28/02/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Ege Üniversitesi’nde transların diplomada değişiklik talebini reddetmeye gerekçe gösterilen yönerge iptal edildi.

Ege Üniversitesi’nin transfobik yönergesi iptal edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ege Üniversitesi’nde transların diplomada değişiklik talebini reddetmeye gerekçe gösterilen yönerge iptal edildi.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin trans erkek A.’nın diplomasında değişiklik talebini reddetmesinin ardından başlayan hukuki süreç sonuçlandı.

A., diplomasının yeni kimlik bilgilerine göre düzenlenmesi için üniversiteye başvurmuştu. Ege Üniversitesi, diploma değiştirme yönetmeliğini ileri sürerek, diploma değişimi talebini reddetmişti.

A., Avukatı Kerem Dikmen aracılığıyla rektörlüğün kararını İzmir İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Davaya bakan idare mahkemesi hem diploma ve transkript üzerindeki isim bilgilerinin değiştirilmesine, hem de değişiklik talebinin reddine dayanak olan yönerge hükmünün iptaline karar verdi.

“… ve sonradan değişiklik yapılmaz” ifadesi iptal edildi

Üniversite yönetimi, kararı istinaf etti. Bölge İdare Mahkemesi üniversitenin istinaf istemini reddetti ve ilk derece mahkemenin kararını hukuka uygun buldu. Ege Üniversitesi bu kararı Danıştay’da temyiz etmedi. Böylece ayrımcılığa dayanak olarak kullanılan yönergenin iptali kesinleşti.

Mahkeme, “Diploma ve geçici mezuniyet belgesindeki bilgiler, mezuniyet tarihi esas alınarak yazılır ve sonradan değişiklik yapılmaz” ifadesindeki “… ve sonradan değişiklik yapılmaz” ifadesini iptal etti.

“Hukuki kazanım, emsal olarak gösterilebilecek bir karar”

Kararı KaosGL.org’a değerlendiren Av. Dikmen, “Kesin bir hukuki kazanımdan bahsedebiliriz” dedi ve kararı şöyle açıkladı:

“Artık Ege Üniversitesi mezunu translar, eskiden almış oldukları diploma ve transkriptlerini, geçiş sürecinin sonrasında değişen yeni kimlik bilgilerine göre düzenlenmesini talep edebilecek ve alabilecekler. Artık Ege'den mezun bir transın dava açmasına gerek kalmayacak.

“Bu önemli karar Türkiye'deki özel olarak trans, genel olarak LGBTİ+ hareketi adına önemli bir kazanım çünkü artık diğer idare mahkemelerindeki davalarda emsal olarak gösterilebilecek bir karar. İçtihat diyemiyoruz Danıştay denetiminden geçmediği için ama emsal niteliği var.”

İlgili haber:

Rektörlük diploma değişikliği talebini reddetti, Mahkeme yürütmeyi durdurdu

 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam