24/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Hormonlu Domates’ler Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen görkemli gecede sahiplerini buldu. Siyaset kategorisinde domates bu yıl 3. kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gitti.

Hormonlu Domates’ler Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen görkemli gecede sahiplerini buldu. Siyaset kategorisinde domates bu yıl 3. kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gitti.
 
23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında homofobik ve transfobiklerin korkulu rüyası Hormonlu Domates Ödül Töreni Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yoğun katılımın olduğu törende, hormonlu domatesler halk oylarıyla belirlenen sahiplerine gitti; “Bu son olsun” denildi.
 
Törenin sunuculuğunu trans aktivist Şevval Kılıç yaptı. Ona yine trans aktivistler Emre Özdemir ve Arya Uluateşe eşlik etti. “Makam, mevki, taç gelip geçer örgütlülük baki kalır” diye töreni açan Kılıç ekledi: “Ünlü gök bilimci ve astrolog Michel Foucault’nun da dediği gibi normal bir insan kurgusudur. Bizim bu seneki temamızı normalleşmek olarak algıladılar ancak biz normali reddediyoruz!”
 
 
Eğitim Hormonlusu: Medeniyet Üniversitesi Rektörü
 
Gecenin ilk ödülü eğitim alanında Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin konserinin iptal etmesinin ardından yeni mekân arayışına giren Boston Eşcinsel Erkek Korosu’na kapılarını açan Boğaziçi Üniversitesi’ni hedef gösteren Medeniyet Üniversitesi Rektörü İhsan Karaman’a verildi.
 
Ödülü veren Kaos GL Eğitim Çalışma Grubu’ndan Ayşe Panuş, “Aslında bu ödülü topyekun milli eğitim sistemimiz ve MEB almalıydı ancak Medeniyet Üniversitesi Rektörü Karaman açık ara farkla şampiyon oldu. Elbet bir gün homofobik ve transfobik okulları yıkacağız” dedi. Karaman adına ödülü Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Kulübü’nden Beren Azizi aldı.
 
 
Yayıncılık Hormonlusu: Kızları kız gibi, erkekleri erkek gibi yetiştirmek!
 
Kıyasıya rekabetin olduğu yayıncılık alanında Hormonlu Domates Psikolog Banu Yaşar’a gitti. “Kızları Kız Gibi, Erkekleri Erkek Gibi Yetiştirmek” kitabının yazarı Yaşar’a ödülünü, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği’nden (TODAP) Özge Güdül verdi. Adaylarının hepsinin birbirinden homofobik ve transfobik olduğunu belirten Güdül, TODAP olarak başlattıkları “Homofobik ve transfobik kitapları almıyoruz!” kampanyasına destek çağrısı yaptı.
 
Ödülü Yaşar adına alan Ayı Sözlük kurucusu İlker ise, “Bu ödülü gururla aldım. Onarım terapisine filan bizim ihtiyacımız yok çünkü ne yanlışız ne de yalnız. Onarıma ihtiyacı olanlar homofobik ve transfobikler” şeklinde konuştu.
 
 
Sansür Hormonlusu: Zorlu Center
 
Madır Öktiş’in performansıyla renk kattığı gecede sansür kategorisindeki Hormonlu Domates hedef göstermeler sonucu Boston Eşcinsel Erkek Korosu’nun konserini iptal eden Zorlu Center’a gitti. Ödülü koronun konserine ev sahipliği yapan Boğaziçi LGBTİ, Zorlu Center adına sinemada sansür üzerine çalışan sanatçı Metin Akdemir’e takdim etti.
 
 
Kurum Hormonlusu: Müsait misin TDK?
 
Kurum kategorisinde Hormonlu Domates ödülü önce “müsait” açıklamasıyla gündeme gelen, hemen ardından KaosGL.org’un sosyal medya kampanyası sonucu oğlan kelimesini “cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek” olarak tanımladığı açığa çıkan Türk Dil Kurumu (TDK) aldı.
 
Ödülü takdim eden Uluslararası Af Örgütü’nden Begüm Başdaş, “Homofobi ve transfobiyle karşılaşmadığımız herhangi bir kurum olmasa da bu sene ödülümüz TDK’ya gidiyor” dedi.
 
Spor Hormonlusu: Fenerbahçe Spor Kulübü
 
Queer Tango gösterisinin ardından verilen spor ödülü oyuncusu Angel McCoughtry’i cinsel yöneliminden ötürü tehdit eden Fenerbahçe Spor Kulübü’ne gitti. Fenerbahçe adına ödülü, Trans Onur Haftası “İbneler, Dönmelere Karşı” maçında 4 gol atan LGBTİ Onur Haftası Komitesi’nden Kağan Şentürk aldı.
 
 
Medya Hormonlusu: Engin Ardıç
 
Medya alanındaki Hormonlu Domates Ödülleri öncesi Şevval Kılıç kısa bir açıklama yaparak bu yıl Yeni Akit ve Vahdet gazetelerini aday göstermediklerini söyledi. Her iki gazete için ise gecenin sürprizi Seda Sayan’ın sosyal medyada çok konuşulan “Efsane Atar” videosu oldu. Homofobi ve transfobisi tescillenen iki gazeteye cevap dev ekrandan video ile verildi.
 
Medya alanında Hormonlu Domates ise kendisine “alkolik, eski solcu” diyen İlber Ortaylı’ya “Ben onu hep hanımefendi sanatçı olarak bilirdim, cadaloz bir mahalle karısı düzeyine inmiş. Ayıp olmuyor mu kız abla?” diyen Engin Ardıç’a verildi. Ödülü Bianet Kadın ve LGBTİ editörü Çiçek Tahaoğlu takdim etti.
 
Ödülü alan Şişli Belediyesi Başkan Danışmanı Boysan Yakar ise kendisi hakkındaki “kırık kalem müdürü” haberlerine cevaben sahnede tezahüratlar eşliğinde kalem kırdı.
 
 
Siyaset Hormonlusu: Vazgeçilmez isim, Recep Tayyip Erdoğan
 
Gecenin en heyecanla beklenen ödülü Siyaset Hormonlu Domates’i Game of Thrones müzikleri eşliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verildi. HDP Eskişehir Milletvekili Adayı LGBTİ aktivisti Barış Sulu’yu kastederek, “Biz eşcinsel aday göstermeyiz” diyen Erdoğan, 3. Hormonlu Domates ödülünü alarak bir rekora imza attı.
 
Ödülü sunan SPoD LGBTİ aktivisti Deniz Şapka, LGBTİ Dostu Yerel Yönetimler Protokol Metni’ni imzalayan ve çalışmalar yürüten Şişli, Beşiktaş, Kadıköy ve Mersin Akdeniz Belediyeleri’ne; Onur Haftası dolayısıyla logolarını gökkuşağı yapan Ataşehir ve Edremit Belediyeleri’ne teşekkür etti.
 
Erdoğan adına ise ödülü LGBTİ aktivisti Rosida aldı. Erdoğan’ın Hormonlu Domates’ine kendisine kargoyla yollayacağını, kabul etmezse de sarayının bahçesine atacağını söyledi.
 
Hormonlu’dan Altan Tan’a: Gözümüz üzerinde!
 
Malatya’da LGBTİ aktivistlerinin elini sıkmak istemeyen ancak sonrasında böyle bir olay yaşanmadığını iddia eden dönemin Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’a sunucu Şevval Kılıç, “Homofobinin kötü bir şey olduğunun farkındasınız. Böyle bir şey yaşanmadı derken bir yandan da Malatya’daki LGBTİ aktivisti arkadaşlarımızın hedef gösterilmesine karşı da bir şey söyleseydiniz keşke. Sizi Hormonlu Domates adayı göstermedik, domates de vermedik ama şimdilik gözümüz üzerinizde” dedi.
 
 
Eğlence Hormonlusu: Niran Ünsal
 
Eğlence kategorisinde Hormonlu Domates İTÜ’deki Lady Gaga konserine katılan LGBTİ’leri sosyal medyadan hedef gösteren Niran Ünsal’a gitti. Ödülü takdim eden Madır Öktiş, “Hadi Niran neyse de içimizde de çok benzer bir şekilde bizleri, Trans Onur Yürüyüşü’nde başka arkadaşlarımızı hedef gösterenler var” dedi. Salondan ise Öktiş’e, “Ahlak düşkünleri dışarı!” yanıtı geldi.
 
Niran Ünsal adına ödülü alan Boğaziçi LGBTİ’den Görkem Ulumeriç ise Ünsal’ın anne ve babalara seslendiğini hatırlatarak, “Ben de buradan beni böyle yetiştirdikleri için anneme, babama, teyzeme, kuzenlerime, bütün aileme kucak dolusu sevgi ve teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
 
 
Beynelmilel Hormonlu: İsviçre
 
Beynelmilel dalında Hormonlu Domates yine KaosGL.org’un Türkiye gündemine taşıdığı İsviçre’nin homofobisine ve göçmen karşıtlığına gitti. Nijeryalı eşcinsel mülteci O.’yu tutuklayan ve ülkesinde 14 yıl hapis yatma ihtimali olmasına rağmen “Nijerya’da eşcinsel olduğunu gizleyebilirsin” diyen İsviçre devleti adına ödülü Deniz Gedizlioğlu aldı.
 
“Ölenleri anıyor, hayatta kalanlara sarılıyoruz”
 
Bütün kategorilerde ödüller dağıtıldıktan sonra geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren, öldürülen ya da intihar eden LGBTİ’lerin isimleri tek tek anıldı. Şevval Kılıç, “Gullümü sevsek de hayat gullümden, eğlenceden ibaret değil. Ölenleri anıyoruz ve hayatta kalanlara daha sıkı sarılıyoruz. Güneşli günleri hep beraber göreceğiz” dedi.
 
Ödül töreni Kafası Karışık Kontrtenor konseriyle sonlandı. 

Etiketler: yaşam
İstihdam