01/10/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Fransa ve Almanya’daki sergilerinin ardından Türkiye’de ilk defa işlerini “Deadline” başlığıyla sergileyen ressam Fulya Erdem KaosGL.org’a konuştu.

Dünyayı değiştirmek isteyenlere bir uyarı: “Deadline” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fransa ve Almanya’daki sergilerinin ardından Türkiye’de ilk defa işlerini “Deadline” başlığıyla sergileyen ressam Fulya Erdem KaosGL.org’a konuştu.

Fotoğraf: Alper Öztekin

Fransa ve Almanya’daki sergilerinin ardından Türkiye’de ilk defa işlerini “Deadline”* başlığı altında sergileyen Fulya Erdem KaosGL.org’a konuştu.

Fulya Erdem’in Ankara Turuncu Sanat’ta 29Eylül’de açılan sergisinde yer alan işleri gündelik hayatın izleri, mitoloji, teoloji ve siyaseti bir araya getiriyor. Sergide yer alan işlerinde birbirinden bağımsız ve farklı hikâye ve karakterleri düşlerinde buluşturan Erdem bunları çoğunlukla kumaş üzerine çalışmış.

Fotoğraf: Fulden Gülbay

Her Cuma, eserleriyle görsel sanatlarda kadın ve LGBTİ+ temsilini güçlendiren sanatçılara yer verdiğimiz yazı dizisi İmge, Beden, Cinsellik kapsamında KaosGL.org’a sergiyi anlatan Erdem, “deadline” kavramını dünyayı değiştirmek için son çağrı olarak niteliyor.

Neyin ‘deadline’ı?

Serginin ismini iki sebepten “deadline” olarak belirledik. Türkiye’deki bu sergiyi apar topar kurduk. Son anda belli oldu ve açılışa kadar sergiyi yerleştirmeyi sürdürdük.

Dahası bu sergideki en büyük çalışma -ilk olarak Almanya’da sergilendiğinde- sergi günü tamamlanmıştı.  Bir yandan da bu sergiyi dünyayı değiştirmek isteyenlere bir uyarı olarak düşündüm. Türkiye’deki gençler bunalımda yurtdışına çıkmak istiyorlar. Ben Berlin’de yaşıyorum ancak değişen pek bir şey yok, Berlin’de de benzer bir ruh hali mevcut. Dünya depresyonda. İçinde bulunduğu krizi düşünecek olursak bu bizim dünyayı değiştirmek için belki de son şansımız. Bu sebeple “deadline”ı bir son uyarı olarak tasarladım.

Gerçekten barış için de bir şeyler yapmak istiyorsak bir an önce bir araya gelip geleceği kurmamız gerekiyor.

Berlin’de neler yapıyorsunuz?

Aslında sanat eğitimi almadım felsefe ve sanat tarihi okudum. Berlin’de sanat faaliyetlerimi sürdürüyorum. Daha çok resim alanında çalışıyorum.

Fotoğraf: Fulden Gülbay

Sanat-toplumsal cinsiyet ilişki için ne düşünüyorsun?

Biyolojik cinsiyetin sanatla bir bağı olduğunu düşünmüyorum elbette. Yani benim resmime bakıldığında bir “kadın” işi olduğunu anlayamazsınız. Herkes için böyledir bu. Dolayısıyla var olan eşitsizlik toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair. Ben eşitlikten yanayım. Sanatta da hayatta da. Bunun için de birlikte mücadele etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Fulya Erdem’in “Deadline” sergisi 3 Ekim Çarşamba gününe dek Ankara Turuncu Sanat’da izlenebilir.

Turuncu Sanat: Bestekar Sokak No:61/B Daire 8

*Deadline: Sontarih


Etiketler: kültür sanat
İstihdam