30/12/2009 | Yazar: Kahraman Gür

Halen haberdar değilseniz ben söyleyeyim, ülkeyi ‘homoseksüellerden’ temizlemeyi hedefleyen bir yasa şuan Uganda Cumhuriyeti’nin Parlamentosunda.

Düşüncesiz Cesaret: Uganda’da Bir Düğün Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halen haberdar değilseniz ben söyleyeyim, ülkeyi ‘homoseksüellerden’ temizlemeyi hedefleyen bir yasa şuan Uganda Cumhuriyeti’nin Parlamentosunda.

Yasa teklifinde eşcinseller için korkunç cezalar var. Müebbet habis ve idam cezalar arasında.
 
Peki Uganda’da eşcinsellerin modu ne bu arada?
 
Ne desem ki! Biz zaten yıllardır bu ülkede şeytan gibi gösterildik. Fakat bu yıl çok farklı. Bizim kaderimiz birilerini oylamasıyla belirleniyor ve biz kendimizi dahi savunamıyoruz, elimiz kolumuz bağlı. Biz zaten vatan haini ilan edildik, Afrikalı olmamak, Ugandalı olmamakla suçlandık. Uganda halkını eşcinsel yapmaya çalışan yabancı eşcinsellerin ülke içindeki işbirlikçileri olarak gösterildik.
 
Bu yasa teklifi insan haklarına büyük bir saldırı, fakat ne yazık ki bunu dert edenlerde yıldırıldı. İnsan hakları savunucuları da sessiz. Onlar da ‘homoseksüel savunucusu’, ‘Uganda halkını eşcinsel yapanlar’ diye damgalanıp susturuldular.
 
Neyse hikâyemiz aslında bir gey evliliği üzerine. Evlilik dün yapıldı.

Biz çok etnikli bir ülkeyiz. Evliliklerimizde kabileden kabileye değişir. Ama genelde büyük kutlamalar yapılır.
 
Genel olarak evlilik törenleri, bir kızın bir oğlanı ailesine tanıtmasıyla başlar. Bu tanıştırma aşamasında kutlamalar zorunludur. Bundan sonrası kabileden kabileye değişir. Bazı kabilleler kutlamalara devam ederken, bazılarında evlilik burada sonlanır. Bu tanıştırma aşaması kutlaması, bu erkekle kadının bundan sonra aile olduğunu gösterir.
 
Aralık ayı Uganda’da evlilik ayıdır. Öğrenciler geri döner, ofis çalışanları bu ayda izindedirler. Aralık ayı partilerin ve kutlamaların ayıdır.
 
Kuchus kabilesinden iki erkek aşklarını ilan etmek isterler.
 
Tabiî ki parlamentodaki yasadan haberdarlar. Var olan açık nefret ve homofobi ortamından da. Fakat yinede birlikteliklerini kutlamak istediler.
 
Ailelerine gittiler. Bizim içinde çok ilginç aslında. Çünkü böyle bir şey Kuchus kabilesinde şimdiye kadar görülmüş bir şey değil. Çok tehlikeli. Kabileden atılma riski var. Sadece kabilenden değil sahip olduğun her şeyden mahrum edilebilirsin.
 
Böyle bir zamanda bir eşcinsel evliliği!
 
Aslında bir yıldır planlıyorlardı. Bütün zorluklara, korkuya ve riske rağmen, evlenmeye karar vermişlerdi.
 
Evlilik parasını birlikte biriktirdiler. Geleneksel olarak, kabile çift için bu gerekli parayı birlikte biriktirir. Ama bu ikisi bunu riske almayıp evlilik paralarını kendileri biriktirdiler
 
Ailelerine bildirdiklerinde orda olmak isterdim. Hon Bahati’nin yalnızca bir oğlu var ve herkese en büyük kabusum oğlumun bir başka erkeği sevgilisi olarak bana tanıtması derdi. Allahın isine bak kâbusu gerçek oldu. Aileler dışında bu kalp işlerini iyi yapan birkaç kabilede davet edilmiş.
 
Fırsat bu fırsat bütün dünya duysun diye söylüyorum, parti organize etmekte biz Kuchuz kabilesinin üzerine yoktur. Parti yapmadaki başarımızın sırrı halen gizli. Bu da bu arada ilginç bir çelişki bizim kabilenin ağzında aslında bakla ıslanmaz.
 
Evlilik haftası geldiğinde bize de davetiyeler verildi. Öyle kart falan yok, yüz yüze davet.
Beni ve partnerimi damatlardan biri davet etti. Seremoniyi varlığımızla onurlandırmamızı istedi. Damat tarafı olarak orda olmamız için ısrar etti. Benim işim olduğu için sevgilim bensiz gitmeye karar verdi. Bizim geleneklerimize göre, yani Kuchuzlarda misafirler gelin tarafından tanıtılır. Bizde yaşam böyledir. Erkek bir kadına evlendirilir.
 
Bu arada biz Afrikalıyız tabi evlilikte erkeğin sadakati yoktur. Evlilikte sadakat yabancıların konseptidir. Çok eşlilik burada erkekse irsidir. Uganda’ da bir kadına evlendirilen bir Kuchulu erkek için bu yaşamın bir parçasıdır.
 
En azından ben ve partnerim biz böyle olduğunu biliyoruz.
Evlilik günü geldiğinde, partnerim düğüne yollandı.
Ondan sonra ne olduğunu partnerimden öğrendim.
 
Bir kapalı alan, girişinde iki silahlı polis. Biz Ugandalılar ücretli polis tutarız partiler için.
 
Damatlar tanıştırma kutlamasına güzelce giyinip de gelmişler. Geleneklerin gerektirdiği gibi. Ayak bileklerine kadar uzanan beyaz bir entari omuz üzerine bir ceket. Entari genişçe olmamalı ki yürümek zor olmasın. Tabi ki ipek, en pahallısından.
 
Seremoni zamanında başlar.
Hediyeler verilir, hatırlar sorulur. Seremonin olabildiğince canlı geçmesini sağlamak her iki tarafında görevidir. Her iki taraf biz konukları daha çok eğlendirdik diye yarışa girerler. Bu esnada gelin ve damat ortada görünmez.
 
Bütün sohbetlerden, çalgı ve eğlenceden sonra erkeğini tanıştıracak olan utangaç gelin meydana gelir.
 
Ama bizim düğünde bir damat başka bir damadı tanıştırmak için ortaya çıkar. Bir gey tanıştırma düğünüdür bu. Ve Uganda da böyle bir zamanda.
 
Öyle gizli tutulmuştu ki konuklardan bazısı bu durumdan haberdar değil! Bunlar şaşkınlıktan küçük dilini yutar.
 
Dışarıda kalabalık çitlerin etrafında toplanmış. Bir gey tanıştırma düğünü oluyor, haberin büyüğü, duyan duyana, çitlere koşan koşana.
 
Dedikodular kanatlanmış. Kapıdaki kalabalık arttıkça artmış. İki kişi evleniyor, birliktelikleri tanınsın diye ailelerinde kabulüyle düğün yapılıyor. Bazı kabilelerden sır gibi saklanmış. İki damat şimdi rahat, sırları çıktı meydana ama dışarıdaki kalabalık şaşkın, içerde ne olduğunu öğrenmek istiyor.
 
Saflık mı dersin! Aptallık mı? Düşüncesizlik mi, salaklık mı, müthiş cesaret mi?
 
Sevgilim aradan sıyrılmaya karar verir. Şiddet boy gösterdi gösterecek gibidir.
 
İçerde kalanlardan öğrendiğimize göre, sevgilimin ardı sıra herkes yolunu bulup tüymeye başlamış düğünden.
 
Kalabalığın arasında kaçış herkes için kolay olmamış, katılanlardan bir kişiye saldırılmış.
Damatlar nasıl bu arada diye sorarsanız? Şimdilik iyiler onlara bir şey olmamış.
 
Saflığın en büyüğü. Böyle bir zamanda gey tanıştırma düğünü yapacaksın! Kapıdaki iki polis seni koruyacak! Hangi güvenlik böyle bir düğünü bu kızgın zamanda koruyabilir.
Delilikten başka bir şey değil. Tatlı delilik. Ben de böyle bir tatlı deliyim aslında.
 
Geyiz, Ugandalıyız, ayrıca insanız. Basit mutluluklar arıyoruz. Bütün Ugandalıların sahip oldukları mutluluğu biz de tatmak istiyoruz. Ailelerimiz birlikteliğimizi tanısın, ortak olsun istedik. Damat damada, gelin geline, herkes mutluluğumuza şahit olsun istedik.
 
Bu iki damat da aptal, cesur ve insan, sadece insan.
Ehh! Şimdi gey evliliğini cezalandıran yasa mecliste
Mutlu çiftlerin ömür boyu cezalandırılması kapıda.
Düğüne katılanlar için 24 saat içinde ihbar etmezseler 3 yıl mahkûmiyet var.
Bundan sonra kalabalık tarafından linç edilmekten kurtulsak da, maalesef devletin ateş kuyusuna düşecek gibi.
Evet, bu iki damadın düğünü inanılmaz saflıkta bir cesaretti. Ve aynı zamanda tamamen insaniydi.
 


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam