13/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Filipinler’den Ladlad (Açılın), dünyada tamamen LGBT meselelerine adanmış tek siyasî parti olarak seçim kampanyasına dün başladı.

Dünyanın İlk LGBT Partisi Seçim Kampanyasına Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Filipinler’den Ladlad (Açılın), dünyada tamamen LGBT meselelerine adanmış tek siyasî parti olarak seçim kampanyasına dün başladı. Ladlad, Mayıs ayındaki seçimlerde Kongre’de bir koltuk kazanmak için çalışmalarına başladı.
Filipinler Kongresi, marjinalize edilen grupların temsiliyetini güvence altına almak için bir parti grubu sistemi uyguluyor. Bu sistemle hâlihazırda etnik gruplar, yaşlı vatandaşlar ve öğretmenler temsil edilse de çalışma ve eğitim hayatında sıkça ayrımcılığa maruz kalan LGBT’ler temsil edilmiyor. Kongrede bir parti grubunun yer edinebilmesi için seçimlerde yüzde 2’lik oy toplaması gerekiyor.  
 
Ladlad Neler Yaptı?
Rev Ceejay Agbayani LGBT Topluluğu Kilisesi’nde bir ayinle başlayan kampanya, parti üyelerinin Manila’da tezgâh tezgâh dolaşarak oy toplamalarıyla devam etti. Ardından yaşlı LGBT’lerin kaldığı bir bakım merkezine ve pek çok Filipino trans kadının çalıştığı güzellik salonlarına ziyarette bulunuldu.
 
2010’daki son kongre seçimlerinde Seçim Kurulu, “ahlâksız” olduğu gerekçesiyle partinin seçimlere katılmasını engellemek istedi. Gelen tepkilerin ardından karar iptal edilse de Ladlad’ın seçim kampanyası yapacak üç haftası kalmıştı.  
 
Ladlad’ın ilk kongre adayı Bemz Benedito “bu bizim için bir zaferdi; ama seçim öncesi sadece üç haftamız kaldığı için üyelerimiz ve destekçilerimiz kampanya yürütemeyeceğimizi düşündüler,” dedi.
 
Buna rağmen Ladlad 2010 seçimlerinde 130,000 oy topladı. Kongreye girebilmek için gerekli oy sayısı ise 150,000.
 
“Zihninizi Açın, Kalbinizi Açın” sloganıyla yola çıkan Ladlad’ın parti programında ilk olarak 13 yıldır kongrede bekleyen Ayrımcılık Karşıtı Yasa’yı geçirmek var.

    


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam