01/07/2008 | Yazar: Kaos GL

10 yıl önce şoförü ve bir yardımcısıyla anal ilişkiye girdiği gerekçesiyle beş sene hapis cezası alan Malezyalı muhalif lider Enver İbrahim, şimdi de yardımcısının ‘zorla ilişki teklif etti’ iddiasıyla zor günler yaşıyor. Suçlamalar yüzünden Türkiye elçiliğine sığınan İbrahim, hükümetin büyük baskıları üzerine binayı terk etmek zorunda kaldı.

Enver İbrahim Türkiye elçiliğinden ayrıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

10 yıl önce şoförü ve bir yardımcısıyla anal ilişkiye girdiği gerekçesiyle beş sene hapis cezası alan Malezyalı muhalif lider Enver İbrahim, şimdi de yardımcısının ‘zorla ilişki teklif etti’ iddiasıyla zor günler yaşıyor. Suçlamalar yüzünden Türkiye elçiliğine sığınan İbrahim, hükümetin büyük baskıları üzerine binayı terk etmek zorunda kaldı.

KAOS GL

1998’de Malezya’da eşcinsel olduğu gerekçesiyle suçlanan Enver İbrahim 10 yıl sonra can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan’la yakın ilişkilerine dayanarak önceki gün (29 Haziran) sığındığı Türkiye Büyükelçiliği’nden dün ayrıldı. Elçi Barlas Özener’in konutundan çıkan İbrahim ‘Güvenliğimle ilgili güvence almamın ardından kendi irademle ayrılıyorum. Güvenliğim için gerekenlerin yapılması için dua ediyorum’ açıklaması yaptı.

Ankara’ya ‘içişlerimize karışma’ uyarısı

Ancak öncesinde Malezya Dışişleri Bakanı Reis Yetim, Özener’i bakanlığa çağırtıp Türkiye’nin ülkesinin içişlerine karıştığına dair şikâyette bulunmuştu. Yetim, elçiyi ‘Enver’in polis sorgusundan kurtulmasına izin verirseniz, adaleti engellemenin sonuçlarına katlanırsınız’ diye uyarmıştı. Bunun üzerine Özener Enver’le bir görüşme yapmıştı.

Türk Dışişleri, Enver’in elçilikten ayrılmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: ‘29 Haziran’da can güvenliğini gerekçe gösterip misafir edilmek isteğiyle başvurdu. Malezya tarafına talebinin insani nedenlerle karşılandığı ve bizim için konunun siyasi mahiyeti bulunmadığı bildirildi. 30 Haziran’da yine kendi arzusuyla ayrıldı. Konunun kısa sürede halli, iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkisinin sonucu.’ Pek çok elçilikten davet alan Enver’in Türk hükümetine ekonomik danışmanlık yaptığı için Türkiye Büyükelçiliği’ni tercih ettiğini söylemişti.

Yardımcısından ‘zorla ilişkiye girme’ suçlaması

Enver, dün eşi Azize İbrahim’in bulunduğu araca binerken ‘Yeni suçlamalar 1998 fiyaskosunun tekrarı. Siyasi hayatımı yok etme girişimi. Tam da ara seçime adaylığımı açıklayacaktım, ama artık açıklayamıyorum’ dedi. 1998’te şoförü ve bir yardımcısıyla anal ilişkiye girdiği gerekçesiyle suçlanan ve cezaya çarptırılan Enver’in cezası yüksek mahkemede bozulmuş ve 2004’te serbest kalmıştı. Enver’e bu kez 23 yaşındaki yardımcısı zorla ilişki kurma suçlaması yöneltti. 60 yaşındaki Enver, önceki gibi bunu da ‘uydurma, hükümet komplosu’ diye niteledi. 10 yıl önce yardımcılığını ve maliye bakanlığını yaptığı Başbakan Mahatir Muhammed’e diklenince ‘kanıt’ olarak yatağı mahkemeye getirilip hapse atılan Enver, bu kez de etrafında toplanan üç partinin marttaki seçimde başarı elde etmesinin ardından nisanda siyasi yasağının kalkmış olması sebebiyle ara seçimle meclise girmeyi ve eylülde başbakanlığı ele geçirmeyi planlıyordu.

İftira davası açtı

Skandal, seçimin ardından istifa baskısı altındaki Başbakan Abdullah Bedevi’nin akaryakıt fiyatındaki artış yüzünden protesto edildiği döneme denk geldi. Malezya’da eşcinsel ilişkiye 20 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Enver’in avukatları, 23 yaşındaki yardımcısı Seyfül Buhari Azlan hakkında iftira ve yalan ifade verme suçlamalarıyla dava açtı. Bahari’nin hükümet yetkilileriyle fotoğrafları ortaya çıkarken, Başbakan Abdullah hükümet komplosu suçlamalarını reddetti. İçişleri Bakanı Seyid Hamid Albar, Enver’in ölüm tehditleri aldığı iddiasını ‘Türk elçiyle konuşma bahanesiyle gidip çıkmadı. Hayatı tehlikede değil. Gerçeklik ile oyun farkını gözetmeli’ diye küçümsedi. (UY)

Kaynak: AFP, Reuters, Radikal, 1 Temmuz 2008


Etiketler: insan hakları
İstihdam