19/11/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Tüzüğünde ‘cinsel yönelim’ ifadesi geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir örgütlenme modelini benimsediği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davası 19 Aralık’a ertelendi.

Ekogenç davası ertelendi: ‘Şeklî bozukluklar’ bahane ediliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tüzüğünde “cinsel yönelim” ifadesi geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir örgütlenme modelini benimsediği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davası 19 Aralık’a ertelendi. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin davaya müdahillik talebi kabul edildi.
 
Van Valiliği’nin Gençlik ve Ekoloji Derneği Ekogenç’e açtığı kapatma davasının 3. duruşması bugün Van 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Ekogenç’in tüzüğünde “şeklî sakatlık” olduğunu belirterek tüzükte yanlışlıkla geçen “yürütme kurulu” ifadesinin “yönetim kurulu” olarak değiştirilmesi için bir sonraki duruşmaya kadar süre tanıdı.
 
İl Dernekler Müdürlüğü’nden “ayıp” yanıtı!
 
Ekogenç’in avukatı Müjde Tozbey Erden, geçen yıl aldıkları ihtarname üzerine tüzükte gerekli değişiklikleri yaptıklarını ancak İl Dernekler Müdürlüğü’nün dilekçeyi işleme sokmadığını belirtti.
 
Erden, müdürlük çalışanlarının derneğin cinsel yönelim alanında faaliyet göstermesinin “ayıp” olduğunu söylediklerini ve dilekçeye dokunmak bile istemediklerini aktardı.
 
Mahkeme, Ekogenç’in dilekçesinin işleme konulup konulmadığı yönünde araştırma yapılmasına karar verdi.
 
Karar LGBTİ derneklerini de etkileyebilir
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin davaya müdahil olma talebi kabul edildi. Dernekten Erdem Gürsu, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’ne 2009 yılında "genel ahlâka ve ailenin korunmasına aykırılığı" gerekçesiyle açılan kapatma davasını hatırlattı.
 
Gürsu, Ekogenç’e açılan kapatma davasının ne yönde sonuçlandığının LGBTİ derneklerini de etkileyebileceğine dikkat çekti.
 
“Kürdistan’da alternatif ekoloji çalışması istemiyorlar”
 
Ekogenç Eş Başkanı Ardanuş Ateş ise duruşmanın bekledikleri gibi gelişmediğini belirterek kaosGL.org’a şu ifadelerde bulundu:
 
“Şekli sakatlıklar bahane edilerek cinsel yönelim kısmı örtbas edildi. Kürdistan coğrafyasında alternatif bir ekoloji çalışması istemedikleri için, yapılan HES’lere karşı örgütleniyor olmamız sebebiyle birtakım şeklî bozukluklar bahane edilerek derneğimizin kapatılması talep ediliyor.”
 
Ekogenç’e yönelik kapatma davasının 4. duruşması 19 Aralık 2014 günü saat 12:30’da görülecek. 

Etiketler: insan hakları
nefret