24/11/2008 | Yazar: Oytun Tez

Eğitim sisteminde açılma sürecide lezbiyenler, geyler, biseksüellerin kendileri hakkında bilgi edinmeye ve kendilerini kabul eden bir dilde yaşamaya, eğitimcilerinden sadece bilgilendiren değil, aynı

Eğitim sisteminde açılma sürecide lezbiyenler, geyler, biseksüellerin kendileri hakkında bilgi edinmeye ve kendilerini kabul eden bir dilde yaşamaya, eğitimcilerinden sadece bilgilendiren değil, aynı zamanda onaylayan bilgiler almaya hakları vardır.

Öğretmen ve eğitimci olarak bunları yapabilirsiniz:

Uygun terimler kullanın. Genel olarak, eşcinsel erkekler ‘gey’ olarak, eşcinsel kadınlar da ‘lezbiyen’ olarak hitap edilmek isterler. Lezbiyen ve gey topluluğuna gönderme yapın.

Homofobiyi tanıyın ve hemen inceleyin ve homofobikseniz kendinizi sorgulayın ve üstesinden gelin.

Homofobik şakalardan, gey ve lezbiyen karşıtı belirteçlerden kaçının. ‘İnsanlarla ya da azınlıklarla dalga geçen şakaları burada yapamazsınız,’ ya da ‘bu homofobik bir şaka,’ gibi yorumlarda bulunun.

Tüm insanların homofobiden zarar gördüğünü bilin; örneğin hassas erkekler ‘ibne’, güçlü kadınlar ‘erkek fatma’ şeklinde çağırıldığında. Olumsuz örnekler nefreti ve bağnazlığı beslemektedir.

HIV/AIDS hakkında tam ve sağlıklı bilgiler aktarın.

Sanat, bilim, atletizm, edebiyat, sosyal ve hukuki sorunlar, vatandaşlık ve insan hakları, aile grupları ve ilişkileri gibi gey ve lezbiyenlerin toplumumuza ve insanlığa faydalarını gösteren materyaller kullanın.

Okulun rehberlik hizmeti veren yerlerinde lezbiyen, gey ve biseksüellik hakkında broşürler, kitapçıklar, kaynaklar ve rehberler gösterin.

İlişkilerin tartışılmasına herkesi dahil edin. ‘Partner, kişi’ gibi cinsiyet belirtmeyen, kapsayıcı kelimeler kullanın.

Bunları yapmamalısınız:

Ana dilde ya da herhangi bir dilde isim koymamalı ve konulmasına izin vermemelisiniz. Yetişkinler tarafından kesinlikle kabul edilemez bir durumdur ve öğrenciler arasında olduğunda ise durum izlenmeli ve/veya yönlendirilmelidir.

‘İbne, top, tekerlek, yumuşak veya erkek fatma’ gibi ya da kişi tarafından sözlü taciz olarak algılanabilecek, kişinin erkekliğini ya da kadınlığını alçaltan kelimeler kullanmayın.
Diğerlerinin cinsel yönelimleri ve eşcinsellik hakkında ya da HIV/AIDS gibi konularda şakalar yapmayın.

Heteroseksüelliği kuvvetlendirmeyin. Örneğin, kız arkadaşları olan erkeklerden ya da erkek arkadaşı olan kızlara göndermeler yapmayın.

Sadece heteroseksüellerin bir aileye sahip olduğunu düşünmeyin. Lezbiyenler, geyler ve biseksüeller de aile hayatına değer verir ve kendileri ile aileleri okul topluluğunda bulunmaktadır.

Eşcinsellik bir hastalıkmış gibi konuşmayın. ‘Geyler AIDS’e sebep olur’, ‘AIDS bir gey hastalığıdır’, ‘AIDS tanrıdan bir cezadır’, ‘AIDS’liler toplumdan dışlanmalıdır’ gibi ifadeler kullanmayın.

Size açılan bir öğrenciye ya da çalışana, kesinlikle aşağıdakilerden biriyle karşılık vermeyin:

a. Nereden biliyorsun? Emin misin?

b. Doğru kişi geldiğinde bundan kurtulacaksın.

c. Bu bir hastalık. Karşı cinsi denedin mi?

d. Atlatacaksın; bu sadece bir dönem.

e. Endişelenme, tedavi olabilirsin.

f. Neden daha kadınsı/erkeksi davranmayı denemiyorsun?

g. Eşcinselliğine ne sebep oldu?

h. Bu anneni/babanı/aileni mahvedecek.

i. Nerede yanlış yaptım?

j. Sadece her neysen o ol ve sessiz kal.

k. Pek onlardan gibi görünmüyorsun.


Öğretmenler ve Danışmanlar için bazı tavsiyeler ve stratejiler

Konuyla ilgili olumsuz okul tabanlı olaylara dikkat çekin: bilinçli taciz, alay ve aşağılama (kişiye hitaben ya da değil), gey karşıtı şakalar ve yazılar.
Herkesin heteroseksüel olduğunu ya da olması gerektiğini varsayan dili bırakın. ‘Kız/erkek arkadaş’ yerine ‘eş, partner’ kelimelerini, ‘evlilik’ yerine ‘kalıcı ilişki’ terimini kullanın.

Tüm sözlü taciz şekilleri için geniş tabanlı bir ayrımcılık/taciz karşıtı bir politika belirleyin. Bu politikayı, tacizin sebeplerini anlatacak, öğrencileri okul danışmanına ya da çevredeki güvenilen bir kuruluşa yönlendirecek şekilde her sınıfa tanıtın.

Öğretim programı boyunca tarih, edebiyat, sanat, fen ve din derslerinde gey ve lezbiyenlerin katkılarından bahsedin.

Kütüphanenin cinsel çeşitlilikle ilgili hikâye, roman ve kurgusal olmayan materyallerinin çoğalması için isteklerde bulunun.

Lezbiyen ve gey öğrenci ve aileleri için destek grupları oluşturun ve/veya var olan destek gruplarını tanıtın.

Sınıflara ve toplantılara kaynak olarak yetişkin açık gey ve lezbiyenler getirin.

Yöneticiler ve okul çalışanları için hizmet içi ‘duyarlılık’ eğitimi verin.

Geniş tabanlı bir gey, lezbiyen ve biseksüel örnek komitesi, görev ve tanıtım grubu oluşturun.

Öğrenciler için ‘duyarlılık’ eğitimi sağlayın.

Ebeveynler ve toplumdaki diğer gençlikle ilgili yetişkinler için eğitim ve konuşma fırsatları geliştirin.

Cinsel azınlık gençliğini destekleyici ortamlar sağlayın.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam