27/10/2017 | Yazar: Can Tülük

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ders veren Prof. Dr. Erdal Toprakçı’nın homofobik söylemlerine karşı öğrenciler protesto başlattı.

Ege’li öğrenciler homofobik hoca istemiyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde ders veren Prof. Dr. Erdal Toprakçı’nın homofobik söylemlerine karşı öğrenciler protesto başlattı.

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Pedagojik Formasyon programı dâhilinde ders alan psikoloji ve felsefe öğrencileri, Prof. Dr. Erdal Toprakçı’nın derste Hollanda'daki eşcinsel evlilikleri kastederek ‘sapkınlık’ demesine tepki göstermelerinin ardından Toprakçı’nın tepki veren öğrencileri susturmaya çalıştığını, lakin konuyu da kapatmayıp nefret söylemlerinde ısrar ettiğini bildirdiler.

KaosGL.org’a konuşan öğrenciler sınıfın felsefe ve psikoloji öğrencilerinden oluştuğunu, bu nefret söylemlerine müdahale eden birkaç kişinin olduğunu ancak daha sonra tüm sınıfın Toprak’nın söylemlerine karşı çıkmaya başladığını ve bağrış çağrışa varacak kadar büyüyen bir tartışmanın olduğunu ifade ettiler.

“Kızlar kız gibi yetiştirilmeli, erkekler errrkek gibi”

Öğrenciler; “Öğretim üyesi bizi susturmaya çalışıp ısrarla eşcinselliğin/translığın sapıklık olduğunu, doğal olmadığını, ‘öyle’ insanların tedavi edilmesi, hatta toplumdan uzaklaştırılması gerektiğini söyledi. Toprakçı, ‘Onlar asla öğretmen olmamalılar, toplumda bu durum normalleşmemeli’ dedi. Bu söylemleriyle yetinmeyip daha bunlar gibi birçok nefret söyleminde bulundu. Translar için ‘kızlar kız gibi yetiştirilmeli, erkekler errrkek gibi’ dedi. Önceden bu hocanın cinsiyetçi transfobik/homofobik olduğunu; onlar hakkında günah, yazık, iyileştirilmeli, yardım edilmeli gibi söylemlerde bulunduğunu başka arkadaşlarımız da aktarıyordu” ifadelerini kullandı.

“Prof. Dr. Erdal Toprakçı’ya soruşturma açılmalı”

Öğrenciler, Toprakçı’nın homofobik konuşmaları sürerken, hocanın dersten çıkmayın uyarılarına rağmen protesto ederek, formasyon bölümünde görevli çalışanın odasına gittiklerini bildirdi. Öğrenciler, “Apar topar formasyon koordinatörünü çağırdılar. O gelene dek sınıfça konuştuk ve istisnasız hepimiz aynı duruşta olduğumuz için kolektif hareket etmeye karar verdik. Ders çıkışında aramızdan seçtiğimiz birkaç sözcüyle birlikte koordinatörle konuştuk. Durumu anlattık, dersin hocasının değişmesini ve bu hocaya soruşturma vb. yaptırımda bulunulmasını; toplumsal cinsiyet problemi, cinsiyet eşitliği, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimler konularında eğitim verilmesini istedik. Koordinatör, hocayla da görüştükten sonra süreçle ilgilenecek ve sonuç bize bildirilecek‘’ açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Erdal Toprakçı dersten alındı

Öğrenciler bu açıklamalarının ardından Prof. Dr. Erdal Toprakçı’nın dersten alındığını fakat başka sınıflardaki ve eğitim fakültesindeki derslerine aynı nefret söylemleriyle birlikte devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Erdal Topraçı’nın bu nefret söyleminden vazgeçmedikçe tüm yasal süreçleri takip edeceklerini belirten öğrenciler önümüzdeki günlerde kamuoyunu ayrıntılı bir şekilde bilgilendireceklerinin haberini verdiler.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam