22/04/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Kaos GL’nin 15 farklı şehirden gelen eğitimci ve öğrencilerle düzenlediği Eğitim Forumu dün gerçekleşti.

Eğitim Forumu’nda Öğretmenlik, Sendika ve Ayrımcılık Tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL’nin 15 farklı şehirden gelen eğitimci ve öğrencilerle düzenlediği Eğitim Forumu dün gerçekleşti. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası Tüm Bel-Sen’in toplantı salonunda yapılan etkinlikte cinsiyetçilik, homofobi ve transfobinin eğitim alanında hangi pratiklerle ortaya çıktığı tartışıldı.
 
Öğrenciye Sınıfta “Sen Topsun” Diyen Biyoloji Öğretmeni!
İlk olarak Yasemin Şafak’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleşen oturumda eğitimci ve öğrencilerin zorbalığa ilişkin tutumlarının nasıl değiştirilebileceği ele alındı. Meslekî donanımın zaman zaman kötüye kullanıldığını belirten Şafak’ın ardından özellikle rehberlik ve biyoloji öğretmenlerinin kendi uzmanlıklarını öğrencilere karşı nasıl kullandıklarına dair örnekler verildi.
 
Foruma eşcinsel öğrencisiyle birlikte katılan bir öğretmen ise öğrencisinin açılma süreciyle kendi yaşadığı dönüşümü anlattı. Malatya’dan gelen öğretmen, kendi okulundaki öğretmenlerin homofobi ve transfobi konusunda oldukça yetersiz olduklarını söyledi.
 
“LGBT’lere Duyarlıyım Demek Yetmez”
Evren E. Çakmak’ın kolaylaştırıcılığını yaptığı ikinci oturumda eğitim sisteminde mevcut ve yeni açılan çatlaklardan bahsedildi. Eğitim-Sen’den Ayşe Panuş, heteroseksizmin erkek egemenliğiyle var olduğunu söyleyerek okullarda aile ve beden üzerine çalışmalar yapmak gerektiğini söyledi. “LGBT’lere duyarlıyım demek yetmez, heteroseksizmi sorgulamalıyız,” diyen Panuş, öğretmenler odasında LGBT konusunu sık sık açmak gerektiğini belirtti.
 
Ankara’dan bir öğretmen de sorunun yalnızca devlet eğitimiyle sınırlı olmadığını, dershanelerdeki homofobi ve transfobinin de denetlenmediğini ekledi.
 
“Eğitim Hakkının İçi Doldurulmalı”
Gülsüm Depeli’nin kolaylaştırıcılığını yaptığı forumun son oturumunda ise eğitim alanındaki alternatif olanaklardan bahsedildi. Remzi Altunpolat, okulu bir metin olarak değerlendirmeyi önererek öğretilenler kadar öğretilmeyenlerin de egemen algıyı yansıttığının altını çizdi. Altunpolat, eğitim hakkı konusunda bu hakkın içeriğinin doldurulmadığını belirterek Eğitim-Sen’e şu soruyu yöneltti: “Ayrımcılığa karşıyız demenin ötesinde ne yapacaksınız?”   

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam