08/01/2010 | Yazar: Kahraman Gür

Portekiz parlamentosu eşcinsel evliliği yasallaştırırken, eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerini düzenleyen yasa önerisini onaylamadı.

Eşcinsel Evliliği Portekiz Parlamentosundan Geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Portekiz parlamentosu eşcinsel evliliği yasallaştırırken, eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerini düzenleyen yasa önerisini onaylamadı.
Avrupa’nın sosyal anlamda en muhafazakâr ülkelerinden Portekiz’de, eşcinsellerin evliliğine dair yasa tasarısı hükümeti elinde bulunduran Sosyalist Partinin teklifiydi ve parlamentodaki diğer sol partilerin desteği ile yasalaştı.

Başbakan Joze Socrates tartışmaları “adaletsizlikleri ve acıları önleyecek bir yasayı desteklemek adil olacaktır” diyerek parlamentodaki tartışmaları açtı.

Yasa destekçileri eşcinsel evliliğin Papa 16. Benedict’in Portekiz ziyaretinden önce yürürlüğe girmesini de arzuluyordu. 2005 yılında eşcinsel evlilikleri yasallaştıran komşusu İspanya’da büyük muhalefet yürüyüşleri gerçekleştirilmesine rağmen Portekiz’de sağ kanat dahi yasaya sert bir muhalefet yapmadı. Katolik kilisesi ve muhafazakârlar yasayı referanduma götürmek için 90 bin imza topladılar. Sağ partilerin meclise önerdiği referandum talebi oylamayla ret edildi.

Merkez sağdaki Sosyal Demokrat Parti eşcinsel evliliğe karşı tavır alırken, gey ve lezbiyenlere heteroseksüel çifterle aynı hakları tanıyan sivil birliktelik yasasını öneriyor.
 
Yasa ilk turda onaylanmasına rağmen henüz kesinleşmiş değil. Düzenlemelerden sonra ikinci bir oylamaya sunulacak. Eğer yasa başkan Anibal Cavaco Silva tarafından onaylanırsa Nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasa onaylanması durumunda Portekiz eşcinsel evlilikleri onaylayan Avrupa’nın Hollanda, Belçika, İspanya, Norveç ve İsveç’in ardından 6. ülkesi olacak. Eşcinsel evlilik yasasının olmadığı birçok Avrupa ülkesinde eşcinseller sivil birliktelik yasası altında heteroseksüel çiftlerle aynı haklara sahip.
 
Geçen yıl yapılan bir anket çalışmasına göre çoğunluk (% 68.4) eşcinsel evliliğine karşı olduğunu belirtmişken bu yıl bu rakam 49.5’e düşmüş durumda. Bu yılki ankete göre halkın % 45.5’i evliliği destekliyor.(BBC, Advocate)


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam