14/09/2019 | Yazar: Kaos GL

2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu’nda düzenlenen “Karikatürde Erkeklik, Erkekliğin Karikatürü” isimli atölyede queer karikatür tartışıldı.

Erkeklikler Sempozyumu’nda queer karikatür konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu’nda düzenlenen “Karikatürde Erkeklik, Erkekliğin Karikatürü” isimli atölyede queer karikatür tartışıldı.

Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi’nin (EEİİ) düzenlediği “2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu”nun ilk gününde Kaos GL Derneği’ninden Aslı Alpar “Karikatürde Erkeklik, Erkekliğin Karikatürü” başlıklı bir atölye düzenledi.

Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşen Sempozyum’da Alpar, karikatürde karikatür dergilerinin heteroseksüel erkek okuyucuyu hedeflediği ve komiği de bu bağlamda cinsiyetçi, homofobik, bifobik, transfobik bir biçimde inşa ettiğini söyledi.

Karikatürde erkeklik krizi

Mizahın cinsiyetçi, homofobik, türcü olamayacağını belirten Alpar karikatürdeki erkeklik temsilinin kadın ve LGBTİ+ mücadelesi ile değişmeye başladığını, özellikle sosyal medya araçlarının aktivizm bağlamında kullanımıyla birlikte karikatürdeki hegemonik erkekliğin kriz yaşadığını örneklerle gösterdi.

Alpar komik anlayışının değiştiğini hatırlattı ve çizgili mizahın yalnızca karikatür dergilerinde yapılmadığını, sosyal medya, sokaklar ve duvarların ayrımcılığa karşı bir mizahla dönüştüğünü belirtti.

Atölye, hegemonik erkekliğin komik ve mizahla ilişkisinin tartışıldığı sohbet kısmının ardından sona erdi.

Akit hedef gösterdi

“2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu” Akit tarafından hedef gösterildi. Erkeklik çalışmalarına dair bilimsel araştırmaların ve tartışmaların ele alınacağı Sempozyumu Akit, “skandal eşcinsellik sempozyumu” olarak lanse etti ve nefreti yaymayı sürdürdü.

Sempozyum sürüyor; 12-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu’nun son günü programına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili haber:

2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu programı açıklandı

 


Etiketler: yaşam
nefret