyetsizdir. Bunu yaşayan bir geleceğin parçası olmak istiyorum.”

31 Mart Trans Görünürlük günü kutlu olsun! 


Etiketler: yaşam, moda
İstihdam