06/11/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Gastelerde LGBTİ gündeminde bugün ‘eşcinsel aslan’ tartışması, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsel şiddetle mücadele konularında haberler yer aldı.

Eşcinsel aslanlar, futbol oynayan kızlar ve gastelerin homofobisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gastelerde LGBTİ gündeminde bugün “eşcinsel aslan” tartışması, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsel şiddetle mücadele konularında haberler yer aldı.

Gastelerde LGBTİ gündeminde bugün “eşcinsel aslan” tartışması, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsel şiddetle mücadele konularında haberler yer aldı.

Posta ve Karar Gazeteleri Kenya’daki eşcinsel aslanları sayfasına taşırken, Milat Gazetesi’nde bir köşe yazarı toplumsal cinsiyet eşitliğini tehlikeli buluyor. Cumhuriyet Gazetesi ise “cinsel şiddet sustukça artar” diyor.

Hem dengesiz hem imkânsız: Heteroseksizm

Posta ve Karar gazeteleri, Kenya’da bulunan hayvan esir kampındaki (hayvanat bahçesi) eşcinsel aslanlar nedeniyle yaşanan tartışmayı sayfalarına taşımış. Posta Gazetesi “Eşcinsel Aslanlara Sansür Tartışması” başlıklı haberinde Kenya Sansür Kurulu Başkanı Ezekiel Mutua’nın aslanların eşcinsel ziyaretçilerden etkilendiği ve ayrılmaları gerektiği açıklamasına yorumsuz yer veriyor.

Karar Gazetesi de Mutua’nın homofobik açıklamasına katılıyor olacak ki “Ziyaretçiler Dengelerini Bozdu” başlığıyla aynı olayı haberleştiriyor. Gazete, Ezekiel Mutua’nın aslanlar için  "Eşcinsel ziyaretçilerden etkilendiler. Bir yerlerden bu tarz bir davranış görüp taklit etmiş olabilirler ya da bu tamamen şeytansı bir olay çünkü hayvanlar film izlemiyor" açıklamasına yer veriyor.

Doğayı insan ürünü olan heteroseksizmle sınırlamaya çalışmanın trajikomik ürünü olan Kenya’daki bu gelişmenin, Türkiye’deki gazeteler tarafından “yorumsuz” haberleştirilmesi var olan önyargıyı kuvvetlendiriyor. Bu iki haber, eşcinselliğin sansür edilmesi gereken ya da “dengesiz” bir ilişki biçimi olarak yansıtıyor.

Kızların futbol oynamasından, erkeklerin ip atlamasından rahatsız olmak

Milat Gazetesi’nden Ufuk Coşkun, ders kitaplarında cinsiyetini anlayamadığı ebeveynlerin yer aldığı karikatür olduğundan yakınıyor ve bunun bir “dış mihrak” oyunu olduğunu ileri sürüyor. Coşkun, “Türkiye'de AB desteğiyle LGBT ve irili ufaklı sol-sosyalist muhalif yapılar üzerinden toplumsal cinsiyet eşitliği adı altında topluma empoze edilmeye çalışılan ‘nötr cinsiyet projesine’ ne yazık ki bazı muhafazakar kuruluşlar ve MEB de dahil olmuş görünüyor” diyor ve MEB’in “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında, “pilot okullarda karma futbol maçlarından, erkeklerin ip atlamayı kızların da futbol oynamayı sevdiğine varana kadar bir yığın etkinlik, seminer” düzenlendiğine dikkat çekiyor, bu etkinliklerden rahatsız olduğunu vurguluyor.

Coşkun yazısında kadınların “kadın” erkeklerin “erkek” gibi olması gerektiğini belirtirken kadınlık ve erkeklik rollerini fıtrata bağlıyor ve bu rollerin inşa edilmiş olabileceğini hiç düşünmüyor.

Güçlendiren bir dil

Cumhuriyet Gazetesi’nden Seyhan Avşar Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği gönüllüleri ile görüştüğü haberinde önemli noktaları okurlarıyla paylaşıyor. Mağdurlaştıran değil güçlendiren bir dilin önemini, cinsel şiddetin sustukça artacağını, herkesin cinsel şiddetin faili olabileceğine dikkat çeken haber, keyifli bir Pazartesi yazısı.


Etiketler: medya
nefret