05/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Sanatçı Edis “Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan tüm makaleleri kendiniz ve yarınlarınız için okuyun” diyerek kitap önerdi.

Edis: “Kendiniz için harekete geçin” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sanatçı Edis Görgülü, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla toplumsal cinsiyet ve şiddet ilişkisine dikkat çekti. “Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan tüm makaleleri kendiniz ve yarınlarınız için okuyun” diyen Edis, takipçilerine Cordelia Fine’ın Kıvanç Tanrıyar tarafından Türkçeye çevrilen “Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması” ve Feryal Saygılıgil’in “Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları” kitabını önerdi.

“Magazin figürleri eril söylemleriyle hala gündemde” 

Edis’in paylaşımı şöyleydi:

“Kadına şiddetle mücadelede farkındalıklarımız genetik kodlarımızı değiştirmez ama hassasiyet doğurabilir, lütfen çevrenizle ve yardım kuruluşlarıyla her an her saniye iletişimde olun. Haklarınızı ve şiddet türlerini bilin. Flört şiddeti ile başlayan süreçler ekonomik psikolojik cinsel ve fiziksel şiddete dönüşebiliyor. Kullandığınız kelimeler bile bu şiddete hizmet edebilir. Kadını konumlandırdığınız yer için kendinizi defalarca sorgulayın.”

“Medya büyük bir yanılgıya, düşmenize sebep olabilir, lütfen birazdan önereceğim kitaplardan edinin. Günlük hayatta, yaptığımız çokça yanlış var, ama feminist bakış açısı hayat kurtarır. Bugün reyting uğruna öne çıkarılan belli magazin figürleri eril söylemleriyle hala gündemde, oysa ki küçük bir kınamayla sonlandırılıp, daha fazla gündemde tutulmaması sağlanmalıdır. Medya önündeki tüm arkadaşlara, kendi kültürel birikimlerine olan güvenlerini bir nebze azaltıp, özeleştiri yapmaları çağrısında bulunuyorum. Bir kadına herhangi bir bireye cinsel dürtü beslemenin suç olmadığı gibi içimizdeki bu baskın düşüncenin dışavurumunda karşı tarafı herhangi bir eylemle -suç olmadığını zannettiğiniz ama suç olarak tanımlanmış onlarca eylemle- rahatsız edebilir, hatta, çoktan onları istismar etmiş hatta kendiniz bile istismar edilmiş olabilirsiniz. Lütfen bu ülkenin geleceği olan çocukların kendi yaşadıklarınızı yaşamasına izin vermemek adına, toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan tüm makaleleri kendiniz ve yarınlarınız için okuyun.”

“Dünyada da ciddi bir mesele olan ‘cinsiyet eşitsizliği’ konusunda, pozitif bir eyleme geçen ülkelerden biri olmak hayal değil. Zira ülkemiz kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi konusunda geç kalınmışlığını farkeden ilk ülkelerden biridir. Jakoben bir yönetim gibi yansıtılmaya çalışılsa da kadın-erkek eşitliği duyarlılığına birçok dünya ülkesinden çok daha önce adapte olmuş çağdaş bir yakın tarihimiz var. Bakış açımızı bozan türlü toplumsal sebep, ideolojiler, ekonomi politikaları çerçevesinde şekillendirilen reklam ve film sektörleri vb. kapitalist düzene hizmet eden onlarca araç ile yıkanan beyinlerimizi kendi özümüze dönerek, belki de hissederek terbiye edebiliriz. Unutmayın, yarın okuduğunuz bir haberin, bugün ana konusu olabiliriz. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet toplumumuzun en büyük sorunlarından biridir, günlük hayatımızı en çok etkileyen toplumsal problemlerimizden biridir. Şimdi kendiniz için harekete geçin...”


Etiketler: medya, yaşam
nefret