17/03/2020 | Yazar: Kaos GL

“Heteronormatif olmayan sosyal hizmet dendiğinde akla yalnızca açık kimlikli LGBTİ+’lar gelmemelidir.”

Dünya Sosyal Hizmet Günü ve heteronormatif olmayan sosyal hizmet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün Dünya Sosyal Hizmet Günü. Heteronormatif olmayan sosyal hizmetin görünürleşmesi için de ayrı bir öneme sahip.

Bu gün dolayısıyla Kaos GL’den sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş Kaos GL dergisinin güncel sayısı “Queer Göç II”ye bir yazı kaleme aldı. Arkadaş, yazısında heteronormatif olmayan sosyal hizmetin önemine değindi.

Yazının bir bölümünü paylaşıyoruz:

“Sosyal hizmet uzmanları başta dezavantajlı olmaya maruz bırakılmış kişiler olmak üzere kişilerin güçlenmesi, kendini var edebilmesi ve özgürleşebilmeleri için aracı olan ve süreçleri kişilerle birlikte takip eden kişilerdir. Sosyal hizmet uzmanları sosyal hizmet uygulamalarında sosyal hizmet ilkelerine uyarak mesleklerini icra etmek zorundadır. Birçok ilke ile doğrudan ilişkili olan konulardan biri heteronormatif olmayan bir şekilde sosyal hizmet uygulamasının gerçekleştirilmesidir. Heteronormatif olmayan sosyal hizmet dendiğinde akla yalnızca açık kimlikli LGBTİ+’lar gelmemelidir. Çünkü heteronormatif olmayan sosyal hizmet herkesi ilgilendirir. Sosyal hizmet uzmanının süreci mükemmel bir şekilde yönettiğini varsaysak bile danışan cinsel yönelimini, cinsiyet kimliğini hiç kimse ile paylaşmak istemeyebilir. Cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği ile ilgili hiçbir şey paylaşmayan danışana heteroseksüel ve natrans ön kabulü ile davranmak yanlıştır, heteronormativiteyi besler.”

Yazının tamamı Kaos GL dergisinin “Queer Göç II” temalı 171. sayısında yer alıyor.

dunya-sosyal-hizmet-gunu-ve-heteronormatif-olmayan-sosyal-hizmet-1

Kaos GL dergisine nereden ulaşabilirsiniz?

1994 yılından beri yayın hayatını sürdüren Kaos GL Dergisinin 171. sayısı, “Queer Göç II” dosya konusuyla yayınlandı. Önceki sayıda Türkiye’den Almanya’ya yönelen göçleri ele alan Kaos GL Dergi, “Queer Göç II” ile Mart-Nisan sayısında ise “LGBTİ+ aktivistler neden göç ediyor? LGBTİ+’ların göç gerekçeleri ve bu göçün ardından yaşanılan zorluklar neler? Göç LGBTİ+'ların eğitim hayatını, sosyal yaşamını, sosyal haklara erişimini nasıl etkiliyor? Mülteci LGBTİ+’ların Türkiye ve Türkiye dışındaki durumu nedir? Avrupa ve Göç politika metinleri bizlere ne söylüyor?” gibi soruların cevaplarını birçok akademisyen ve aktivist ile birlikte tartışmaya açtı.

Güncel Sayfalar’da drag performans sanatı, masal anlatıcılığı, “saç, beden ve cinsiyet politikaları” kapsamında bir sergi olan Kel ama Kıllı sergisi, arşivciliğe dair Schwules Müzesi deneyimleri gibi birçok yazı yer alıyor.

Derginin Mart-Nisan sayısına online aboneler dergi websitesinden ulaşabilir. Basılı halini edinmek isteyenler ise kitapçılardan yeni sayıyı satın alabilirler. Dergiyi internetten satın almak için ise Notabene yayınları ile iletişime geçebilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam