30/10/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da eşcinsel ilişkiyi de suç kapsamına alan ceza kanun tasarısına karşı düzenlenen eyleme polis izin vermedi.

Endonezya ceza kanun tasarısına karşı sokakta! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 1 ay önce düzenlenen eylemden, CNN

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 28 Ekim’de Yolsuzlukla Mücadele Kanunu ve ceza kanun tasarısındaki değişikliklere tepki eylem düzenlendi.

Onaylanması planlanan ceza kanunundaki değişiklik nikâhsız birliktelikleri, eşcinsel ilişkiyi ve devlet başkanına hakareti suç kapsamına alıyor.

Ceza tasarısının iptali ve Eylül ayında onaylanan Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’nun iptali için başkentteki Bundaran HI Meydanı’ndan Başkanlık Sarayı'na yürüyüş yapmak isteyen eylemcilere, polis izin vermedi.

Yolsuzluk yasasındaki düzenlemelerin, ülkede yolsuzluğu artıracağını belirten eylemciler, ceza yasasına da homofobik olduğu ve insan hakları ile ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Endonezya’da LGBTİ+ hakları ne alemde?

Ülkenin LGBTİ+ haklarına ilişkin politikaları ise değişken. Halen Cumhurbaşkanı olan Joko Widodo, 2016 yılında ülkede LGBTİ+’lara yönelik artan nefret söylemine yönelik BBC’ye verdiği demeçte “Polis artık LGBT’leri korumakiçin harekete geçmeli, kimseye karşı ayrımcılık olmamalı” dedi.

2017 yılında ise Endonezya’nın başkenti Jakarta’da polis, bir gey saunadan 58 kişiyi gözaltına aldı. İnsan hakları örgütleri bu olayı ülkedeki LGBTİ+ karşıtı kampanyanın bir parçası olarak değerlendirdi. Eşcinselliğin ve eşcinsel ilişkinin Endonezya'da muhafazakâr Aceh bölgesi dışında, her yerde yasal.

 


Etiketler: siyaset, dünyadan
İstihdam