24/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Avustralyalı May-Welby’nin nüfus cüzdanındaki cinsiyet hanesini mahkeme kararıyla sildirmesi yeni bir tartışmayı başlattı.

Avustralyalı May-Welby’nin nüfus cüzdanındaki cinsiyet hanesini mahkeme kararıyla sildirmesi yeni bir tartışmayı başlattı. Newsweek Türkiye’nin son sayısındaki habere göre “Nötr”lerin sayısı artacak
Cinsiyetsiz bir geleceğe mi gidiliyor? Zaman zaman bazı kesimlerin gündeme getirdiği bu sorunun bu kez daha yüksek sesle sorulmasına, Avustralyalı NorrieMay-Welby’nin nüfus cüzdanındaki cinsiyet hanesini sildirmesi ve resmi olarak, ne erkek ne de kadın olmamayı başarması yol açtı.
Erkek doğan, 23 yaşından itibaren kadın hormonları gelişen 48 yaşındaki Welby, son olarak “Erkek veya kadın değilim” diyerek gittiği mahkemede verdiği hukuk savaşını kazandı ve cinsiyetsizliğini resmileştirdi.
Ancak kararın ardından hemen Avustralya resmi makamları arasında da uyuşmazlık çıktı ve “Böyle bir nüfus cüzdanı verilemez’’ dendi.
 
Newsweek Türkiye’nin son sayısında yer alan habere göre, Welby’nin nüfus cüzdanındaki cinsiyet hanesini sildirmesi yalnız Avustralya’da değil, dünyanın dört bir tarafında tartışmalara yol açtı. Uzmanlar marjinal gibi gözüken bu olayın önümüzdeki yıllarda eşcinsel hakları meselesinde olduğu gibi tartışılacağını belirtiyor ve “Her geçen gün cinsiyet konusunda kendini nötr hissedenlerin sayısı artıyor. Kimileri kendini değişken cins olarak adlandırmak istiyor. Kimileri de ameliyatla cinsiyetlerini değiştiriyor ama ameliyat öncesi hayatlarını da görmezden gelmek istemiyorlar. Kimileri ise değişik zamanlarda kendilerini değişik cinsiyette hissediyor’’ görüşünü ortaya koyuyorlar.

‘CİNSİYETSİZLİK HAKTIR’
Minnesota Üniversitesi’nden psikiyatr Doç. Dr. Brockting, cinsiyet kavramını otoriter bulanların da cinsiyetsizliği protesto aracı olarak gördüğünü ifade ederken ABD Psikiyatri Derneği üyesi Jack Dreschner de “Altı milyar insana yalnızca iki grup sunamazsınız” dedi.


Etiketler: yaşam
İstihdam