12/11/2019 | Yazar: Damla Umut Uzun

ERA (Batı Balkanlar ve Türkiye Eşit Haklar Derneği) yıllık toplantısı ve genel kurulu bu sene 6-9 Kasım’da Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleşti.

ERA Yıllık Konferansı: “Haklarımız, geleceğiniz!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ve Batı Balkanlar’dan 60 LGBTİ+ örgütü buluşturan çatı örgüt ERA’nın yıllık toplantısı ve genel kurulu bu sene 6-9 Kasım’da Tiran’da gerçekleşti. Konferans öncesi 4-5 Kasım tarihlerinde trans, non-binary, interseksler ile lezbiyen-biseksüel kadınları kapsayan tematik toplantılar düzenlendi. Toplantılar sırasında bu tematik alanlarda ülkelerin deneyim paylaşımları, hak alanındaki güncel durum ve stratejik planlar tartışıldı.

Konferans 6 Kasım’da düzenlenen açılış etkinliği ile başladı. Etkinlikte Arnavutluk kamu denetçisi ve Arnavutluk’ta bulunan Avrupa Büyükelçiliklerinden temsilciler konuşma yaptı.

Arnavutluk Kamu Denetçisi konuşmasında Arnavutluk’taki LGBTİ+’lerin durumlarından bahsetti ve LGBTİ+ haklarını korumanın tek başına yeterli olmayacağını, sosyal medyada ve toplumda çok yaygın olan nefret söylemi ile de mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Açılış etkinliği LGBTİ+ aktivisti ve sanatçı Aleksandar Crnogorac’ın Balkanlar’da trans görünürlüğünü arttırmak adına başlattığı TransBalkan fotoğraf sergisi ile devam etti.

7 Kasım’da gerçekleşen Genel Kurul’a üye örgüt temsilcileri katıldı. Kısa bir süre önce dernekleşen Ankara Gökkuşağı Aile Grubu genel kurulda yapılan oylama ile ERA üyesi oldu. Sonrasında yapılan Yönetim Kurulu seçimlerinde Türkiye’den Pembe Hayat Derneği’nden Esma Akyel, ERA yönetim kuruluna seçildi.

era-yillik-konferansi-haklarimiz-geleceginiz-1

“Bizim Haklarımız, Sizin Geleceğiniz!” sloganıyla düzenlenen konferansın ikinci gününde Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİ+’lerin durumu ve olası iş birliklerini içeren paneller düzenlendi. “Uluslararası Düzendeki Değişiklikler ve Batı Balkanlar ve Türkiye’deki LGBTİ+ Haklarına Yansımaları” üzerine düzenlenen oturumda Kaos GL’den Damla Umut Uzun Türkiye’de LGBTİ+ alanındaki güncel durum, uluslararası mekanizmalar ve periyodik raporlama süreçlerinin LGBTİ+ hakları üzerindeki etkisi/etkisizliği ve önümüzdeki süreçte yapılabilecekler üzerine bir sunum yaptı. Aynı gün “Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Hareket, Otoriter Rejimler ve Sivil Toplum Karşıtı Hareketler” üzerine son dönem ERA Genel Kurul üyesi bağımsız aktivist Janset Kalan bir konuşma yaptı.

era-yillik-konferansi-haklarimiz-geleceginiz-2

8 Kasım akşamı Avrupa Lezbiyen Konferansı’nın desteğiyle Tiran’ın ilk Lezbiyen Onur Yürüyüşü düzenlendi. Olası bir güvenlik tehdidine karşı polis koruması eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe, yaklaşık 150 kişi katıldı. Yürüyüş sırasında LİSTAG ve Ankara Gökkuşağı Aile Grubu’nun hazırladığı pankartlar ilgi gördü.

era-yillik-konferansi-haklarimiz-geleceginiz-3

Konferans, 9 Kasım günü birçok farklı alanda katılımcıların katkılarıyla yürütülen atölye çalışmaları gerçekleşti. Kapanış konuşmasından sonra ODTÜ LGBTİ+ Dayanışmasının 12 Kasım’da görülecek davası için tüm katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi ve ODTÜ’ye destek mesajları yolladı. Konferans kapanış raporlarının hazırlanması, katkılar ve değerlendirme ile sona erdi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam