26/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

İnterseks gençler anlatıyor: “Çünkü şöyle düşünüyordum, eğer bende yanlış bir şey yoksa bana neden yalan söylesinler ki?”

İnterseks gençler anlatıyor: “Çünkü şöyle düşünüyordum, eğer bende yanlış bir şey yoksa bana neden yalan söylesinler ki?”

2017 Ekim’inde IGLYO and OII Avrupa’nın düzenlediği Avrupa İnterseks Gençlik Ağı Toplantısında çekilen bu videoda; interseks gençler, karşısına geçiyor ve deneyimleri odağında neden örgütlenmeleri gerektiğini anlatıyor. Altyazı seçeneğinden Türkçe’yi seçerek izleyebilirsiniz.

“İnterseks olmanın senin için anlamı ne?” sorusuyla başlıyor video. Kimileri kendisi için güçlü olmanın bir yolu olduğunu söylerken, kimileri de ergenlik yıllarında bir utanç kaynağı olduğuna çünkü hayatının ilk 13 yılı boyunca ona yalan söylendiğine dikkat çekiyor.

İnterseks gençler, yalnız hissettiklerine hatta ülkedeki tek interseks olduklarını sandıklarını anlatırken dışlanmış ve yabancı hissederken kendilerine biriktirdikleri nefreti de vurguluyorlar.

Başka intersekslerle tanışmak neyi değiştirir?

Yalnızlık hissinden sonra kendileriyle benzer deneyimlerden geçen intersekslerle tanışmanın güçlendiriciliğinden söz eden gençler, akıllarında yıllarca biriktirdikleri sorulara cevap bulmuş gibi hissettiklerini ve gördükleri ayrımcılık sebebiyle yaşadıkları yılgınlıkla karışık utanç duygusunu üstelerinden atmaya yardımcı olduğunu da es geçmiyor.

Görünürlük 

İnterseks gençler, görünür interseks aktivistlerin varlığının; “normalleştirme” ameliyatları adı altında yapılan ve rızaya dayalı olmayan müdahalelerin kaldırılması için önemli olduğunu vurguluyor. Bu müdahalelerin, maruz kalan kişiler travmatik olabileceğine ve çoğunlukla yaşam boyu süren tıbbi problemlere yol açtığına dikkat çekiyorlar.


Etiketler: medya
İstihdam