30/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Ege’deki LGBTİ+ gençlik örgütleri, 2. LGBTİ+ Gençlik Festivali kapsamında bir araya geldi.

“Ege’de varım!” diyen LGBTİ+ gençlik örgütleri buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ege’deki LGBTİ+ gençlik örgütleri, 2. LGBTİ+ Gençlik Festivali kapsamında bir araya geldi.

İzmir Genç LGBTİ+ Derneği’nin düzenlediği, 2. LGBTİ+ Gençlik Festivali 29 Nisan’da sona erdi.

Ege’de faaliyet yürüten LGBTİ+ gençlik örgütleri, festivalin dördüncü gününde bir araya gelerek kurulma süreçlerinden yaptıkları etkinliklere çalışma alanlarını paylaştı.

Buluşma, Genç LGBTİ+ Derneği’nin ev sahipliğinde Ege Üniversitesi LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu, Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu, Manisa 7 Kuşak Araştırma Topluluğu ve Denizli LGBTİ Aileleri Grubu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Ege’de varız!

Manisa 7 Kuşak Araştırma Topluluğu’ndan katılan Ömer, ilk olarak geçtiğimiz sene bir araya geldiklerini belirtti. Bir yıllık faaliyet sürecinde ASAM ile birlikte mülteci çalışması yürütmeye başladıklarını ifade eden Ömer, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği’nden aldıkları cinsel sağlık ve üreme sağlığına ilişkin eğitimi kendi kitlelerine aktardığını söyledi. Diğer örgütlele irtibat hâlinde olmanın güçlü hissettirdiğinin, dayanışmanın ise daha çok güçlendirdiğinin altını çizdi.

Dokuz Eylül Eşit Şerit Topluluğu’ndan Okan, 2015’in Kasım ayında ilk defa bir araya geldiklerini söyledi. “Eşit Şerit, başta LGBTİ’lere karşı olmak üzere tüm ayrımcılıklara karşı çıkıyoruz” diyen Okan, şu ana kadar HIV için farkındalık etkinlikleri, sinema gösterimleri, piknikler düzenlediklerini söyledi.

Okula resmi bir topluluk olmak üzere başvurduklarında hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirtti: “Dokuz Eylül Eşit Şerit, resmi kulüp adıyla Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu oldu. Resmileştikten sonra da farkındalık çalışmalarına devam ettik. Buca Belediyesi Kent Konseyi’nde Eşitlik Meclisi için çok çabaladık, sonunda o da kuruldu. Şimdi birlikte etkinlikler düzenliyoruz.”

Denizli LGBTİ ve Aileleri’nden Fırat, ilk defa üç yıl önce bir araya geldiklerini ifade etti. Başta terapi grubu olarak çalıştıklarını belirttikten sonra, son 6 ayda grup dinamiğinin değişerek daha çok örgütlenmeye yönelik çalıştıklarını belirtti.

Denizlideki mülteci LGBTİ’lerle çalıştıklarını söyleyen Fırat, Haziran’da birlikte Onur Yürüyüşü hazırlığında olduklarını duyurdu.

Ege Üniversitesi LeGeBİT’ten katılan Ege, ilk olarak 2011’de bir araya gelindiğini söyledi. Üniversite’nin kendi gündemi ve üzerine gelen OHAL süreciyle faaliyetlerin zorlaştığını dile getirdi. Rektörlerin değiştiğini ama zihniyetin değişmediğini belirten Ege, resmi topluluk olmalarını üniversite yönetiminin engellediğinin altını çizdi.  

Cisseksizme ve heteronormativiteye karşı mücadele etmek için konsensüs ile karar aldıklarını söyleyen Ege, Genç LGBTİ+ ile birlikte düzenledikleri etkinlikleri anlattı.

Genç LGBTİ+ Derneği’nden Barış, 2016 yılında kurulduklarını söyledi. “Ofisi Kültür Merkezi olarak kullanıyoruz, hem kendi etkinliklerimizde hem de herkesin kullanabileceği şekilde” dedi.

Akran danışmanlığı verdiklerini söyleyen Barış, bu danışmanlığı sosyal medya hesapları üzerinden ve telefonla gerçekleştirdiklerini belirtti. Hukuki danışmanlık hizmeti için yönlendirme yaptıklarını, akademik danışmanlıklarda dernekteki çalışma alanlarının harekete geçtiğini ifade etti.

Şu anda yürüttükleri proje ile LGBTİ+’ların yurt deneyimlerini topladıklarını söyleyen Barış, henüz olumlu bir deneyim yazısı almadıklarını belirtti. Hayatının belli bi döneminde yurtta kalmış ya da kalmaya devam eden kişileri, derneğe yazmaları için çağırdı.

İlgili haber

2. LGBTİ+ Gençlik Festivali başladı!

Kes yapıştır: LGBTİ+ Gençlik Festivali’nin fanzin kolajları geldi!

LGBTİ+’lar ekranda nereye tekabül ediyor?


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret