12/06/2006 | Yazar: Kaos GL

AB, cinsiyet ayrımcılığını engellemek için yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı bar ve gece kulüplerinin tek cinsiyete hizmet vermesini yasaklıyor.

AB, cinsiyet ayrımcılığını engellemek için yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı bar ve gece kulüplerinin tek cinsiyete hizmet vermesini yasaklıyor. AB'nin bu girişimi kadın hakları savunucuları tarafından alkışlanırken, yasadaki maddelerin aslında kadın eğlencelerine darbe vurduğu ortaya çıktı.

KAOS GL

Avrupa Birliği (AB), kadın haklarının koruma altına alınması ve cinsiyet ayrımcılığının kökünün kazılması için yeni bir yasa tasarısı hazırladı. AB üyesi ülkelerin önümüzdeki aralık ayına kadar, kendi yasalarını yeni tasarıya göre uyumlandırma zorunluluğu bulunuyor. AB'nin bu girişimi kadın hakları savunucuları tarafından alkışlanırken, yasadaki maddelerin aslında kadın eğlencelerine darbe vurduğu ortaya çıktı.

İngiltere'de sivil toplum örgütlerine danışmanlık hizmeti sunan Poppleston Ailen adlı hukuk bürosu, cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik tasarının aslında "kadınlar matinesini" yasadışı kıldığını açıkladı. Tasarı bar, gece kulübü ve lokallerin sadece tek bir cinsiyete hizmet vermesini yasaklıyor.

Bir başka deyişle eğer bir kulüp "kadınlar matinesi" düzenlediği sırada erkek müşterileri içeriye kabul etmezse cezai işleme tabi tutulacak. Ayrıca işletmeler, kadınlara özel ucuz içki veya ücretsiz giriş uygulaması yapamayacak.

Londra merkezli hukuk bürosundan gelen bu açıklama İngiltere'yi ayağa kaldırdı. The Telegraph, Guardian ve Independent gibi ülkenin en önemli gazetelerinde AB'ye yüklenerek "Brüksel eğlence hayatımıza karışamaz" yorumları yer aldı. Türklerin, yeni uygulamaya geçmek için sadece 6 ayları kalan İngilizler kadar endişelenmesine gerek yok. Ancak Türkiye'nin üyelik müzakerelerini tamamlamadan önce, yani birkaç yıl içinde AB normlarına uyması gerektiğinin unutulmaması gerekiyor.

Kaynak: Vatan, 5 Haziran 2006



Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam