21/10/2008 | Yazar: Barış Sulu

Halen görünmez kabul edilseler de, Erkeklerle Seks Yapan Erkekler (MSM) dünya çapında HIV epidemisinin tam kalbini oluşturmaktadır. Bunun en temel sebepleri, MSM’lere toplum ve devlet tarafından inkâr, utanç duygusu ve şiddet içeren davranışlardır.

Dünya çapında görünmez HIV epidemisi: MSM (Erkeklerle Seks Yapan Erkekler) Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halen görünmez kabul edilseler de, Erkeklerle Seks Yapan Erkekler (MSM) dünya çapında HIV epidemisinin tam kalbini oluşturmaktadır. Bunun en temel sebepleri, MSM’lere toplum ve devlet tarafından inkâr, utanç duygusu ve şiddet içeren davranışlardır.

KAOS GL - 21/10/2008

Bob Roehr

25 yıl önce Eşcinseller arasında HIV yayılımının ilk kez dünyaya duyurulduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bile HIV ile enfekte olan kişilerin neredeyse yarısını erkeklerle seks yapan erkekler oluşturmakta ve bu oran sürekli artmaktaydı. Önleme kaynakları MSM popülasyonuna ulaşmayı sağlamak için doğru oranlarda kullanılamadı.

17. Uluslar arası AIDS Konferansı’nda ‘MSM ve HIV’ adlı sunumda belirtildiği gibi, Durum Gelişmekte olan ülkelerde daha da kötüye gitmektedir.

UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Tema Grubu) Yönetim Kurulu Üyesi Peter PIOT konuşmasında şunları söyledi: ‘Bugün Asya’da, her bir büyük şehirde gördüğümüz erkeklerle seks yapan erkekler vakası bize 1980’lerde ABD’de, Batı Avrupa’da ve Avustralya’daki tabloyu anımsatıyor. Bu duruma bakarak bir tahmin yürütmek gerekirse, 2020 yılında Asya’daki HIV vakalarının %50’si erkeklerle seks yapan erkeklerden oluşacak, denebilir.

Piot MSM’lerle yapılan önleme çalışmaları sonucunda verilen tepkinin yetersiz kaldığını, epidemiyi durdurmanın önündeki 5 en önemli nedenden biri olan homofobi ile mücadelenin gerekliliğinin altını çizdi.

Dünya Bankası HIV Çalışmaları Başkanı David WILSON, 5 yıl içerisinde yapılan çalışmalarda, HIV epidemisinin üzerinde inandığımızdan daha az yoğunlaşıldığının farkına vardıklarını ifade etti. Heteroseksüel bulaşın iki ana kaynağının Afrika ve Karayipler olduğunu da sözlerine ekledi.

Wilson diğer her yerde epideminin yoğunlaştığı grupların, seks işçileri, uyuşturucu kullanıcıları ve eşcinseller olduğunu ifade etti. Bu durumu etkilemek için, Global programlarda bu grupların kriter alınması gerektiğinin de altını çizdi.

Wilson son olarak Latin Amerika ülkelerinde, yerel HIV enfeksiyonlarının %90’lık bir kısmını MSM’lerin oluşturduğunu belirtti. Wilson’a göre, seks işçileri arasında bu sayı çok daha yüksek ve bizler halen bunun farkına varamadık.

Kimlik ve Zulüm

Boston Toplum Sağlığı Merkezi’nden Kenneth MAYER, Hindistan’ın en büyük şehri Bombay’da yaptıkları bir araştırma sonucunda, evli erkeklerin eşcinsel erkeklere nazaran HIV ile daha yoğunlukta olduğunu bulduğunu açıkladı.

Mayer, ‘Hindistan’da - ve muhtemelen bu diğer ülkeler için de geçerlidir- eğer erkek olarak tanımlanıyorsanız, efemine değilseniz ve bir kadın ile evliyseniz sosyal gollerinizden bazılarını gerçekleştirmişsiniz demektir. Bu bir erkeğin istediği her şeyi yapabileceği anlamına gelir. Erkek kendini eşcinsel hissetmez çünkü kadınlarla da seks yapabilmektedir ve evlidir.’

MAYER, önleme mesajlarının eşcinsel topluluğa yeterince ulaşmamasının en önemli nedeninin verilen mesajların kendini eşcinsel olarak görmeyen erkekler tarafından anlaşılmaması olduğunun da altını çizdi.

Durum Afrika’nın çoğunluğunda daha da kötü. Güney Afrika Cumhuriyeti geylere eşitlik ve koruma önerirken; başka yerlerde eşcinsel aktiviteler sıklıkla illegal gerçekleştiriliyor. Uganda’da 3 gey, lezbiyen ve trans aktivist, Haziran ayında PEPFAR tarafından organize edilen bir toplantıda, kendi uluslarının HIV önleme konusundaki cehaletini eleştirdikleri gerekçesiyle tutuklandılar.

Salıverildikten sonra içlerinden biri olan Usaam ‘Auf’ Kukwaya polis olduklarını iddia eden kişilerce 24 saat boyunca alıkonuldu ve sürekli olarak işkenceye maruz kaldı. Fakat en azından öldürülmedi; Irak’ta şeriat yanlıları gay’leri avlıyor ve idam ediyorlar.

Botswana’da, hükümet daha baştan yerel araştırmacıların John Hopkins Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirmek istediği MSM lerle ilgili çalışmayı reddetti.

Dünya Bankası’ndan David Wilson, ‘Erkeklerle Seks Yapan Erkekler sistematik olarak ulusal gözleme sistemimizin dışında kalıyorlar’ diyerek durumu özetleyen bir açıklamada bulundu. Yasal araştırma sonuçlarına göre, epideminin kalbi olan Afrika’da bile, MSM lerin enfekte olma ihtimali, heteroseksüellerden 4 kat daha fazla.

Wilson aynı zamanda, Kenya’nın bir sahil kenti olan Mombasa’da yapılan bir araştırmaya değinerek, araştırma sonucuna göre MSM’ler arasında enfekte olan erkek sayısının kadın seks işçilerinden 3 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bu da bize gösteriyor ki, kadın seks işçileri arasındaki epidemi artık eskidi ve yavaşlıyor; fakat MSM ler arasındaki epidemi yeni ve sürekli büyümekte.

‘Dinamikleri Değiştirmek’

‘Heteroseksüel bir adam olarak, bu takıntılı homofobiyi anlamakta güçlük çekiyorum. Bu fobi bana, insanların kafalarının içinde bir sorun olduğunu söylüyor. Bu ancak insanların kendi cinsellikleriyle ilgili problemlerinden kaynaklanıyor olabilir.’ UNAIDS Yönetim Kurulu’ndan Peter PİOT bu sözleriyle büyük alkış topladı. Bunun bütünüyle absürt olduğunu ama aynı zamanda doğru olduğunu da sözlerine ekledi.

Piot, bir Eşcinsel Hakları hareketinin kaçınılmaz olduğunu fakat birçok ülkede halen bu amacın çok gerisinde olunduğunu ifade etti ve AIDS olgusunun bu homofobi duvarında bir delik açarak insanlara cinselliklerini ifade etme yönünde fırsatlar sunduğunun da altını çizdi.

Piot konuşmasının devamında, ‘Eşcinsel grupları ve aktiviteleri desteklemek için elimizden geleni yapmalıyız ve daha fazla ölüm olmaması için çalışmalıyız. Üçüncü olarak, artık karanlık çağlarda yaşamıyoruz; yeni stratejiler geliştirmeli ve sadece destek değil aynı zamanda ortaklarımızla riskleri paylaşmalıyız.’ Diyerek, sadece desteğin yeterli olamayacağını da net şekilde ifade etti.

UNDP HIV Programları Yöneticisi Jeffrey O’Malley, bundan böyle Birleşmiş Milletler ailesine bağlı ajansların konuya yaklaşımlarının HIV ve MSM ilişkisini bir bütün olarak değerlendirmek yönde geliştiğini belirtti.

Cinsel kimliğini açık olarak yaşayan O’Malley, kendileri adına konuşmaya başlamaları gerektiğini ve diğer toplulukların da kendileri adına konuşması gerektiğini belirterek; cinsel azınlıklara konsantre olmalıyız ama bunu hükümetlerin AIDS mücadelesinden kaçış için bir fırsat olarak görmelerini önleyecek şekilde yapmalıyız, diyerek karşılaşılabilecek güçlüklerin altını çizdi.

O’Malley konuşmasının devamında, ‘Aynı zamanda insanları şiddet ve ölüm gibi sert tepkilerden korumalıyız. Neredeyse tüm az gelişmiş ülkelerde homoseksüellik yasak olmakla kalmıyor aynı zamanda bu alanda hizmet verilmesinin önünde çok sayıda yasal ve kültürel bariyer de bulunmakta. Bu çevrelerde insanları risk altında bulundurmamak için çok daha dikkatli çalışmalıyız.’ Diyerek yine alanda yaşanabilecek risklerin altını çizdi.

Son olarak da, ‘Bunu yapmanın tek yolunun sağlık servislerinin ve profesyonel sağlık ekiplerinin liderliğinde yapılması olduğunu ifade etti.

Kaynak: www.thebody.com, 9 Ekim 2008



Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret