23/12/2012 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel ilişkiyi damgalayan ve eşcinsel subay, askeri öğrenci ve erleri cezalandırmayı öngören ‘Gayri Tabiî Mukarenet’ düzenlemesi ‘yeni’ Tasarı’yla da devam ediyor

Eşcinsel Askerler Konusunda AKP ile TSK Hemfikir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TBMM Başkanlığı’na sunulan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Disiplin Kanunu Tasarısı’nda eşcinsel askerler için yeni bir gelişme bulunmuyor
 
Eşcinsel ilişkiyi damgalayan ve eşcinsel subay, askeri öğrenci ve erleri cezalandırmayı öngören Gayri Tabiî Mukarenet” düzenlemesi “yeni” Tasarı’da da yer alıyor.
“Yeni” diye sunulan “Tasarı”yı HaberTürk gazetesi “TSK’da tarihi değişim”, Yeni Şafak ise “Bu suçları işleyen TSK’dan kovulacak” diye verdi.
 
Yıllardır uygulamada bulunan ve eşcinselliği “suç” olarak tanımlayan düzenleme, Bakanlar Kurulu’nun onayı ile TBMM’ne sunulan TSK Disiplin Kanunu Tasarısı’nda da cezalandırılacak ve TSK’dan atılma gerekçesi olarak sayılan durumlar arasında sıralanıyor.
 
TBMM’ne sunulan TSK Disiplin Kanunu Tasarısı’nda sıralanan “suç” listesinde yer alan “gayri tabiî mukarenet” mevcut Askeri Ceza Kanunu’nun 153. Maddesi kapsamındaydı. “Doğal olmayan ilişki” nitelemesiyle ifade edilen “suç” ile eşcinsel subaylar işten atılıyorlar ve haklarını arayamıyorlardı.
 
“Doğal olmayan ilişki” konusu daha önce Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısının görüşüldüğü 2004 yılında gündeme gelmiş ve tartışmalara yol açmıştı. Adalet Alt Komisyonu’nda ilk kez “cinsel yönelim ayrımcılığı”na karşı yasal düzenlemenin konuşulmasından olsa gerek “doğal olmayan ilişki” tabiriyle eşcinselliğin değil “ölülerle ilişki”nin kastedildiği söylenmişti!
 
“Gayri Tabiî Mukarenet” konusunda 1996 yılında ise kafalar daha da karışıktı. TBMM Adalet Komisyonu’ndan 1996 yılında geçen TSK Disiplin Kanunu Tasarısı yine “gayri tabiî mukarenet” olarak adlandırılan durumu düzenliyordu. Söz konusu “durum” komisyon üyelerince anlaşılmayınca “homoseksüellik” şeklinde değiştirilmişti. Tasarı “homoseksüel ilişki” kuran askerin TSK ile ilişiğinin kesilmesini gerektiriyordu!
 
Hükümet böylece eşcinselliği “suç” olarak gören ve yıllardır uygulanan ayrımcı ve insan onuruna yakışmayan düzenlemenin devam etmesinde TSK ile hemfikir olduğunu göstermiş oldu.
 
 
İlgili haberler
 
İfşaya, hedef göstermeye, ayrımcılığı körüklemeye son verilsin!
 
Eşcinsellere Yönelik Ayrımcılığa Yasal Destek
 
DAMGALAMAYA VE AYRIMCILIĞA KARŞI YASA! 
DOĞRUDAN ADI KONULSUN VE GEY-LEZBİYEN REALİTESİ TANINSIN! 
 
Gayri Tabii Mukarenet ya da Psiko-Seksüel Bozukluk: Üçüncü Bir Yol Yok mudur?
 
TSK’nın Çıkmaz Sokağı: “Gayri Tabii Mukarenet”
 
LGBT’lerin Anayasal Eşitlik Talepleri Fantezi Değildir
 
Kaos GL’den TBMM’ye çağrı

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam