06/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Turing’in bilimsel faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olan Manchester kentindeki Eşcinsel Onur Yürüyüşü de bu yılki temasını Alan Turing’in anısına ‘Queer’d Science’ (Queerleştirilmiş Bilim) olarak belirledi.

Eşcinsel Bilim İnsanı Alan Turing Yılınız Kutlu Olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Turing’in bilimsel faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olan Manchester kentindeki Eşcinsel Onur Yürüyüşü de bu yılki temasını Alan Turing’in anısına “Queer’d Science” (Queerleştirilmiş Bilim) olarak belirledi.
 
Eşcinsel olduğu için hakkında dava açılan bilgisayar biliminin babası Alan Turing’in anısı tüm dünyada onurlandırılıyor.
Bilgisayar biliminin babası olarak bilinen, eşcinsel olduğu için devlet tarafından işkenceye maruz bırakılan ve 2. Dünya Savaşı’nda Müttefik Devletlerin kazanmasını sağlayan kod çözücü Alan Turing’in doğumunun 100. Yılı 23 Haziran’da kutlandı. 2012 yılı da Turing’in programlama, bilgisayar bilimi, yapay zekâ, gelişim biyolojisi ve matematiksel uyum teorisindeki önemli etkilerini ve hayatını kutlamak için dünya çapında Alan Turing Yılı olarak kutlanıyor.
 
İngiltere doğumlu matematikçi ve şifre çözümleyicinin doğumu dünya çapında İngiltere, ABD, Brezilya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Filipinler, Yeni Zelanda, İsrail, İspanya, İsviçre, Norveç, İtalya, Portekiz ve Almanya’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
 
Google da modern bilgisayarlardan önce gelen işlevsel bir Turing makinesi doodle’ıyla Turing’in 100. doğum gününü kutladı.
Bilim insanının kendisi tarafından 1936 yılında geliştirilen Turing makinesi, bir bant parçasındaki sembolleri belli kurallar dâhilinde dönüştürüyor.
 
Bu alet sayesinde Müttefik Devletler Alman Enigma gizli kodlarını çözüp, Nazi savaş gemilerini bulup yok edebildiler.
 
Savaştan sonra 1952’de Turing hakkında eşcinsel olmasından ötürü dava açıldı. Cinselliğini “tedavi etmek” amacıyla düzeltici terapi görmeye zorlandı ve Turing de hapis cezası yerine kimyasal yollarla iğdiş edilmeyi kabul etti.
 
2 yıl sonra siyanür zehirlenmesinden öldü. Ölümünün intihar sonucu olduğu düşünülüyor.
 
Bir internet kampanyasının ardından Başbakan Gordon Brown “üzgünüz, Turing çok daha iyisini hak etti” diyerek 2009’da İngiliz Hükümeti adına özür dilese de bu özür resmi olarak onaylanmadı.
 
Bu yılın Mart ayında internet üzerinden başlatılan bir imza kampanyası Turing’i 10 pound’luk banknotların üzerinde ölümsüzleştirmek istiyor ve şimdiden 17,000’in üzerinde imza topladı.
 
Kampanyayı başlatan Thomas Thurman “Alan Turing ulusal bir kahraman. Bilgisayar bilimine ve dolayısıyla ulusumuzun ve dünyanın yaşamına yaptığı katkılar hesaplanamaz,” diye konuştu.
 
“Teorilerinin modern hayattaki etkileri büyümeye devam ediyor ve asla sonu gelmeyebilir.”
 
Turing’in bilimsel faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olan Manchester kentindeki Eşcinsel Onur Yürüyüşü de bu yılki temasını Alan Turing’in anısına “Queer’d Science” (Queerleştirilmiş Bilim) olarak belirledi.

Etiketler: yaşam
İstihdam