20/09/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Susam Sokağı’nın kukla karakterleri Edi ve Büdü’nün eşcinsel çift olup olmadığı tartışması yeniden gündeme geldi. Türkiye’deki gazeteler bu tartışmayı nasıl gördü?

Edi ile Büdü’nün cinsel yönelim tartışması bitmiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Susam Sokağı’nın kukla karakterleri Edi ve Büdü’nün eşcinsel çift olup olmadığı tartışması yeniden gündeme geldi. Türkiye’deki gazeteler bu tartışmayı nasıl gördü?

Çocuk programı Susam Sokağı’nın Edi ve Büdü’sünün eşcinsel çift olup olmadığı tartışması yeniden gündeme geldi.

2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Şikago eyaletinde yaşayan Lair Scott’un başlattığı “Edi ile Büdü evlensin” imza kampanyasının ardından tartışma bu defa da programın yaratıcısı Mark Saltzman’ın açıklaması ile alevlendi.

Saltzman Queerty sitesine verdiği röportajda ABD’de Bert ve Ernie olarak tanınan bu iki kuklayı bir çift olarak tasarladığını söyledi.

Saltzman’ın açıklamasının ardından Susam Sokağı’nın resmi twitter hesabında bu iki kuklanın yakın arkadaş olduğu ve cinsel yönelimlerinin olmadığı açıklandı. Böylece Susam Sokağı yapımcısı 2007 ve 2011 yıllarındaki benzer tartışmalarda yaptıkları gibi aynı açıklamayı yineledi.

“Edi ile Büdü’ye iftira”

Peki, Türkiye’deki gazeteler bu tartışmayı nasıl gördü? Habere, Posta gazetesi “Edi ile Büdü eşcinsel mi”, Sözcü gazetesi “‘Edi ile Büdü eşcinsel’ iddialarına Susam Sokağı’ndan cevap geldi” başlıklarını atarken en tuhaf başlık Vatan gazetesinden geldi: “Gay yazardan Edi-Büdü’ye iftira”.

Öyle görünüyor ki konu eşcinsellik olduğunda Vatan gazetesi kuklaların eşcinsel olma ihtimaline “iftira” diyecek kadar homofobik. Edi ile Büdü’nün cinsel yönelimi tartışması şimdilik yeniden kapanmış görünüyor. Ancak kukla karakterlerin yaratıcısı Saltzman’ın beyanına rağmen yapımcıların “cinsel yönelimleri yok” açıklaması ile Türkiye’deki gazetelerin tuhaf haberleri heteroseksizmi tekrar tekrar sorgulamamıza yol açıyor.


Etiketler: medya
İstihdam