12/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube LGBTİ Komisyonu, LGBTİ’lere ilişkin klişeleri atölye çalışmasıyla tartıştı.

Eğitim emekçileri LGBTİ’lere ilişkin klişeleri tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube LGBTİ Komisyonu, LGBTİ’lere ilişkin klişeleri atölye çalışmasıyla tartıştı.
 
Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube LGBTİ Komisyonu “LGBTİ Kavramlar ve Klişeler” atölyesi düzenledi. Toplumsal cinsiyet, cinsel yönelimler, cinsiyet kimliği, heteroseksizm, homofobi, transfobi, heteronormativite gibi kavramların tartışıldığı atölyede; gündelik hayattan homofobi, transfobi ve önyargılar masaya yatırıldı.
 
Hayatımızı belirleyen normlar?
Atölye komisyon üyesi Ada Köse’nin kavramlar hakkında bilgi vermesi ile başladı. Sistemin ikili cinsiyet sistemi ve heteroseksüel cinsel yönelim üzerine kurulduğunu vurgulayan Köse, “Bunların sonucu olarak normlar hayatlarımızı belirliyor. Kadının erkeğe; erkeğin ise kadına ilgi duyması üzerine temellenmiş bir model açığa çıkıyor. Normlar başka cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin üstünü örtüyor” dedi.
 
Kavramların aktarılmasının ardından katılımcılara LGBTİ’lere ilişkin klişe yargıların yazılı olduğu kağıtlar dağıtıldı. Katılımcılar küçük gruplar halinde bu klişeleri tartıştı. Ardından, her grup tartışmalarını bütün katılımcılarla paylaşarak, klişe yargıların kaynakları ve mücadele yöntemleri tartışıldı.
 
Klişeler…
Eğitim emekçilerinin klişelerin okullara yansımasını da tartıştığı atölyede konuşulan klişe yargılardan bir kısmı şöyle:
 
“Biseksüeller kararsızdır.”
“Eşcinsel ebeveynler çocuğun gelişimi açısından zararlıdır.”
“İntersekslere doğumlarında tıbbî müdahale etmek gerekir.”
“Eşcinsel erkekler ereksiyon sorunu yaşadığı için başka erkeklerle birlikte olur.”
“Lezbiyen kadınlar çocukken taciz ya da tecavüze maruz kaldığı için kadınlara ilgi duyar.”
 
Çeşitli etkinliklerle eğitimde heteroseksizme karşı mücadele eden ve “LGBTİ hakları insan haklarıdır” diyen Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu LGBTİ Komisyonu, “Klişeler Atölyesi” sonrasında “Beden” üzerine bir atölye çalışması yapmaya karar verdi. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam