25/11/2014 | Yazar: Loren Elva

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Dersimli kadınlar, kadın cinayetlerine karşı alanlara çıktı.

EBT kadınlar Dersim’de 25 Kasım yürüyüşüne katıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Dersimli kadınlar, kadın cinayetlerine karşı alanlara çıktı.
 
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Dersimli Kadınlar, kadın cinayetlerine karşı alanlara çıktı. Sanat Sokağı’nda başlayan yürüyüşte kadınlar “Şiddete, Tacize, Tecavüze, Savaşa, Kadın Katliamın, Çocuk İstismarına, Duvarlara DUR DE” pankartı arkasında yöresel kıyafetleri ile yürüdü.
 
HDP Dersim İl Başkanı Fatma Kalsen, Dersim SKM sözcüsü Yemoş Güzel, DBP İl Eş Başkanı Leyla Akyıldız ve çok sayıda Dersimli kadının katıldığı yürüyüşte sık sık “Jin Jîyan Azadî’’, “ “Bîjî Berxwedana YPJ”, “Erkek Vuruyor Devlet Koruyor”, “Susma Haykır Translar Vardır”, “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganlar atıldı.
 
Eyleme Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu, ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri, Özgür Genç Kadın (ÖGK), YDK, DKH katıldı.
 
“Cinsel kimliğimden dolayı beni öldürme hakkınız yok”
 
Yürüyüşe katılan LGBTİ’ler “Cinsel Kimliğimden Dolayı Beni Öldürmeye Hakkınız Yok”, “Transeksüel, Biseksüel, Lezbiyen Kadınlar Vardır, Alışın’’ dövizleri ile yürüyüşün en ön saflarında yürüdü.
 
Seyit Rıza Meydanı’nda son bulan yürüyüşte Dersimli kadınlar adına Zazaca ve Türkçe basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
 
“Bugün bir yandan öylesine kaba, bir yandan da öylesine inceltilmiş bir şiddet ve sömürü sarmalıyla karşı karşıyayız ki, nefes alabileceğimiz alanlar giderek daraltılıyor. Bir yandan savaş ganimeti olarak alınıp satılan kadınlar, bir yandan aşk-namus sarmalında ulu orta şiddete maruz kalan ya da katledilen kadınlar, bir yandan 24 saat mecburi ev mesaisine mahkûm edilen emeği görülmeyen kadınlar, bir yanda ucuz iş gücü olarak görülen kadınlar ve bir yandan da kahkahaları dahi ahlak dışı bulunan kadınlar. İşte tam da böyle bir tablo içinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nü kutluyoruz.
 
“Kadına yalnızca aile çerçevesinde değer biçiliyor”
 
“Kadına yalnızca “aile” çerçevesinde bir değer biçiliyor. Kadının kaç çocuk yapacağına, doğurup doğurmayacağına ve nasıl doğuracağına karar vermeye kalkıyor; okuldaki, sokaktaki kadının giyimini, gülüşünü, iffetli, iffetsiz, tahrik edici, ayıp, günah vs. vs. diye etiketleyerek toplumsal algılarla oynuyor. Programının onda dokuzundaki kadın düşmanı maddeleriyle Ortaçağ karanlığından fırlama barbar, katliamcı IŞİD güruhunun Ortadoğu’da estirdiği terörü hoş görüyor, onu lanetlemeye dili varmıyor, dolayısıyla da onunla ‘zihniyet’ ortaklığı açığa vuruyor.
 
“1960’ta Dominik’te huncarca katledilen Mirabel kardeşlerden Sakine Cansızlara, Arîn Mirxan’lardan Kader Ortakkayalara kadınların mücadelesi ile dayanışması büyüyerek devam ediyor. Bugün de başta Kürt kadınları olmak üzere Rojava’da eşit ve özgür bir yaşam kuranların, bu yaşamın parçası Kobane’de direnip vatanlarını barbar IŞİD çetesine karşı ölümüne savunanların mücadelesiyle birleşmenin, dayamışmayla büyütmenin zamanıdır. Biliyoruz ki kadınların daynışması ve mücadelesi her türlü şiddeti çözer. Bugün ve her gün evde, işte, sokakta hep birlikte sesimizi yükselteceğiz. Savaşa, tacize, tecavüze, emeğimizin sömürülmesine ve şiddetin her türlüsüne karşı dayanışmayı büyütme zamanıdır.”
 
Basın açıklamasının ardından KESK’li Kadınlar Seyit Rıza Meydanında resim sergisi açtı. 

Etiketler: kadın
nefret