10/03/2014 | Yazar: Melahat D

8 Mart’ta eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar Ankara sokaklarında ‘ayrımcılık ve şiddete karşı isyanı’ büyüttü, ‘Aşk, aşk hürriyet; uzak olsun nefret’ dedi.

8 Mart’ta eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar Ankara sokaklarında “ayrımcılık ve şiddete karşı isyanı” büyüttü, “Aşk, aşk hürriyet; uzak olsun nefret” dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde lezbiyen, biseksüel ve trans kadınlar da döviz ve sloganlarıyla alanlardaydı.
 
Ankara’da Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 13:00’te Kurtuluş Meydanı’nda buluşan kadınlar, “Erkek egemenliğine, devlete, sermayeye itaat etmiyoruz, direniyoruz” yazılı pankartla Kızılay’a yürüyüş gerçekleştirdi.
 
Binlerce kadın Ankara’da isyanda!
Binlerce kadının katılımıyla Ankara’da son yıllarda gerçekleşen en kitlesel 8 Mart eyleminde eşcinsel, biseksüel, trans kadınların ve seks işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. İsyanını sokağa taşıyan EBT (eşcinsel, biseksüel ve trans) kadınlar eylem boyunca yollara yazılamalar ve stencillar yaptı.
Kadınlara yoğun destek
Yürüyüş boyunca EBT kadınların “Hırsız var”, “Yollular yolsuzları yenecek”, “Aşk aşk hürriyet uzak olsun nefret”, “Dünya yerinden oynar translar özgür olsa”, “Eşcinseller susmayacaklar” ve “Nerdesin aşkım burayım aşkım” sloganlarına diğer gruplar da katıldı. Çevreden alkış ve kornalarla yoğun destek geldi, dershanelerin camlarına çıkan öğrenciler eylemcilere karanfiller attılar.
 
Önce Kürtçe, ardından Türkçe okunan basın metninde barış vurgusu yapılarak, güvencesiz çalışmaya, iş cinayetlerine, mobbinge, görülmeyen emeğe, çocuk gelinlere, taciz ve tecavüzlere, Roboski katliamına karşı açıklamalarına yer verildi.
 
EBT kadınlara şiddete karşı alandayız!
Metinde EBT kadınlar ile ilgili ise şu ifadeler yer aldı: “Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların yok sayılmasına, görünmezliğe mahkum edilmesine, zorla evlendirilmelerine, pornografik ve cinsel obje olarak gösterilmesine kabahatlar kanunu kapsamında para cezalarına çarptırılmalarına, nefret cinayetlerine uğramalarına, yargı ihlallerine, çalışma yaşamı, eğitim, barınma, sağlık hizmetlerine erişimin engellenmesine ve hak ihlallerine yaşamın her alanında ayrımcılığa ve şiddete uğramasına karşı buradayız!”
 
Çankaya Belediyesi güvenliği kadınlara saldırdı!
Açıklama sırasında Çankaya Belediyesi’ne pankart asmak isteyen Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyesi kadınlara belediyenin özel güvenlik görevlilerinin saldırması üzerine, özel güvenlik şiddeti alandaki kadınlarca protesto edildi. Belediyenin balkonuna çıkan kadınlar şiddet karşıtı dövizler açıp, alandaki kadınlarla sloganlar attı.
 
Vicdani redçi kadınlara engel
Eylem kürsüsünden vicdani reddini açıklamak isteyen anarşist kadınlara eylem komitesinin izin vermemesi üzerine Didem Doğan ve Özge Günönü polis barikatının önünde yaptıkları oturma eylemiyle vicdani reddini açıkladılar.
 
Eylemin sonlarına doğru polis barikatının önüne öldürülen kadınların fotoğrafları konularak, üzerlerine kırmızı boya döküldü.
 
Ardından kadın müzik grubunun çaldığı şarkılarla kadınlar hep birlikte halaylar çekerek eylemi sonlandırdı.
İsyan Feminist gece yürüyüşü’nde devam etti
Gündüz gerçekleştirilen mitingin ardından Ankara Feminist Kolektifi’nin çağrısıyla “Sokağa, umuda, isyana” pankartıyla feminist gece yürüyüşü gerçekleştirildi. Saat 20.00’de Yüksel İnsan Hakları anıtının önünden başlayan EBT kadınların da olduğu yürüyüşe binlerce kadın katıldı.
 

Kadınların kendi yazdıkları dövizleri taşıdıkları yürüyüşte yoğun olarak militarizme, heteroseksizme, cinsiyetçiliğe, patriyarkaya karşı sloganlar atıldı. Uyarılara rağmen bir otomobilin yoldan çekilmemesi üzerine kadınlar aracın üzerinden geçti. Yürüyüş Sakarya meydanında şarkılar söylenilip, dans edilerek, halaylar çekilerek sonlandırıldı.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kadın
nefret