23/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Dünya genelinde 200 binden fazla psikiyatristi temsil eden Dünya Psikiyatri Birliği, cinsel yönelimin değiştirilebileceğini iddia eden ‘onarım terapilerinin’ bilimsel olmadığını ve etik dışı olduğunu açıkladı.

Dünya Psikiyatri Birliği: ‘Onarım terapileri’ topluma zarar veriyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya genelinde 200 binden fazla psikiyatristi temsil eden Dünya Psikiyatri Birliği, cinsel yönelimin değiştirilebileceğini iddia eden ‘onarım terapilerinin’ bilimsel olmadığını ve etik dışı olduğunu açıkladı.

118 ülkeden 200 binden fazla psikiyatristi temsil eden Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) bu hafta yayınladığı bildirge ile dünya çapında hemcinsler arası cinsel ilişkinin ve trans kimliklerin yasadışı olarak görülmekten çıkartılması gerektiğini söyledi.

Birlik bugüne kadarki en kapsamlı LGBTİ hakları bildirgesinde, “Birliğimiz cinsel yönelimi kişinin tabiatından gelen ve biyolojik, psikolojik, gelişimsel ve toplumsal temelleri olan bir gerçeklik olarak tanımlamaktadır” denildi.

Cinsel çeşitliliğin son 50 yılda kapsamlı bir şekilde incelendiğini vurgulayan Birlik, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini psikiyatrik bir sorun olarak görmenin kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurguladı:

“Kişilerine tabiatına ait bir özellik olan cinsel yönelimin değiştirilebileceğine dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Dahası ‘onarım terapisi’ denilen sözde ‘terapiler’ önyargı ve ayrımcılığın gelişmesine zemin hazırlamaktadır ve tehlikelidir. Hastalık ya da bozukluk olmayan bir şeyi ‘tedavi ettiğini’ öne sürmek tamamen etik dışıdır.”

LGBTİ’lerin genel topluma göre daha fazla ruh sağlığı sorunlarıyla boğuştuğunu, bunun sebebinin ise ayrımcılık olduğunu hatırlatan Birlik, eşit hakların kazanıldığı ülkelerde bu durumun azaldığını söyledi.

‘Onarım terapisi’ insanlara ve topluma zarar veriyor

Bildirgede atılması gereken adımlar ise şöyle sıralandı:

“Lezbiyen, gey, biseksüel ve transların toplumun değerli bireyleri olduğu gerçeğini kabul etmek ve bütün yurttaşların sahip olduğu haklara sahip olmalarını sağlamak gerekiyor. Sağlık hizmeti ve hakkına eşit ulaşım da bu haklardan biri.

“Hemcinsine ilgi evrensel bir gerçektir ve her kültürde görülür. Bu durum psikolojik bir bozukluk değildir. Muhakeme kabiliyetinde, kişinin güvenirliğinde ve mesleki yeteneklerinde bir noksanlığa yol açmaz.

“Hemcinsine ilgiyi insan cinselliğinin doğal bir parçası olarak görüyoruz. ‘Onarım terapisi’ gibi cinsel yönelimi değiştirmeyi hedefleyen bilim ve etik dışı uygulamaları kabul etmiyoruz.

“LGBTİ’lerin ayrımcılık ve stres yüzünden yaşadığı sorunlara karşı yeterli ruh sağlığı desteği sağlanmalıdır.

“Hemcinsler arası cinsel ilişki ve davranışın, trans cinsiyet kimliklerinin yasadışı olarak görülmekten vazgeçilmesini destekliyoruz. LGBTİ’lerin genel insan haklarının ve medeni hakların tanınması gerektiğini savunuyoruz. Zorbalık karşıtı yasaları; istihdam, eğitim ve barınma alanındaki ayrımcılık yasaklarını; iltica hakkını ve nefret suçları yasalarını destekliyoruz.”

‘Onarım terapisi’ nedir?

Amerikan Psikiyatri Derneği 1973’te eşcinsellik terimini ruhsal ve duygusal bozukluklar listesinden çıkardı. 1975’te de Amerikan Psikoloji Derneği de bunu destekleyen kararlar aldı. Her iki dernek de eşcinsellik ile hastalık ilişkilendirilmesini sonlandırmak amacıyla ruh sağlığı uzmanlarını uyardı. Bu karar yapılan yeni araştırmalarla her iki kurum tarafından tekrar onaylandı.

“Onarım terapisi” taraftarları kişilerin cinsel yönelimlerinin terapiyle ve çoğu zaman dinsel çabalarla değişebileceğini iddia ediyor. Terapi, bilimsel hiçbir gerçekliği olmayan ‘eşcinselliğin hastalık olduğu’ mitine dayanıyor.

Dünya genelinde birçok sağlık örgütü “onarım terapilerini” reddediyor ve bu uygulamaların ciddi fiziksel ve psikolojik hasara yol açtığını söylüyor.

Dünyanın birçok yerinde ‘onarım terapisi’ adı altında LGBT’ler fiziksel şiddet, taciz, cinsel istismar ve tecavüzlere maruz kalıyor.

İlgili haberler:

ABD’de ‘onarım terapilerini’ durdurma çağrısı

Mahkeme: “Eşcinselliği tedavi ediyoruz” iddiası tüketiciyi kandırıyor

Ruh sağlığı çalışanlarından homofobik yayınlara karşı mücadele çağrısı


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam